Trwa ładowanie...
Ciąża, poród, zdrowie i wychowanie dzieci
Pytania do lekarzy
Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Co robić z tymi silnymi bólami odbytu?

Witamy serdecznie,
Pani postępowanie polegające na usuwaniu stolca ręcznie mogło doprowadzić do jakiegoś urazu blisko ujścia odbytu. Ścianki mogły zostać podrażnione i możliwe, że do tej pory nie zostały zagojone.
Z opisu nie wynika, czy robiła Pani badanie kolonoskopii. Jeśli nie, to należy je przeprowadzić, ponieważ da ono realny podgląd na problemy z wypróżnianiem. W tym celu powinna się Pani udać do proktologa, który zleci takie badanie i dopiero po nim można zaplanować dalsze postępowanie.
Trzeba również sprawdzić, czy nie jest to początek choroby hemoroidalnej i czy objawom nie towarzyszy krwawienie.
W wolnej chwili zachęcamy do zapoznania się z naszymi materiałami, z których dowie się Pani więcej o opisanym problemie:
https://portal.abczdrowie.pl/bol-odbytu-przyczyny-objawy
https://portal.abczdrowie.pl/czy-to-na-pewno-hemoroidy-podobne-objawy-innych-chorob

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Dlaczego mam zawroty głowy i jestem osłabiona?

Witamy serdecznie,
musi sobie Pani odpowiedzieć na pytanie, czy oprócz wymienionych objawów występują również te towarzyszące przy infekcjach wirusowych lub bakteryjnych. Mowa tutaj o gorączce, bólu gardła i katarze, ponieważ często towarzyszy im również ogólne osłabienie organizmu.
Co do wyników glukozy, powinna Pani również wykonać badanie krzywej insulinowej. Pozwoli to jasno stwierdzić, czy osłabienie nie wynika z hipoglikemii. Powoduje ona osłabienie i zmęczenie organizmu oraz senność.
Powinna Pani wykonać też ogólną morfologię krwi z jonogramem. Dzięki temu będzie można sprawdzić, czy nie pojawiły się jakieś braki witamin, które doprowadzają Panią do takiego stanu.
Więcej na ten temat można przeczytać w treściach, do których linki zamieszczam poniżej:
https://portal.abczdrowie.pl/hipoglikemia-przyczyny-objawy-kuracja
https://portal.abczdrowie.pl/jonogram

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Dlaczego mam te napady zimna i dreszczy?

Witamy serdecznie,
opisuje Pani bardzo ciężkie zagadnienie. Skoro większość badań wychodzi w normie, powodem napadów dreszczy może być nerwica lękowa.
Jest to zaburzenie psychosomatyczne, w którym występują różne objawy utrudniające normalne funkcjonowanie. Do tych symptomów należą przede wszystkim: uczucie lęku i niepokoju, bezsenność, zaburzenia pamięci, bóle głowy, pocenie się i tiki nerwowe.
Z nerwicą można sobie radzić na kilka sposobów, należą do nich w szczególności terapia oraz branie odpowiednich leków. W pierwszej kolejności jednak osoby, które zauważą u siebie objawy tego zaburzenia, powinny skorzystać z usług poradni psychiatrycznej w celu prawidłowego zdiagnozowania przyczyn problemów.
Pomijając wątek nerwicy, powinna Pani także wykonać badanie EEG (elektroencefalografii), które bada aktywność mózgu.
Więcej o tym temacie można przeczytać w materiałach, do których link zamieszczam poniżej:
https://portal.abczdrowie.pl/nerwica#
https://portal.abczdrowie.pl/eeg

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy Euthyrox mi zaszkodził?

Witam serdecznie,
pomyłkowe, jednorazowe połknięcie leku Euthyrox nie powinno spowodować nieprawidłowości.
Producent Euthyrox informuje w ulotce dołączonej do opakowania, że zażycie zwiększonej dawki może doprowadzić do pobudzenia, uczucia niepokoju, szybkiego bicia serca oraz mimowolnych ruchów. Ponadto skutkiem przedawkowania tego leku może być nadczynność tarczycy oraz ostra psychoza. Wydaje się jednak, że jednorazowa sytuacja nie powinna do tego doprowadzić.
Dla pewności może Pan ponownie oznaczyć poziom TSH. A na przyszłość proszę uważać na leki, które Pan przyjmuje.
Podobne pytania wraz z odpowiedziami specjalistów umieszczamy poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/co-zrobic-gdy-przez-pomylke-zjadlam-dwie-tabletki-jednego-dnia,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jakie-sa-skutki-przedawkowania-euthyroxu,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/co-moze-sie-wydarzyc-gdy-wzielam-podwojna-dawke-leku-euthyrox.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy te poziomy b-HCG są prawidłowe?

Witam serdecznie,
przede wszystkim proszę zachować spokój. Hormon ciążowy beta-HCG stale przyrasta, a to dobry znak. Nie zawsze przyrosty gonadotropiny kosmówkowej będą takie same. Czasem beta-HCG rośnie wolniej i nie musi to oznaczać żadnych nieprawidłowości.
Ponadto oprócz oznaczenia stężenia beta-HCG ważne są również inne wyniki badań. Lekarz na podstawie USG oraz pozostałych wyników ocenia rozwój ciąży. Oznaczenie beta-HCG jest jednym z badań.
Skoro lekarz zalecił Pani wykonanie trzech pomiarów, to nie ma potrzeby zwiększania liczby badań. Wystarczą te, które wykonała Pani do tej pory. Stres nie jest wskazany w obecnej sytuacji, więc proszę być dobrej myśli i cierpliwie czekać na kolejną wizytę u ginekologa.
Szczegółowe informacje na temat beta-HCG znajdzie Pani w naszym artykule:
https://portal.abczdrowie.pl/hcg.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy doszło do poczęcia podczas kąpieli?

