Trwa ładowanie...
Ciąża, poród, zdrowie i wychowanie dzieci
Pytania do lekarzy
Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy mogę wykonać makijaż permanentny przy bielactwie?

Witam serdecznie,
bielactwo to choroba autoimmunologiczna, a w przypadku tych chorób wielu specjalistów nie zaleca wykonywania makijażu permanentnego.
Choć bielactwo nabyte nie jest przeciwwskazaniem do wykonania makijażu permanentnego, to nie wiadomo, czy barwnik utrzyma się w skórze. Warto więc porozmawiać na ten temat z dermatologiem, który po obejrzeniu zmian będzie mógł Pani coś doradzić.
Podobne pytania pojawiały się w naszym projekcie. Znajdzie je Pani pod następującymi linkami:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-moge-zrobic-makijaz-permanentny-brwi-majac-chorobe-autoimmunologiczna,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/bielactwo-nabyte-a-makijaz-permanentny.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy mogło dojść do poronienia przez podróż samolotem?

Witam serdecznie,
choć spotkać się można z opiniami, jakoby latanie samolotem miało negatywny wpływ na ciążę, to najnowsze badania nie stwierdzają zwiększonego ryzyko wystąpienia poronień na skutek lotu samolotem.
Można więc latać samolotem w pierwszym trymestrze ciąży – oczywiście po uprzedniej konsultacji z lekarzem. Jeśli lekarz nie widzi przeszkód, to latanie nie jest przeciwwskazaniem.
Ciężko stwierdzić, czy latanie przyczyniło się do wystąpienia poronień u Pani. Jeśli ciąża nie była zagrożona, to mało prawdopodobne, aby doszło do poronienia głównie z powodu latania. Być może to tylko przypadek, że akurat w tym czasie Pani latała. Z pewnością warto porozmawiać z ginekologiem i poprosić o zlecenie badań w kierunku znalezienia przyczyny poronień.
Pomocne mogą okazać się odpowiedzi na podobne pytania:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-w-ciazy-mozna-latac-samolotem, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-latanie-samolotem-w-pierwszych-tygodniach-ciazy-jest-bezpieczne, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-przy-prawidlowych-badaniach-prenatalnych-w-ciazy-mozna-leciec-samolotem.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy po usunięciu nadżerki mogę stosować tampony?

Witam serdecznie,
dwa tygodnie po zabiegu usunięcia nadżerki lepiej nie stosować tamponów. Niektórzy specjaliści są zdania, że lepiej powstrzymać się od stosowania tamponów nawet przez 2-3 miesiące po zabiegu. Należy poczekać, aż tkanki się dobrze zagoją.
W pierwszych tygodniach po zabiegu lepiej nie korzystać również z basenów czy też kąpieli w morzu. Najlepiej stosować się do zaleceń lekarza, które powinna Pani otrzymać po wykonanym zabiegu.
Podobne pytania o postępowanie po usunięciu nadżerki pojawiały się już w naszym serwisie. Znajdzie je Pani pod poniższymi linkami:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-mozna-kapac-sie-w-basenie-po-konizacji, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-moge-uzywac-tamponow-podczas-okresu-po-wypalaniu-nadzerki, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/mozliwosc-chodzenia-na-basen-2-miesiace-po-zamrozeniu-nadzerki.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Jak wygląda zdjęcie aparatu ortodontycznego?

Witam serdecznie,
może Pani w każdej chwili zrezygnować z noszenia aparatu ortodontycznego. Trzeba jednak liczyć się z konsekwencjami takiej decyzji. Leczenie ortodontyczne, które nie zostanie doprowadzone do końca nie przyniesie oczekiwanych efektów.
Może warto więc – zanim podejmie Pani ostateczną decyzję co do zdjęcia aparatu – porozmawiać z ortodontą o możliwości rozłożenia płatności na raty. Część leczenia ortodontycznego ma Pani już za sobą. Szkoda byłoby utracić efekt uzyskany do tej pory.
Podobne pytania wraz z odpowiedziami specjalistów znajdzie Pani poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-mozna-na-wlasne-zyczenie-zdjac-aparat-do-cofania-szostek, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-mozna-zdjac-aparat-ortodontyczny-na-wlasne-zyczenie, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/kiedy-moge-bezpiecznie-sciagnac-aparat-ortodontyczny.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Na co wskazuje białe zabarwienie moczu?

Witam serdecznie,
powinna Pani udać się do lekarza i wykonać badania, które pozwolą znaleźć przyczynę takiego samopoczucia.
Z pewnością warto by było zbadać poziom glukozy, ponieważ senność po posiłku może sugerować cukrzycę. Temat senności po posiłku został szczegółowo opisany w jednym z naszych artykułów, który znajdzie Pani pod adresem:
https://portal.abczdrowie.pl/sennosc-po-jedzeniu.
Jeśli zaś chodzi o białe zabarwienie moczu, to przyczyną może być po prostu spożywanie dużej ilości wody, przez co mocz jest rozcieńczony. Czasem jednak przezroczysty mocz pojawia się w przypadku problemów z nerkami i ma związek z białkomoczem lub ropomoczem. Jeden i drugi objaw wymaga konsultacji z lekarzem.
Odpowiedzi ekspertów na pytania o biały mocz znaleźć można poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/co-moze-oznaczac-bialy-kolor-moczu-u-mezczyzny, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czego-oznaka-moze-byc-bialy-kolor-moczu.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Co mam robić z tym drapaniem w gardle?

