Trwa ładowanie...
Przejdź na WP
ciaza_9329.jpg
zabawa_1b08.jpg
dziecko_5f67.jpg
chemia_b753.jpg

Ciąża, poród, zdrowie i wychowanie dzieci

Forum

50 aktywnych użytkowników

najnowsze posty

Newsy

Pytania do lekarzy

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy jest szansa, że moja ciąża prawidłowo się rozwija?

Witam, HCG to hormon produkowany przez kobiety i jego stężenie rośnie od początku ciąży. Największy przyrost można obserwować w I trymestrze, później nie jest on już tak gwałtowny. Początkowo poziom beta HCG wzrasta o ok. 66% w ciągu dwóch dni i 114% w ciągu 3 dni. Najlepiej wskazuje te normy nasz ekspert w odpowiedzi na pytanie jednej z internautek, zachęcam do zapoznania się: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-bardzo-maly-przyrost-hcg-swiadczy-o-nieprawidlowosciach-ciazy. Wobec tych norm przyrost beta HCG w Pani przypadku jest dość niski, jednak jeśli cokolwiek Panią niepokoi, proszę skontaktować się z lekarzem lub ponowić badania – najlepiej dwa dni po ostatnim. Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

Mgr  Joanna Wasiluk (Dudziec) Dietetyk, Warszawa umów wizytę

Czy przy takim podażu kalorii będę zdrowo chudnąć?

Witam serdecznie, jeżeli Pani czynne dzienne zapotrzebowanie energetyczne rzeczywiście wynosi aż 2800kcal to proponuję zacząć od 2000kcal a później jak nastąpi zatrzymanie wagi to wejść na 1800kcal. Zdrowe i bezpieczne odchudzanie to około 0,5-1 kg tygodniowo. Początkowo są to nawet szybsze spadki ponieważ schodzi nadmiar zatrzymanej w organizmie wody. Później spalanie czystej tkanki tłuszczowej jest nico wolniejsze. Pamięta tez Pani, że kalorie to nie wszystko a ważny jest także stosunek składników odżywczych oraz ilość niezbędnych witamin i składników mineralnych. Bardzo ważne jest to co jemy przed i po treningu. W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu: tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk Dietetyk Blogi: wp fitness https://joanna-wasiluk.fitness.wp.pl/ Kafeteria.pl https://joanna-wasiluk.kafeteria.pl/ Instagram: https://www.instagram.com/joanna_dudziec_wasiluk/?hl=pl ABC zdrowie https://ranking.abczdrowie.pl/d/joanna-wasiluk-dudziec-dietetyk-warszawa-31668

Mgr  Joanna Wasiluk (Dudziec) Dietetyk, Warszawa umów wizytę

Co może być przyczyną pojawienia się cellulitu u mężczyzny?

Witam serdecznie, cellulit u mężczyzn to niezwykle rzadkie zjawisko. Jeżeli rzeczywiście się pojawił to przyczyny są podobne jak u kobiet. Proszę przeczytać mój artykuł a znajdzie w nim Pan odpowiedź na swoje pytanie: https://joanna-wasiluk.fitness.wp.pl/21771,jak-pozbyc-sie-cellulitu W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu: tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk Dietetyk

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy powinienem zastosować specjalną dietę?

