Trwa ładowanie...
Ciąża, poród, zdrowie i wychowanie dzieci
Pytania do lekarzy
Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy negatywne testy na pewno wykluczają ciążę?

Witam,
trzy negatywne testy ciążowe najprawdopodobniej wykluczają ciążę, choć dla pewności sugerowalibyśmy oznaczenie hormonu beta-HCG we krwi, które daje bardziej wiarygodny wynik. Jeśli jednak ostatnie zbliżenie miało miejsce 15 sierpnia, to również testy z moczu powinny być już miarodajne.
Zmiana charakteru miesiączki, która Panią martwi może być związana nie tyle z ciążą, co z odstawieniem tabletek antykoncepcyjnych. Organizm może potrzebować czasu, aby funkcjonować bez dawki hormonów, więc i miesiączka może wyglądać inaczej.
Co więcej - niektóre kobiety borykają się z brakiem okresu po odstawieniu pigułek, który może trwać nawet do sześciu miesięcy. Sytuacja ta została opisana w jednym z naszych tekstów dostępnych pod adresem: https://portal.abczdrowie.pl/brak-okresu-po-odstawieniu-tabletek.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy słusznie martwi mnie niski przyrost bHCG?

Witam,
choć podane przez Panią wartości hormonu beta-HCG wydają się dosyć niskie, biorąc pod uwagę upływający czas, to proszę nie martwić się na zapas. Najważniejsze, że hormon ten systematycznie rośnie.
We wczesnej ciąży powinno się rejestrować podwajanie stężenia beta-HCG co dwa dni. W innym przypadku może to zwiastować ciążę pozamaciczną, nieprawidłowości w rozwoju ciąży lub nawet poronienie. Nie jest to jednak regułą i normą.
Proszę skonsultować się z ginekologiem i stosować się do jego zaleceń. Skoro jest Pani w siódmym tygodniu ciąży, to na tym etapie powinien być już widoczny zarodek na USG oraz jego czynność serca. Trzymamy kciuki!
Odpowiedzi na podobne pytania znajdzie Pani tutaj: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/niski-przyrost-beta-hcg-a-ryzyko-poronienia, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/dlaczego-przyrost-b-hcg-jest-niski, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/przyrost-b-hcg-po-96-godzinach.

Lek.  Wiesław Łuczkowski Neurolog, Wrocław umów wizytę
Dlaczego mam te pulsowania w uszach?

Witam! Odpowiedź w ciemno nieco mija się z celem, należy dokładnie ocenić badanie MR (zawęzić lokalizację stwierdzanych zmian), oprzeć się na dokładnym badaniu neurologicznym, zbadać możliwość dolegliwości czynnościowych itp. Powodzenia W. Łuczkowski.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Dlaczego mam te bóle brzucha po prawej stronie?

Witam,
przyczyn bólu brzucha po prawej stronie może być naprawdę wiele. Istotna jest nie tylko lokalizacja bólu, ale również czas jego trwania. Czasem bowiem zdarza się, że jest to skutek zjedzenia ciężkostrawnego posiłku lub konsekwencja zbyt dużego wysiłku fizycznego. Wówczas dolegliwości znikną tak szybko, jak się pojawiły.
Jeśli jednak ból trwa dłużej, warto udać się do lekarza w celu rozpoczęcia diagnostyki. Proszę nie bagatelizować tych dolegliwości, gdyż mogą one świadczyć o wielu problemach zdrowotnych, takich jak: zapalenie trzustki, zapalenie pęcherzyka żółciowego, wrzody żołądka, nieswoiste zapalenie jelit, zapalenie wyrostka robaczkowego, zapalenie przydatków, kamica dróg żółciowych czy przepuklina pachwinowa. Zachęcamy więc do pilnej konsultacji lekarskiej.
Tematyka ta została również poruszona w jednym z naszych artykułów: https://portal.abczdrowie.pl/bol-brzucha-po-prawej-stronie-mozliwe-przyczyny.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Kiedy mogę wrócić do aktywności po ospie?

Witam,
najbardziej groźne są pęcherzyki, a dokładniej płyn w nich zawarty, dlatego zakłada się, iż osoba zarażona ospą może przenosić chorobę aż do przyschnięcia wszystkich wykwitów skórnych.
Jeśli więc w najbliższym czasie nie pojawią się u Pana żadne nowe zmiany skórne, a te, które Pan posiada będą całkowicie wyschnięte i odpadną, to będzie Pan mógł wrócić do treningów i normalnego trybu życia.
W Pańskim przypadku choroba trwała bardzo krótko, dlatego dobrze by było poczekać kilka dni, aby mieć pewność, iż jest Pan całkowicie zdrowy.
Pytania o zarażenia ospą dosyć często pojawiały się w naszym serwisie. Oto kilka przykładowych pytań wraz z odpowiedziami naszych ekspertów: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/zarazanie-strupami-po-ospie, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/od-ktorego-dnia-chore-dziecko-na-ospe-juz-nie-zaraza, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-syn-juz-moze-zarazac-czy-dopiero-te-14-dni-od-zarazenia.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy tampon doprowadził do zakażenia?

