Makaron z rukolą

To proste danie jest świetnym pomysłem, jeśli rozpoczynamy jakąkolwiek dietę, gdyż składa się praktycznie wyłącznie z warzyw.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 4 pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 miska rukoli,
  • pieprz i sól do smaku,
  • 200 g makaronu wstążki.

Zobacz film: "Sycące potrawy dla zajętych"

Przygotowanie:

Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj. Następnie wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę i smaż do momentu, w którym warzywo się zeszkli. Teraz dodaj pokrojone i umyte pomidory. Dopraw składniki na patelni solą i pieprzem i poduś na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie dodaj rukolę i przykryj patelnię. Duś mieszankę przez co najmniej 15 minut. W międzyczasie ugotuj w osolonej wodzie makaron, odcedź i wrzuć na patelnię. Wymieszaj wszystko i dopraw do smaku przyprawami.

Pasta z rukolą zobacz galerię
Pasta z rukolą

Komentarz:

Rukola pochodzi z Włoch i jest tam rośliną kultową. Włosi dodają ją do wszystkiego i w każdej postaci, także jako zioło. Zawiera chyba wszystkie witaminy i bardzo dużo soli mineralnych. Ponadto jest wykorzystywania w regulacji procesów trawiennych, zwalczaniu nadkwasoty, wrzodów żołądka, wzdęć. Rukola pomaga w trawieniu ciężkostrawnych dań. Jej właściwości lecznicze są bardzo duże. Poza tym pomidor, dostarczający potasu i magnezu, oraz cebula ze swoimi cudownymi właściwościami to także składniki podanego dania.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 95,55 kcal
Białka 3,44 g
Węglowodany 18,79 g
Tłuszcze 0,52 g
Błonnik 2,81 g

 

Makaron z kurczakiem
Kolacje

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.