Trwa ładowanie...
Ciąża, poród, zdrowie i wychowanie dzieci
Pytania do lekarzy
Dr n. med.  Krzysztof Gierlotka Lekarz chorób zakaźnych, Bydgoszcz umów wizytę
Czy jest u mnie duże ryzyko marskości wątroby?

Proszę zrobić usg jamy brzusznej, FibroScan, HBV DNA, ALAt, AFP , morfologię i z wynikami zgłosic się do lekarza.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy tabletka Ellaone będzie skuteczna?

Witam serdecznie,
w ulotce dołączonej do opakowania tabletki ellaOne możemy znaleźć informacje, które mówią, że octan uliprystalu (czyli substancja czynna) hamuje bądź opóźnia wystąpienie owulacji.
Jednocześnie producent ostrzega, że tabletka ta nie zawsze zapobiega ciąży. W momencie, gdy owulacja już wystąpiła, tabletka może nie być skuteczna. W związku z tym, iż nie ma możliwości przewidzenia dokładnego terminu owulacji, tabletka ellaOne powinna zostać przyjęta tak szybko jak to tylko możliwe.
Aby mieć pewność, że nie zaszła Pani w ciążę proszę wykonać test ciążowy po 14 dniach od zbliżenia lub oznaczyć poziom beta-HCG.
Odpowiedzi na podobne pytania znajdzie Pani poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-istnieje-mozliwosc-ze-jednak-doszlo-do-zaplodnienia,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jakie-jest-prawdopodobienstwo-ze-tabletka-nie-zadzialala,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/opoznienie-owulacji-przy-tabletkach-ellaone.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy jest duże ryzyko ciąży u 26-latki?

Witam serdecznie,
w opisanej przez Panią sytuacji ryzyko zajścia w ciążę praktycznie nie istnieje.
Po pierwsze była Pani chroniona przy pomocy krążka antykoncepcyjnego. Ten środek antykoncepcji, jeśli jest założony pierwszego dnia cyklu miesiączkowego, to zapewnia natychmiastową ochronę.
Po drugie zastosowała Pani antykoncepcję awaryjną w postaci tabletki ellaOne, która charakteryzuje się wysoką skutecznością. Po trzecie podczas stosunku korzystali Państwo dodatkowo z prezerwatywy. Reasumując ryzyko zajścia w ciążę jest bliskie zeru.
Odpowiedzi na podobne pytania innych użytkowniczek znajdzie Pani pod poniższymi linkami:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/prawdopodobienstwo-ciazy-przy-stosowaniu-krazka-dopochwowego,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/kiedy-zaczyna-sie-ochrona-krazka-nuvaring,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-zalozenie-krazka-antykoncepcyjnego-w-4-dniu-cyklu-oslabia-jego-skutecznosc.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Na co wskazuje taki wynik badania piersi u 39-latki?

Witamy serdecznie,
gruczolakowłókniak oznaczany jest jako łagodna zmiana nowotworowa. W niektórych przypadkach potrafi się on samoistnie wchłonąć, jednak czasami wymaga chirurgicznego wycięcia, celem zbadania jego charakteru.
Biopsja to normalne postępowanie po wycięciu tego rodzaju guzków. Ciężko jednoznacznie określić, jaka jest szansa na zmianę złośliwą, ponieważ dowie się Pani tego dopiero po badaniu. Jeżeli jednak na pierwszym badaniu guzek został określony jako gruczolakowłókniak, to nie ma powodów do zbytniego niepokoju, biopsję przeprowadza się bowiem w celu potwierdzenia pierwszej diagnozy.
Więcej informacji dotyczących gruczolakowłókniaków znajdzie Pani w artykule, do którego odsyłam poniżej:
https://portal.abczdrowie.pl/gruczolakowlokniak

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Kiedy mogę spodziewać się utraty wagi?

Witamy serdecznie,
podany preparat może doprowadzić do zatrzymania wody w organizmie i wzmożonego apetytu, co skutkuje przytyciem. Jest to działanie niepożądane i nie występuje u każdego.
Jeżeli w Pana przypadku doszło do faktycznego zatrzymania wody w organizmie, a nie przytył Pan na skutek samego jedzenia, to po odstawieniu leku, waga powinna spaść. Jeśli jednak przytył Pan z powodu nadprogramowych kalorii, to do schudnięcia będzie potrzeba odpowiedniej diety i aktywności fizycznej.
Więcej informacji dotyczących działanie leku znajdzie Pan w artykule poniżej:
https://portal.abczdrowie.pl/encorton-charakterystyka-wskazania-przeciwwskazania-dzialania-niepozadane

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy mogę w tej sytuacji być żołnierzem?

