Trwa ładowanie...
Ciąża, poród, zdrowie i wychowanie dzieci
Pytania do lekarzy
Dr n. med.  Krzysztof Gierlotka Lekarz chorób zakaźnych, Bydgoszcz umów wizytę
Czy możliwe jest samoistne usunięcie HPV z organizmu?

Nowotwory związane z HPV u mężczyzn bardzooo rzadko występują. ZA 3 miesiące proszę zrobić kontrolny wymaz. Pozdrawiam, KG . www.premed.pl

Lekarz chorób wewnętrznych  Łukasz Wroński Internista, Pabianice umów wizytę
Dlaczego spuchło mi dziąsło i mam katar?

Pani dolegliwości to ,,przeziębienie". Łagodna choroba wirusowa zwykle ustępująca samoistnie po ok 7-10 dniach. Leczenie jest objawowe. Przyczyna to zakażenie wirusowe. Nie mają większego znaczenia okoliczności zachorowania. Choroba zdarza się bardzo często, czasem bez uchwytnego zdarzenia. Jeśli w trakcie choroby nastąpi zaostrzenie dolegliwości ( skok gorączki, nasilenie kaszlu ) należy zgłosić się do lekarza. Może to oznaczać powikłania bakteryjne.

Lekarz chorób wewnętrznych  Łukasz Wroński Internista, Pabianice umów wizytę
Jak była przyczyna tego bólu pośladka?

Chodzi o to, że ma pani skrzywienie kręgosłupa, w przebiegu schorzenia bardzo łatwo o nadmierny skurcz mięśni, naciągnięcie mięśni itp. Wskazana konsultacja u lekarza rehabilitanta i wzmacnianie mięśni kręgosłupa poprzez zaleconą przez niego aktywność fizyczną. W zaostrzeniach stosujemy leki p-zapalne, p-bólowe i rozkurczowe.

Lekarz chorób wewnętrznych  Łukasz Wroński Internista, Pabianice umów wizytę
Co znaczą u mnie te skoki ciśnienia?

Proszę kontynuować psychoterapię. Do rozważenia, zastosowanie leków psychotropowych. Czasami na jakiś czas stosuje się tzw. B-blokery celem ustabilizowania pracy serca. Skoki RR i zmiana pulsu nie są groźne dla życia.

Lek.  Wiesław Łuczkowski Neurolog, Wrocław umów wizytę
Czy te leki mogą być szkodliwe w ciąży?

Witam! Generalnie w okresie ciąży nie powinno się stosować leków, gdyż większość z nich ma większe lub mniejsze niekorzystne działanie na rozwijający się płód. Jednak są takie choroby, które wymagają stałego przyjmowania leków i wówczas dobieramy terapię o minimalnym lub żadnym wpływie na dziecko. Przy padaczce, o której Pani wspomniała, Lamitrin jest całkiem niezłą opcją. Leki p/depresyjne, stosowane również w leczeniu zaburzeń emocjonalnych należą do grupy C, czyli badane na zwierzętach powodowały pewne zmiany w rozwoju płodów. Leczenie powinien po głębokiej analizie historii choroby dobrać lekarz leczący. Nie należy zapominać, że psychoterapia nie ma wpływu na płód, a zarazem jest leczeniem przyczynowym w zaburzeniach nerwicowych i emocjonalnych. Pozdrawiam W. Łuczkowski.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Co takiego mam myśleć o tych wynikach tarczycy?