Witam, wirusowe zapalenie wątroby typu B to groźna choroba zakaźna, której nie wolno bagatelizować. Nieleczona może prowadzić nawet do nowotworu lub marskości wątroby. Leczenia przyczynowego nie ma, stosuje się tylko leki, które przeciwdziałają namnażaniu się wirusa w organizmie i stymulują układ odpornościowy do walki. W fazie ostrej zapalenia wątroby pacjent powinien dużo wypoczywać, unikać wysiłku fizycznego i nie powodować obciążenia wątroby – a zatem pozostawać na restrykcyjnej diecie. Więcej o WZW typu B przeczyta Pan w artykule: https://portal.abczdrowie.pl/wirusowe-zapalenie-watroby-typu-b-objawy-i-powiklania. Nie napisał Pan w jakiej fazie jest choroba u Pana, a jest to istotne. Skoro lekarz nie dał Panu zalecenia wprowadzenia diety, być może nie widzi takiej potrzeby w obecnej sytuacji. Oczywiście warto zadbać o wątrobę i wyeliminować z diety to, co jej najbardziej szkodzi oraz alkohol, papierosy i inne używki, by dodatkowo jej nie obciążać. Jeśli chodzi o posiłki, to przy chorobach wątroby powinny być one częste, lekkostrawne – należy unikać rzeczy tłustych, smażonych, wzdymających. Na ten temat może Pan poczytać w tym miejscu: https://zywienie.abczdrowie.pl/dieta-watrobowa-jadlopspis. Przed wprowadzeniem takiej diety, zwłaszcza jeśli radykalnie różni się od tej, jaka obecnie nam towarzyszy, warto skonsultować to z dietetykiem oraz lekarzem prowadzącym. Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy jestem w grupie wysokiego ryzyka?

Witam, słowa lekarza powinna traktować Pani jako ostrzeżenie lub pewną wskazówkę. Jak wiadomo, palenie papierosów ma negatywny wpływ szczególnie na układ oddechowy, więc płuca są bardzo narażone. To, że zdjęcie RTG nic nie wykazało być może wynika z faktu, że jest Pani młoda lub relatywnie krótko uzależniona od nikotyny. Niewątpliwie jednak palenie papierosów upośledza płuca oraz układ odpornościowy, a choroby autoimmunologiczne mogą pogłębiać ten stan. Koronawirus jest chorobą atakującą układ oddechowy, wysoce zakaźną i do jego walki potrzebny jest sprawny układ immunologiczny, który będzie w stanie zwalczyć Covid-19, czyli chorobę wywoływaną przez koronawirusa. Oczywiste jest zatem, że w grupie podwyższonego ryzyka ciężkim przebiegiem tej choroby są nie tylko osoby starsze (jak często nam się wydaje), ale przede wszystkim te, które cierpią na choroby przewlekłe – zawłaszcza autoimmunizacyjne czy choroby układu oddechowego. Po więcej o samej chorobie i grupach ryzyka odsyłam tu: https://portal.abczdrowie.pl/koronawirus-smiertelnosc. Wiele tych schorzeń może wynikać z długotrwałego uzależnienia od nikotyny – jak np. przewlekła obturacyjna choroba płuc, czyli POChP. Zatem dbanie o płuca w tym okresie powinno być priorytetem. Zwłaszcza, że niestety wirus SARS-Cov-2 zdaniem naukowców może trwale je uszkadzać. Zachęcam do zapoznania się z artykułem, który szczegółowo tłumaczy zagrożenia, wynikające z zarażeniem wirusem z Wuhan: https://portal.abczdrowie.pl/koronawirus-moze-nieodwracalnie-uszkadzac-pluca-i-to-mimo-wyzdrowienia. Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy powinno mnie to już zaniepokoić?

Witam, 6 tygodni połogu oznacza orientacyjny okres następujący po porodzie, w którym kobieta dochodzi do sił i zdrowia. Jest to długość umowna, zależna od wielu czynników. Odchody połogowe są bardzo intensywne zwłaszcza w pierwszych dniach tego okresu, wówczas też mają barwę jasnoczerwoną i zawierają skrzepy. Z czasem powinno ich być coraz mniej, coraz bardziej mogą przypominać zwykłą miesiączkę aż do zupełnego ustania. Teoretycznie powinny występować ok. 10 dni w dużym nasileniu i zmieniać swój kolor aż po jasnobrązowy/żółty. Niepokój powinny budzić zwłaszcza, gdy ich ilość się nie zmniejsza a kolor jest intensywnie czerwony albo kobiecie towarzyszy gorączka. Dokładniej ten problem został opisany tutaj: https://portal.abczdrowie.pl/powiklania-w-pologu. Krwawienia mogą być ciemniejsze i nasilać się także po wysiłku fizycznym, więc proszę zwrócić uwagę na ten aspekt. Dodatkowo Pani niepokój powinny budzić inne dolegliwości – ból brzucha albo przykry zapach odchodów połogowych. Zachęcam do zapoznania się z artykułem, który szczegółowo tłumaczy kwestię krwawień poporodowych: https://portal.abczdrowie.pl/krwawienie-po-porodzie. Niemniej zachęcam do kontaktu – oczywiście telefonicznego – z lekarzem, najlepiej ginekologiem. Już krótka teleporada powinna wystarczyć, by określić poziom Pani problemu i ocenić czy potrzebna jest interwencja medyczna. Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Niski poziom magnezu w 32 tygodniu ciąży

