Trwa ładowanie...

Ciąża, poród, zdrowie i wychowanie dzieci

Pytania do lekarzy

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy muszę stosować ten antybiotyk w ciąży?

Witam,
niestety infekcje bakteryjne mogą przebiegać bezobjawowo lub skąpoobjawowo, lecz w ciąży stanowią zagrożenie i dla rozwoju ciąży, i dla samego płodu. Bakterie E.coli należą do naturalnej mikroflory i bytują w odbycie, ale kiedy dochodzi do ich przeniesienia w okolice dróg rodnych, to należy wszcząć leczenie. U Pani wynik badania wskazuje na obfity wzrost, czyli taki, który może doprowadzić nawet do infekcji wewnątrzmacicznej i poronienia lub obumarcia płodu. Oczywiście jest to ostateczność, niemniej, w przeciwieństwie do często pojawiających się infekcji o etiologii grzybiczej, waginoza jest niebezpieczna. Odsyłam do odpowiedzi ekspertów na podobne pytania, powinny rozwiać Pani wątpliwości: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/bakteria-e-coli-na-poczatku-ciazy-czy-zagraza-dziecku oraz https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-bakteria-e-coli-jest-zagrozeniem-w-ciazy.
Antybiotykoterapia w ciąży, w przypadku infekcji bakteryjnych pochwy, jest bezpieczna, a nawet wskazana. Lek Macmiror jest bezpieczny i szeroko stosowany w leczeniu zakażeń dróg płciowych, również w ciąży.
O E.coli przeczyta Pani w naszym artykule, zachęcam do lektury: https://portal.abczdrowie.pl/escherichia-coli.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy jest szansa na urodzenie zdrowego dziecka przez 37-latkę?

Witam,
niestety podała Pani za mało informacji, by móc oceniać Pani szanse na urodzenie zdrowego, donoszonego dziecka. Na pewno każde długotrwałe krwawienie, pojawiające się w ciąży, może stanowić zagrożenie dla rozwijającego się płodu. Niemniej tylko ustalenie przyczyny krwawienia pozwala na ocenę szans na zdrowy i prawidłowy rozwój ciąży i płodu.
O krwawieniach w ciąży może Pani przeczytać w naszym artykule: https://portal.abczdrowie.pl/krwawienie-w-ciazy-poczatki-poronienie-zalecenia.
Proszę porozmawiać z lekarzem, który się Panią opiekuje, bądź z lekarzem dyżurnym obecnym w szpitalu. Z pewnością uzyska Pani wyczerpujące informacje odnośnie Pani stanu, proszę jednak być dobrej myśli, skoro lekarze zapewniają, że płód rozwija się prawidłowo.
Być może przydatny okaże się także ten artykuł: https://portal.abczdrowie.pl/bole-brzucha-w-ciazy.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy mogę morsować przy tachykardii?

Witam,
jeżeli nie ma Pani chorób serca (potwierdzone badaniami), a jedynie tendencję do przyspieszonej akcji serca w pewnych sytuacjach (choć proszę pamiętać, że wysoki puls w czasie aktywności fizycznej czy silnego stresu nie jest anomalium), to prawdopodobnie nie ma przeciwwskazań do morsowania.
Wśród tych należy wymienić przede wszystkim choroby serca, nadciśnienie tętnicze i problemy z krążeniem. Więcej informacji pod tym adresem, zachęcam do lektury: https://uroda.abczdrowie.pl/morsowanie.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Jak leczyć te uporczywe zaparcia?

Witam,
standardowo leczenie uporczywych zaparć wymaga zmiany trybu życia oraz przeanalizowania jadłospisu. Jeżeli dolegliwości te pojawiły się 2 lata temu, to warto zastanowić się, co się zmieniło w Pani życiu (być może siedzący tryb życia, słabe nawodnienie organizmu, mało błonnika itd.). Najczęściej przyczyną zaparć są właśnie tego typu zaniedbania.
Niekiedy jednak, by ustalić przyczynę uporczywych zaparć konieczna jest wizyta u lekarza, a także diagnostyka – np. kolonoskopia, anoskopia, a czasami nawet uzasadniony jest rezonans magnetyczny. Zachęcam do lektury naszego artykułu: https://portal.abczdrowie.pl/endoskopia-jelita.
Poza przyczynami zaparć wynikającymi z chorób układu pokarmowego (np. polipów jelita grubego), problemy z wypróżnieniem mogą powodować zaburzenia pracy tarczycy, cukrzyca czy choroby układu nerwowego. Więcej informacji pod tym adresem: https://portal.abczdrowie.pl/uporczywe-zaparcia-jak-z-nimi-walczyc.
Jeżeli standardowe metody przeciwdziałania zaparciom w postaci dużej ilości błonnika, napojów probiotycznych i produktów ułatwiających wypróżnianie, konieczne może być zwrócenie się do lekarza po farmaceutyki wspomagające perystaltykę jelit czy zmiękczające stolec. Wśród takich specyfików znajdują się te zawierające laktulozę, a także płynna parafina czy olej rycynowy oraz leki poprawiające motorykę jelit.
Jeśli jest Pani zainteresowana, to zachęcam do lektury artykułu: https://portal.abczdrowie.pl/co-to-sa-mocne-zaparcia.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy oscypek zaszkodził ciąży?