Witam serdecznie,
ryzyko zajścia w ciążę na skutek pocierania się, a więc tzw. pettingu nie jest duże.
W Pani przypadku ryzyko to jest jeszcze mniejsze, skoro nie doszło do wytrysku. Co prawda podczas pettingu może dojść do kontaktu z płynem preejakulacyjnym, w którym również mogą znajdować się plemniki, ale musiałyby one dostać się do wnętrza pochwy.
Sam wytrysk w wodzie nie spowodowałby zapłodnienia. Podsumowując – petting niesie ze sobą niewielkie ryzyko zajścia w ciążę, dlatego należy wykonać test ciążowy po czasie wskazanym przez producenta, aby upewnić się, że nie doszło do zapłodnienia.
Temat ten był już poruszany w naszym serwisie. Przykładowe pytania wraz z odpowiedziami znaleźć można poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/pieszczoty-i-wytrysk-w-wodzie-a-mozliwosc-zajscia-w-ciaze,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/seks-w-wannie-a-stosowanie-prezerwatyw.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy w tej sytuacji zaszłam w ciążę?

Witam serdecznie,
jednorazowy luźny stolec nie powinien obniżyć skuteczności tabletek antykoncepcyjnych. O obniżeniu skuteczności można mówić w przypadku wystąpienia choroby przebiegającej z ostrą biegunką, a za taką uważa się więcej niż trzy wypróżnienia na dobę.
Jeśli testy ciążowe zostały wykonane co najmniej dwa tygodnie od zbliżenia i dają wynik negatywny, to najprawdopodobniej nie zaszła Pani w ciążę. Potwierdza to również krwawienie z odstawienia. Jeśli chce Pani mieć stuprocentową pewność, to proszę dodatkowo oznaczyć stężenie hormonu beta-HCG, które da ostateczną odpowiedź.
Odpowiedzi na podobne pytania znajdzie Pani poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/luzne-stolce-po-stosowaniu-tabletek-antykoncepcyjnych-novynette,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/luzny-stolec-a-stosowanie-tabletek-antykoncepcyjnych,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/dwa-luzne-stolce-1-5-godziny-po-zazyciu-15-tabletki-antykoncepcyjnej.

Lek.  Wiesław Łuczkowski Neurolog, Wrocław umów wizytę
Dlaczego mam te drżenia w obrębie ciała?

Witam! Przedstawiony przez Panią obraz kliniczny najbardziej odpowiada zaburzeniom nerwicowym. W zależności od sytuacji finansowej, czasu i wielu innych czynników można wybrać "krótszą drogę", czyli gabinety prywatne, albo leczenie na NFZ czyli Poradnię Zdrowia Psychicznego (mogą mieć odległe terminy wizyt!). Jeżeli badania laboratoryjne mieszczą się w normie, to należy szukać przyczyn emocjonalnych. Określą profil osobowości, poziom lęku i niepokoju wewnętrznego, podatności na sugestię i wiele innych - przedstawią swoją diagnozę i zaproponują odpowiednie postępowanie: Psychoterapia z ew. wsparciem leków z grupy SSRI lub SNRI. Oczywiście, jeżeli się z nimi Pani nie będzie zgadzać, to nie ma obowiązku przyjmowania ich propozycji. Powodzenia W. Łuczkowski.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Co oznacza ten poziom prolaktyny u 24-latki?

Witam serdecznie,
poziom prolaktyny u Pani jest bardzo wysoki.
U zdrowych kobiet poziom prolaktyny powinien wynosić od 5 do 25 ng/ml. Przekroczenie tych norm może być wytłumaczeniem nieregularnych miesiączek, cykli bezowulacyjnych lub całkowitego zatrzymania okresu. Wówczas mamy do czynienia z hiperprolaktynemią, czyli podwyższonym poziomem prolaktyny.
Poziom prolaktyny większy niż 100 ng/ml związany jest z ryzykiem wystąpienia gruczolaka przysadki mózgowej i wymaga poszerzenia diagnostyki. Proszę więc udać się z wynikiem do lekarza i zastosować się do jego zaleceń.
Wzrost stężenia prolaktyny możemy również zaobserwować w sytuacjach stresujących, przy niedoczynności tarczycy oraz w trzecim trymestrze ciąży.
Zachęcamy do przeczytania artykułu o prolaktynie:
https://portal.abczdrowie.pl/prolaktyna.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy można wykonać korektę tych kości?

Witamy serdecznie,
ciężko jednoznacznie określić, jak wygląda Pana przypadek. Powinien Pan się umówić na wizytę u chirurga w dziedzinie ortopedii, który przejrzy historię złamania i określi, czy powinien Pan mieć zniwelowanie przemieszczenia kości.
Kość jarzmowo-szczękowa po złamaniu potrafi zrastać się nawet kilkanaście miesięcy. Ciężko określić jak wygląda Pana sytuacja, ponieważ nie mamy dostępu do zdjęć RTG kości twarzy.
Co do kwestii refundacji, to prawdopodobnie może się Pan o nią ubiegać, ponieważ jest to operacja zniwelowania zniekształcenia twarzy po urazie.
W wolnej chwili zachęcamy do zapoznania się z naszym artykułem, w którym opisany jest podobny problem:
https://portal.abczdrowie.pl/kosc-jarzmowa

POPULARNE PREPARATY
Znajdź preparat według kategorii
partnerzy