Dżem truskawkowy

Truskawka jest owocem sezonowym, pojawiającym się między czerwcem, a sierpniem w dwóch odmianach. Dzięki korzystnemu wpływowi na stan organizmu, stała się jednym z naszych ulubionych owoców letnich. Przede wszystkim, truskawka zawiera większą niż owoce cytrusowe ilość witaminy C oraz jest bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2) i witaminy PP.

Składniki:

  • 1 kg truskawek,
  • 1 kg cukru pudru lub zwykłego,
  • sok z połówki cytryny,
  • mała gałka masła.

Polecane wideo:

Przygotowanie:

Oczyść i rozpołów truskawki. Usuń wszelkie bruzdy i trzonki owoców. Włóż truskawki do dużej miski. Dodaj połowę cukru. Zmieszaj ostrożnie składniki. Wysterylizuj słoiki. Włóż posłodzone truskawki do garnka razem z sokiem, który się wytworzył. Dodaj pozostałe pół kilo cukru i sok z cytryny. Wstaw na wolny ogień i ostrożnie mieszaj, uważając, aby nie przywarło. Gotuj do momentu, aż mieszanina zgęstnieje. Jeśli masa jest gotowa, zdejmij garnek z ognia. Dodaj masło i mieszaj, aby się rozpuściło. Zbierz pianę, która się utworzyła. Następnie włóż gorący truskawkowy dżem do słoików i zakręć.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 221,92 kcal
Białka 0,35 g
Węglowodany 52,86 g
Tłuszcze 1 g
Błonnik 0,88 g


Komentarz:

Truskawka zawiera bogaty zestaw mikro- i makroelementów. Są to przede wszystkim fosfor, potas, żelazo, mangan i wapń. Ponadto, wysoka zawartość wody w tym owocu pozwala na skuteczne usunięcie z organizmu toksyn i pomaga w obniżeniu masy ciała.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Przetwory
Przetwory

Konfitury z mirabelki

Konfitury z mirabelki

Konfitury z mirabelek to ciekawe połączenie - dużo cukru i kwaskowaty smak owoców. Jednak razem dają świetny i naprawdę smaczny efekt. Warto wypróbować.

Przetwory

Śliwkowy dżem

Śliwkowy dżem

Śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach. Owoc ten zawiera bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę, na przykład witaminy A,...

Przetwory

Dżem z żurawiny

Dżem z żurawiny

Owoce żurawiny są także bogatym źródłem witamin C, A, B1, B2, PP, pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu oraz substancji wspomagających organizm w walce z grypą i infekcjami.

Przetwory

Dżem z zielonych pomidorów

Dżem z zielonych pomidorów

. Wspomniany likopen zapobiega nie tylko rozwojowi nowotworów, ale także wielu chorób układu krążenia. Pomidory to idealne składniki na zupy, sosy, sałatki, a także, jak się okazuje, przetwory!

Przetwory

Dżem śliwkowy

Śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach. Owoc ten zawiera bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę, na przykład witaminy A,...

Przetwory

Dżem żurawinowy

Dżem żurawinowy

Głównymi składnikami tego przepisu na dżem są gruszki i żurawina. Te pierwsze są nam znane już od najdawniejszych czasów. Gruszki przede wszystkim mają wspaniały wpływ na nasz układ trawienny. Pobudzają przemianę materii i zmuszają jelita do pracy. Składniki: 2...

Przetwory

Dżem o smaku kiwi

Dżem o smaku kiwi

Kiwi określane jest jako bomba witaminowa. Zawiera duże ilości witaminy C, a także E i witamin z grupy B oraz potasu, cynku, fosforu i magnezu.

Przetwory

Dżem z jagód

Dżem z jagód

Jagody to bardzo charakterystyczne owoce leśne, które zarazem są nieco kwaskowate, ale też słodkie. Idealnie nadają się do zjedzenia z cukrem, w formie ciasta z jagodami, a także jako główny składnik wszelkich przetworów.

Przetwory

Pomarańczowa marmolada

Pomarańczowa marmolada

Pomarańcza jest owocem o właściwościach silnie kwasotwórczych. Stymuluje trawienie oraz łagodzi wzdęcia. Napar sporządzony z owocu pomarańczy uważa się za środek łagodzący bóle głowy, uspokajający palpitacje serca oraz obniżający gorączkę.

Przetwory

Dżem z kiwi

Kiwi określane jest jako bomba witaminowa. Zawiera duże ilości witaminy C, a także E i witamin z grupy B oraz potasu, cynku, fosforu i magnezu. Kiwi jest świetnym remedium na kaszel i astmę. Im więcej spożywa się kiwi, tym mniej problemów z układem oddechowym. Składniki: 1...