Witam,
sądzę, że nie ma Pani powodu do obaw, pod warunkiem, że sery te nie pochodzą z małego gospodarstwa, a kupiła je Pani w sklepie. W takim wypadku bardzo prawdopodobne, że „oscypek” został zrobiony z mleka pasteryzowanego, co wyklucza ryzyko bytowania w nim patogenów. Jeśli ma Pani możliwość, proszę upewnić się, czy produkt został wykonany z mleka UHT. Wówczas proces pasteryzacji eliminuje ryzyko zarażenia się listeriozą (która nota bene jest bardzo rzadką chorobą i ryzyko zainfekowania nią jest małe). Odsyłam do artykułu: https://portal.abczdrowie.pl/listerioza.
Na przyszłość natomiast warto pamiętać o produktach niewskazanych w ciąży. Ich lista jest krótka i obejmuje przede wszystkim produkty, na których mogą bytować groźne dla płodu bakterie i pasożyty. Zatem odradza się spożywanie serów pleśniowych i serów z surowego mleka (chyba że zostaną poddane obróbce cieplnej), a także surowego mięsa, ryb i jaj. Być może pomocny okaże się także ten materiał: https://portal.abczdrowie.pl/czego-unikac-w-ciazy.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Dlaczego mam ten świąd skóry w czasie ciąży?

Witam,
cholestaza pojawia się zazwyczaj w III trymestrze ciąży i objawia się silnym świądem ciała, nasilającym się wieczorami i nocą przy jednoczesnym braku innych dolegliwości. Ponieważ jednak próby wątrobowe wykluczyły cholestazę w Pani przypadku, to prawdopodobnie nie ma powodu do obaw. W rzeczywistości cholestaza to rzadka przypadłość – dotyka zaledwie 2% ciężarnych. Jeśli jest Pani zainteresowana, to zachęcam do lektury naszego artykułu: https://portal.abczdrowie.pl/cholestaza-ciazowa-przyczyny-objawy-badania-leczenie.
Również kwasy żółciowe nie budzą wątpliwości. Zgodnie z normami dla ciąży poziom kwasów żółciowych między posiłkami nie powinien przekraczać 0,8 µmol/l, a między posiłkami poniżej 2 µmol/l. Więcej informacji pod tym adresem: https://portal.abczdrowie.pl/kwasy-zolciowe.
Nasilony świąd ciała może występować także w zdrowej, niepowikłanej ciąży – mają wpływ na to nie tylko dodatkowe kilogramy, które powodują nadmierne rozciąganie skóry (zwłaszcza w III trymestrze), ale także hormony (w tym relaksyna). Niemniej, jeżeli dolegliwości będą się nasilać, warto skonsultować się z ginekologiem.
Odsyłam do materiału: https://parenting.pl/swedzenie-skory-w-ciazy.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Dlaczego angina mi nie przechodzi?

Witam,
jeśli chodzi o antybiotyki w postaci tabletek – na anginę stosowane są te z grupy penicylin, w przypadku uczulenia – cefalosporyny – można je dzielić na mniejsze części zgodnie z podziałką na każdej tabletce. W przypadku niektórych, takich jak np. Amotaks, można lek rozkruszyć czy przygotować wodną zawiesinę lub poprosić lekarza o antybiotyk w formie syropu.
Jednak proszę pamiętać, że nie każdy ból gardła klasyfikujemy jako anginę i nie każde objawy przypominające anginę są właśnie tą chorobą. Natomiast, aby na pewno móc wprowadzić antybiotykoterapię konieczna będzie wizyta u internisty lub ewentualnie wymaz, który potwierdzi chorobę.
Proszę zapoznać się z naszym artykułem, omawia objawy towarzyszące anginie: https://portal.abczdrowie.pl/objawy-anginy-najczestsze-symptomy-objawy-u-dzieci-charakterystyka-i-leczenie-choroby. Jeżeli dolegliwości bólowe są nasilone, to w pierwszej kolejności może Pani spróbować leków do ssania o działaniu antybakteryjnym i przeciwbólowym, a także płukanek ziołowych. Pomocne będzie zwłaszcza szałwia i tymianek oraz rumianek. Więcej na temat leczenia bólu gardła wywołanego anginą pod tym adresem: https://portal.abczdrowie.pl/domowe-sposoby-na-angine-charakterystyka-anginy-plukanka-z-malin-syrop-z-cebuli-szalwia-rumianek.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy tętno płodu w tym tygodniu ciąży jest prawidłowe?