Witam serdecznie!
Hormon tyreotropowy, czyli TSH to substancja wytwarzana przez przysadkę w celu regulacji pracy tarczycy - dzięki sprzężeniu zwrotnemu. W odpowiedzi na poziom tyreotropiny gruczoł tarczowy wytwarza odpowiednią ilość hormonów, których poziom możemy zmierzyć dzięki badaniu wolnych frakcji FT3 i FT4.
Wyniki tych badań należy traktować pomocniczo, pełna interpretacja stanu zdrowotnego pacjenta powinna uwzględnić kontekst, w którym je wykonano, to znaczy wiek i płeć badanego, potencjalna obecność przewlekłych chorób i stale zażywanych leków (mogą wpłynąć na wyniki). Nie bez znaczenia jest również fakt, czy pacjentowi towarzyszą jakiekolwiek specyficzne objawy. Zgodnie z zaleceniami, u kobiety w wieku rozrodczym TSH nie powinno przekraczać poziomu 2,5.
Nie wiem, jaka jest przyczyna wykonania przez Panią opisanych badań laboratoryjnych. Czy są to jakieś symptomy zdrowotne, czy może historia rodzinna? W tej chwili Pani wyniki wyglądają na prawidłowe. Być może, w zależności od powodów wykonania badań, przydatne będzie powtórzenie ich za kilka miesięcy.
W poniższych znajdzie Pani kilka słów na omawiany temat:
• https://portal.abczdrowie.pl/badanie-tarczycy-charakterystyka-nadczynnosc-tarczycy-niedoczynnosc-tarczycy-diagnostyka\
• https://portal.abczdrowie.pl/objawy-nadczynnosci-tarczycy-najczestsze-symptomy-przyczyny-choroby
• https://portal.abczdrowie.pl/niedoczynnosc-tarczycy-sprawdz-czy-masz-te-objawy-wideo
Pozdrawiam ciepło i życzę powodzenia!

Lekarz chorób wewnętrznych  Łukasz Wroński Internista, Pabianice umów wizytę
Czy tak może objawiać się białaczka?

Proszę zgłosić się do lekarza poz. Można zastosować leki p-lękowe. Wskazane wyleczenie zęba, a następnie kontrolna morfologia. Nie ma podstaw do podejrzewania białaczki.

Lekarz chorób wewnętrznych  Łukasz Wroński Internista, Pabianice umów wizytę
Czy to jest nadal przeziębienie?

To są objawy przeziębienia. Możliwe jednak powikłania pod postacią nadkażenia bakteryjnego. Wskazane badanie u lekarza poz. Jakoś nie bardzo mi się chce wierzyć, że w całym Opolu nie ma lekarza, który by panią przyjął. W razie czego zapraszam do Pabianic. Przyjęcie od razu, ewentualnie na następny dzień ( dane dotyczące mojej sromnej osoby )

Mgr  Bożena Waluś Psycholog, Gliwice umów wizytę
Co robić przy problemie z połykaniem?

Witam Pana,
wskazana jest konsultacja laryngologiczna oraz kompleksowe leczenie psychiatryczne - w tym celu proszę zgłosić się do Poradni Zdrowia Psychicznego.
Z wyrazami szacunku, Bożena Waluś

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy moje tabletki antykoncepcyjne dalej działają?

Witam serdecznie,
jeśli przyjmowała Pani wszystkie tabletki antykoncepcyjne zgodnie z zaleceniami producenta i żadnej z nich Pani nie pominęła, to skuteczność została zachowana.
Czasem zdarza się, że krwawienie z odstawienia nie pojawia się podczas przyjmowania tabletek placebo, ale nie świadczy to o braku ochrony. Jednorazowy incydent nie stanowi powodu do niepokoju. Gdyby jednak przy kolejnym cyklu ponownie nie pojawiło się krwawienie z odstawienia, to jest to wskazaniem do wizyty ginekologicznej.
W międzyczasie warto wykonać test ciążowy, aby mieć pewność, że nie zaszła Pani w ciążę. Choć doustna antykoncepcja hormonalna jest skuteczną metodą, to nie daje jednak stuprocentowej ochrony przed ciążą.
Odpowiedzi ekspertów na podobne pytania znajdują się tutaj:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/brak-krwawienia-podczas-zazywania-tabletek-antykoncepcyjnych-placebo,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jednorazowy-brak-krwawienia-w-trakcie-przyjmowania-tabletek-antykoncepcyjnych-placebo.

POPULARNE PREPARATY
Znajdź preparat według kategorii
partnerzy