Witam, magnez nazywany jest życiodajnym związkiem, bo jest konieczny w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu, m.in. układu nerwowego czy mięśni. Więcej na temat pierwiastka pod tym adresem: https://zywienie.abczdrowie.pl/pierwiastek-zycia-magnez. Jego niedobory mogą dawać o sobie drganiem powieki, skurczami mięśni – tj. Pani pisze – oraz złym samopoczuciem psychicznym, nerwowością, zmęczniem. Bywa, że w ciąży zapotrzebowanie na ten pierwiastek rośnie i wówczas suplementacja powinna być dobrana adekwatnie do rozmiaru problemu. Sugerowałabym zatem kontynuację leczenia, ale proszę pamiętać, że bardzo ważne jest dobranie odpowiedniego preparatu. Niestety nie wszystkie formy magnezu są przyswajalne przez organizm w takim samym stopniu i nie wszystkie mają takie samo stężenie tego pierwiastka. Dodatkowo należy wiedzieć, że przyswajalność magnezu zwiększa obecność witaminy B6 (nawet do ok. 30%). Warto o tym pamiętać, bo czasami połykanie kolejnych tabletek nie przynosi oczekiwanych efektów. Serdecznie zachęcam do zapoznania się z materiałem, w którym zostały zebrane odpowiedzi ekspertów na najbardziej popularne pytania dotyczące przyjmowania magnezu: https://zywienie.abczdrowie.pl/najczestsze-pytania-o-suplementy-magnezowe. Ponieważ jest Pani w ciąży nie radziłabym eksperymentowania na własną rękę – to do lekarza prowadzącego ciążę należy wybranie odpowiedniego leku. Jeśli czuje się Pani źle – proszę spróbować kontaktu telefonicznego. Oczywiście proszę również pamiętać o pozyskiwaniu magnezu z pożywienia – ten sposób jest najbezpieczniejszy dla Pani oraz dziecka i najzdrowszy, choć nie daje tak szybkich efektów jak tabletka. Tutaj zostało zebrana lista produktów wyjątkowych pod względem zawartości magnezu, sugeruję włączenie ich do diety: https://zywienie.abczdrowie.pl/8-produktow-bogatych-w-magnez. Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy jest to powód do niepokoju?

Witam, schodzące paznokcie oraz gorączka sprzed dwóch tygodni mogą sugerować bostonkę. Proszę pamiętać, że w przebiegu choroby nie muszą pojawiać się wszystkie symptomy. Zależy to zarówno od odporności chorego, jak i postaci choroby. Zachęcam do zapoznania się z artykułem, wyjaśniającym wszystkie wątpliwości odnośnie wirusa bostońskiego: https://portal.abczdrowie.pl/choroba-bostonska. Jednym z przykrych skutków, które mogą występować nawet po 3-4 tygodniach od zakażenia, jest łuszczenie się skóry lub schodzenie paznokci. Bostonkę jest w stanie zdiagnozować lekarz pediatra – nie trzeba szukać specjalisty – on też powinien podjąć decyzję o ewentualnej dalszej diagnostyce w przypadku podejrzenia np. grzybicy albo innych problemów natury skórnej. Dlatego sugerowałabym skontaktowanie się z poradnią POZ. Lekarz powinien ostatecznie podjąć decyzję, co robić w takiej sytuacji, zwłaszcza, gdy objawy nie do końca przemawiają za wirusem bostońskim. Odsyłam również do odpowiedzi eksperta na pytanie o schodzące paznokcie przy bostonce: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/schodzenie-paznokci-u-dziecka-po-wysypce-bostonskiej. Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

POPULARNE PREPARATY

Znajdź preparat według kategorii

partnerzy