Makaron z kurczakiem
Danie z makaronem i kurczakiem w sosie ze skórką cytrynową jest świetnym pomysłem na obiad lub elegancką kolację. Przygotowanie tej potrawy nie sprawi trudności nawet początkującemu kucharzowi.
Składniki:
- 450 g makaronu penne,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 filety z kurczaka, pokroić w kostki,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1 szklanka bulionu z kurczaka,
- 2 szklanki śmietany kremówki,
- starta skórka z jednej cytryny,
- 1/4 szklanki świeżo posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Przygotowanie:
We wrzącej, osolonej wodzie ugotuj makaron na półtwardo, po czym odcedź i odstaw. Kurczaka pokrój w niewielkie kostki, natrzyj ziołami prowansalskimi i szczyptą soli, po czym wrzuć na rozgrzaną oliwę na patelni. Smaż nie za długo, 5-7 minut zupełnie wystarczy, po czym odłóż kurczaka, a tłuszcz zlej. Na tę samą patelnię wlej bulion, dodaj śmietanę, pieprz i skórkę z cytryny i zmniejsz ogień. Gotuj przez około 10 minut, po czym dodaj makaron, kurczaka, pietruszkę, sok z cytryny i dopraw do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Gdy danie zgęstnieje, podawaj w głębokich talerzach.
Wartość odżywcza 1 porcji (200g): | |
---|---|
Kalorie | 353,37 kcal |
Białka | 22,13 g |
Węglowodany | 16,72 g |
Tłuszcze | 21,76 g |
Błonnik | 0,86 g |
Komentarz:
Wszelkie potrawy, które bazują na makaronie, czyli tak zwane pasty, potrzebują doskonałego wypełnienia – w tej propozycji ważny jest nie tyle kurczak, co przyprawy. Wszystko pasuje idealnie.