Makaron z rukolą
To proste danie jest świetnym pomysłem, jeśli rozpoczynamy jakąkolwiek dietę, gdyż składa się praktycznie wyłącznie z warzyw.
Składniki:
- 1 cebula,
- 4 pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 miska rukoli,
- pieprz i sól do smaku,
- 200 g makaronu wstążki.
Przygotowanie:
Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj. Następnie wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę i smaż do momentu, w którym warzywo się zeszkli. Teraz dodaj pokrojone i umyte pomidory. Dopraw składniki na patelni solą i pieprzem i poduś na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie dodaj rukolę i przykryj patelnię. Duś mieszankę przez co najmniej 15 minut. W międzyczasie ugotuj w osolonej wodzie makaron, odcedź i wrzuć na patelnię. Wymieszaj wszystko i dopraw do smaku przyprawami.
Komentarz:
Rukola pochodzi z Włoch i jest tam rośliną kultową. Włosi dodają ją do wszystkiego i w każdej postaci, także jako zioło. Zawiera chyba wszystkie witaminy i bardzo dużo soli mineralnych. Ponadto jest wykorzystywania w regulacji procesów trawiennych, zwalczaniu nadkwasoty, wrzodów żołądka, wzdęć. Rukola pomaga w trawieniu ciężkostrawnych dań. Jej właściwości lecznicze są bardzo duże. Poza tym pomidor, dostarczający potasu i magnezu, oraz cebula ze swoimi cudownymi właściwościami to także składniki podanego dania.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 95,55 kcal |
Białka | 3,44 g |
Węglowodany | 18,79 g |
Tłuszcze | 0,52 g |
Błonnik | 2,81 g |