Witamy serdecznie,
nie możemy odpowiedzieć na Pana pytanie ze stuprocentową pewnością, jednak najprawdopodobniej przebyta operacja nie zdyskwalifikuje Pana z możliwości odbycia służby wojskowej.
Jeśli w obecnej chwili jest Pan w pełni sił i nie boryka się z problemami zdrowotnymi, to raczej nie ma żadnych przeciwwskazań do służby wojskowej. Uznaje się, że zoperowana przepuklina jest w pełni wyleczona i nie będzie stanowiła dalej problemów.
Więcej informacji o problemie może się Pan dowiedzieć z materiałów, do których odsyłam poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/usuniecie-przepukliny-pachwinowej-a-sluzba-wojskowa
https://portal.abczdrowie.pl/kwalifikacja-wojskowa-kategorie-przebieg-wezwanie

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Co oznacza taki wynik morfologii krwi u 20-latka?

Witamy serdecznie,
wyniki badań powinny zostać zinterpretowane przez lekarza zlecającego, ponieważ będzie je można porównać z Pana stanem klinicznym.
Podwyższone stężenie erytrocytów (RBC) jest nieznaczne. Może to świadczyć między innymi o chorobie płuc, wadach serca lub odwodnieniu. Co do Hematokrytu, to jego podwyższenie również może świadczyć o odwodnieniu, ponieważ wpływa ono na zagęszczenie krwi, przez co rośnie liczba erytrocytów w próbie. Podwyższenie eozynocytów pojawia się zazwyczaj przy obniżonej odporności, stresie i toczącej się infekcji.
Tak jak wspomnieliśmy, najlepiej będzie jeśli wyniki zinterpretuje lekarz zlecający. Dzięki porównaniu stanu klinicznego i wyników będzie można postawić jednoznaczną diagnozę.
Zachęcamy do zapoznania się z naszymi materiałami, w których znajdzie Pan informacje dotyczące problemu:
https://portal.abczdrowie.pl/liczba-erytrocytow-rbc
https://portal.abczdrowie.pl/morfologia-eos

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy taki wynik testu na HIV potwierdza brak zakażenia?

Witamy serdecznie,
test na wykrycie wirusa HIV przeprowadzany metodą AG/AB combo powinien go wykryć w okresie od 2 do 8 tygodni po zakażeniu. Jeżeli został on przeprowadzony poprawnie i wynik wyszedł negatywny, to najprawdopodobniej może być Pan spokojny.
Dla pewności może Pan powtórzyć test po 12 tygodniach, jednak w obecnej sytuacji nie jest to raczej wskazane. Na ten moment z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić, że nie jest Pan zakażony wirusem HIV.
Więcej informacji dotyczących testowania w kierunku wykrycia wirusa HIV znajdzie Pan w artykule poniżej:
https://portal.abczdrowie.pl/badania-na-hiv

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy rana po przepuklinie goi się prawidłowo?

Witamy serdecznie,
rana po operacji przepukliny goi się do około 3 miesięcy. W tym czasie zaleca się unikanie przeciążania organizmu, a także dbanie o miejsce po ranie.
Co do Pana pytania, to ciężko na nie jednoznacznie odpowiedzieć bez dokładnego zbadania miejsca po operacji. Zalecamy jednak zaufać lekarzowi i jeżeli nie występują u Pana dolegliwości bólowe, należy poczekać do wizyty kontrolnej.
Wyczute zgrubienie jest najprawdopodobniej oznaką gojenia się rany i odbudowy tkanek. Powinno ono zniknąć po około 2 miesiącach od operacji.
Więcej informacji dotyczących operacji przepukliny pachwinowej może Pan znaleźć w treściach, do których link zamieszczam poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/przez-jaki-czas-rana-po-zabiegu-przepukliny-pachwinowej-bedzie-sie-goic
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czas-gojenia-rany-po-operacji-przepukliny

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Co robić przy zaburzeniach oddawania stolca?

Witamy serdecznie,
problemy z wypróżnianiem mogą być spowodowane przez wiele czynników. Tak jak Pani wspomniała, kuracja antybiotykowa może powodować takie objawy. W szczególności, gdy są przyjmowane substancje zawierające aminopenicylinę, klindamycynę lub klawulanian.
Należy mieć też na uwadze, że zaburzenia oddawania stolca mogą nie być związane z przebytą chorobą, a być wynikiem jakiejś infekcji w układzie pokarmowym. Na pewno powinna Pani pić dużo płynów. Pomagają one na odwodnienie przy biegunce, a także sprzyjają zwalczaniu zaparć. Przy zaparciach warto również sięgnąć po domowe napary ziołowe na przeczyszczenie.
Jeżeli objawy nie miną samoistnie po kilku dniach od zakończenia choroby, powinna się Pani zgłosić na konsultację u internisty.
Więcej informacji dotyczących problemów z wypróżnianiem znajdzie Pani w linku poniżej:
https://portal.abczdrowie.pl/problemy-ze-stolcem

POPULARNE PREPARATY
Znajdź preparat według kategorii
partnerzy