Witam,
zakres norm dla tętna płodu, wykrywalnego w badaniach już od 6. tygodnia, wynosi 110-160 uderzeń na minutę. Tak wysokie tętno w stosunku do dorosłego człowieka podyktowane jest bardzo szybkim wzrostem w życiu płodowym – przyspieszona akcja serca powoduje wypompowanie natlenowanej krwi z do tkanek z dużą częstotliwością. Więcej informacji w naszym artykule: https://parenting.pl/tetno-plodu.
Natomiast tętno przekraczające górną granicę – w przypadku Pani dziecka 172 uderzenia na minutę – może oznaczać już tachykardię i wymaga wnikliwej kontroli. Proszę skonsultować się z ginekologiem – warto ponowić badanie, by sprawdzić, czy jest to jednorazowe wskazanie, czy też wysokie tętno utrzymuje się.
Wypita o poranku kawa raczej nie ma wpływu na tętno dziecka – nieznacznie podwyższone (właściwie w granicach błędu) nie musi oznaczać niczego niepokojącego. Niemniej utrzymujące się, wysokie tętno płodu może wskazywać na szereg zaburzeń, w tym zakażenie wewnątrzmaciczne, ale też być reakcją na anemię u ciężarnej czy silny stres.
Być może zainteresuje Panią także ten materiał: https://portal.abczdrowie.pl/badanie-ktg-w-ciazy.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Dlaczego podczas oddawania stolca pojawia się krew?

Witam,
przede wszystkim należy ustalić przyczynę zaparć, ponieważ to one są prawdopodobnie bezpośrednią przyczyną bólu brzucha, śluzu i krwi w stolcu. Więcej na temat śluzu i krwi w kale w naszych artykułach: https://portal.abczdrowie.pl/sluz-w-kale-przyczyny-choroby oraz https://portal.abczdrowie.pl/krew-w-stolcu-objawy-przyczyny-badanie.
Jeżeli zaparcia doskwierają Pani od lat, to warto byłoby sprawdzić, czy nie są to zaparcia idiopatyczne, spowodowane np. wydłużonym pasażem jelitowym albo związane z dysfunkcją dna miednicy. Do wtórnych przyczyn należą takie schorzenia, jak zwężenie światła jelita czy polipy.
Śluz często towarzyszy zaparciom, zaś krew w kale może pochodzić z opróżnionych guzków krwawniczych – choroba hemoroidalna jest częstą konsekwencją długotrwałych zaparć. Proszę zapoznać się z tym artykułem: https://portal.abczdrowie.pl/objawy-hemoroidow-czy-tylko-bol.
Na pewno w tym wypadku konieczna będzie diagnostyka – nie tylko w kierunku hemoroidów, ale także, czy raczej przede wszystkim, mająca na celu ustalenie etiologii zaparć. Sugeruję wizytę u internisty, który pokieruje Panią do specjalisty. Obecnie istnieje szereg narzędzi diagnostycznych pomocnych przy badaniu przyczyny dolegliwości ze strony jelit tego typu – w tym kolonoskopia, defekografia, manometria anorektalna i inne.
Być może zainteresuje Panią także ten materiał: https://portal.abczdrowie.pl/jak-mozna-leczyc-zaparcia.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy można stosować Contix przy marskiej wątrobie?

Witam,
Bisocard to lek obniżający ciśnienie tętnicze krwi, stosowany m.in. w leczeniu nadciśnienia. Jeżeli Pani ojciec ma niskie ciśnienie, to należy rozważyć odstawienie leku lub zmniejszenie dawki. Ponieważ nie wspomina Pani, jakie ciśnienie ma Pani ojciec oraz z jakiego powodu został przepisany Bisocard, to niestety trudno mówić o pewnikach. Niemniej wskazany byłby kontakt z kardiologiem. Niskie ciśnienie jest dużo mniej niebezpieczne od nadciśnienia, niemniej niełatwo je podnieść, chyba że to leki powodują drastyczne obniżenie ciśnienia krwi.
Być może ten artykuł okaże się przydatny, zachęcam do lektury: https://portal.abczdrowie.pl/niedocisnienie-tetnicze.
Contix, czyli pantoprazol, może być stosowany u osób z zaburzeniami pracy wątroby, ale pod pewnymi warunkami. Przede wszystkim w przypadków ciężkich zaburzeń czynności wątroby dopuszczalna jest dawka pantoprazolu 40 mg co drugą dobę. Jednocześnie trzeba kontrolować parametry wątroby przez badania kontrolne z krwi.
O marskości wątroby może Pani przeczytać w naszym artykule: https://portal.abczdrowie.pl/marskosc-watroby.

POPULARNE PREPARATY

Znajdź preparat według kategorii

partnerzy