Witam,
proszę niezwłocznie udać się do ginekologa, który sprawdzi, czy wszystko jest w porządku.
Tampon pozostawiony zbyt długo w pochwie może być niebezpieczny. Maksymalny czas podawany przez producenta tych środków higienicznych to około ośmiu godzin. Jeśli tampon znajduje się w pochwie przez dłuższy czas, może to poskutkować nie tylko podrażnieniem błony śluzowej pochwy, stanem zapalnym czy infekcją, ale również zespołem wstrząsu toksycznego, co może doprowadzić nawet do śmierci.
Proszę pamiętać, iż tampon to ciało obce, w dodatku nasączone krwią, co stanowi idealną pożywkę dla bakterii. Najprawdopodobniej krwawienie, które u Pani wystąpiło to właśnie skutek zbyt długiego przetrzymywania tamponu, o czym koniecznie trzeba poinformować lekarza.
Odpowiedzi na podobne pytania znaleźć można poniżej: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-tampon-mogl-ulokowac-sie-w-szyjce-macicy, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/tampon-w-pochwie-17-godzin, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-stosowanie-tamponow-powoduje-infekcje.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy można przyjmować Rennie po alkoholu?

Witam,
Rennie Antacidum to lek, który zobojętnia nadmiar kwasu solnego w żołądku. Jest stosowany do łagodzenia dolegliwości związanych z nadkwaśnością soku żołądkowego, a więc znajdzie zastosowanie w przypadku zgagi, częstego odbijania, nudności, wzdęć, niestrawności lub uczucia ciężkości w okolicy nadbrzusza.
Choć w ulotce leku podanej przez producenta nie ma informacji dotyczących interakcji z alkoholem, to nie zaleca się łączenia tego leku z napojami alkoholowymi. Alkohol bowiem zwiększa produkcję kwasu solnego i nasila zgagę, dlatego spożywanie go, a następnie przyjmowanie leku mija się z celem.
Inne pytania o lek Rennie znajdują się pod linkami: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-ten-lek-zadziala-po-alkoholu, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-lek-rennie-mozna-stosowac-w-poczatkowej-fazie-ciazy, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-rennie-duo-jest-skuteczny-na-refluks.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy mogę mieć stan podgorączkowy po powiększeniu ust?

Witam,
tak długo utrzymujący się stan podgorączkowy po powiększaniu ust kwasem hialuronowym nie jest normalnym zjawiskiem. Proszę koniecznie skonsultować się z lekarzem, który wykonywał dany zabieg, aby sprawdzić, czy nie doszło do żadnych powikłań.
Być może stan podgorączkowy występuje także z innej przyczyny, dlatego jeśli lekarz medycyny estetycznej wykluczy powikłania po zabiegu, warto udać się do lekarza rodzinnego w celu diagnostyki.
Odpowiedzi naszych ekspertów na podobne pytania pojawiły się pod następującymi adresami: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-po-powiekszeniu-ust-kwasem-moga-wystapic-bole-glowy-oraz-stan-podgoraczkowy, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/goraczka-a-powiekszenie-ust-kwasem-hialuronowym, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-mam-wrocic-do-lekarza-z-tymi-objawami.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czym jest efekt złotej rybki u płodu?

Witam
rozumiemy Pani niepokój, gdyż jakiś czas temu krążyła na różnych stronach internetowych historia kobiety ciężarnej, która również zauważyła podczas badania USG, że jej dziecko wygląda jakby "puszczało bańkę".
Niestety okazało się, iż owa bańka była groźnym nowotworem, zwanym potworniakiem, który rósł na ustach jej dziecka. Takie historie to jednak rzadkość. Na szczęście wszystko i tak skończyło się dobrze i dziecko urodziło się zdrowe. Proszę się więc nie stresować na zapas, zwłaszcza jeśli w Pańskim przypadku owa bańka zniknęła, a lekarz zapewnił Panią, że wszystko jest w porządku. Proszę mu zaufać.
Wspomniana historia została opisana w artykule dostępnym pod adresem: https://parenting.pl/na-usg-myslala-ze-jej-dziecko-puszcza-banki-to-byl-grozny-nowotwor.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Dlaczego mam te krwawienia po oddaniu stolca?

Witam,
jeśli ma Pan możliwość, to proszę udać się do proktologa. Lekarz ten specjalizuje się w diagnostyce oraz leczeniu chorób związanych z końcowym odcinkiem układu pokarmowego. Jednostki chorobowe obejmują więc jelito grube i odbytnicę.
Krew pojawiająca się po oddaniu stolca może być związana z żylakami odbytu (zwanymi hemoroidami), szczeliną odbytu, polipami, zapaleniem odbytnicy, a nawet nowotworem jelita grubego.
Kolonoskopia to odpowiednie badanie, które być może będzie wymagało powtórzenia. Inne przydatne badania to anoskopia (badanie końcowego odcinka odbytnicy i kanału odbytu) oraz rektoskopia(endoskopowe badanie odbytnicy).
Problem ten został również opisany w jednym z naszych artykułów, który znajduje się pod linkiem: https://portal.abczdrowie.pl/krew-z-odbytu-przyczyny-leczenie-powiklania.

POPULARNE PREPARATY
Znajdź preparat według kategorii
partnerzy