Witam serdecznie,
możliwe, że doszło do podrażnienia i z tego powodu odczuwa Pani teraz uczucie drapania w gardle. Sugerujemy przeczekać ten czas, a jeśli dolegliwości nadal będą się utrzymywały, pomimo upływu czasu, to warto skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub laryngologiem. Być może przyczyną drapania w gardle jest coś innego. Warto to sprawdzić.
Pytania o podobnej tematyce pojawiały się już w projekcie pytań do specjalistów. Znaleźć je można pod poniższymi linkami:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/dlaczego-miewam-to-drapanie-w-gardle, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/co-moga-oznaczac-mdlosci-po-utknieciu-pokarmu-w-gardle, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/uczucie-zalegania-w-gardle-po-posilku.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy doszło do przedawkowania antybiotyku?

Witam serdecznie,
czasem stosuje się podwójne dawki podczas leczenia. Mało prawdopodobne więc, aby doszło do groźnego przedawkowania z powodu przyspieszenia jednej dawki antybiotyku. Najprawdopodobniej więc wszystko jest w porządku i kolejne dawki proszę zażywać zgodnie z zaleceniami lekarskimi.
Gdyby zauważyła Pani u dziecka jakieś niepokojące objawy, proszę kontaktować się bezpośrednio z lekarzem.
Podobne pytania znaleźć można poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/podwojna-dawka-antybiotyku-amoksiklav,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/podanie-podwojnej-dawki-leku-2-latkowi-choremu-na-zapalenie-gornych-drog-oddechowych,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/przedawkowanie-amotaksu-u-5-miesiecznego-dziecka-co-robic.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy można łączyć leki na alergię i SSRI?

Witam serdecznie!
Na początku chcę zaznaczyć, że przyjmując różnorodne leki zawsze należy brać pod uwagę fakt, iż nie jest możliwe jednoznaczne i stuprocentowe orzeczenie o tym, jak zadziałają one na konkretną osobę przed ich zażyciem. W razie jakichkolwiek wątpliwości dobrze jest radzić się lekarza lub farmaceuty. Na reakcję organizmu na farmakoterapię ma wpływ szereg zmiennych, ogólny stan zdrowia pacjenta i jego indywidualne predyspozycje.
Rupatadyna to substancja czynna zawarta w leku przeciwhistaminowym przeznaczonym do objawowego leczenia alergicznego zapalenia błony śluzowej nosa i pokrzywki u młodzieży lub dorosłych (https://portal.abczdrowie.pl/rupafin). Nie stwierdzono dotychczas niekorzystnych interakcji pomiędzy lekami zawierającymi substancje czynne, które Pani wymieniła, czyli rupatadyny i fluoksetyny.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Jakie jest prawdopodobieństwo ciąży w tej sytuacji?

Witam serdecznie,
prawdopodobieństwo zajście w ciążę w opisanej przez Panią sytuacji jest bardzo małe.
Po pierwsze do zbliżenia doszło w trakcie miesiączki, kiedy jest niskie ryzyko zajścia w ciążę. Po drugie zastosowała Pani antykoncepcję awaryjną, która cechuje się dużą skutecznością, zwłaszcza jeśli zostanie przyjęta tak szybko, jak to Pani uczyniła.
Najprawdopodobniej więc nie dojdzie do zapłodnienia, choć po przyjęciu Escapelle okres może być rozregulowany i może nie pojawić się w terminie.
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/miesiaczka-a-ryzyko-zajscia-w-ciaze,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/stosunek-w-trakcie-okresu-a-ryzyko-ciazy,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/stosunek-przerywany-podczas-miesiaczki-a-ryzyko-ciazy.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy powinnam wziąć dodatkową tabletkę?

Witam serdecznie,
w przypadku pominięcia tabletki producent sugeruje jak najszybsze przyjęcie zaległej tabletki, nawet jeśli będzie to oznaczało zażycie dwóch tabletek jednocześnie. Następnie zalecane jest kontynuowanie przyjmowania pigułek o określonej porze oraz stosowanie dodatkowej metody antykoncepcyjnej przez kolejny tydzień.
W przypadku, gdy w tygodniu, który poprzedzał pominięcie tabletki doszło do stosunku, trzeba liczyć się z możliwością zajścia w ciążę. Wówczas należy skontaktować się z ginekologiem.
Odpowiedzi na podobne pytania znajdzie Pani poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/pominiecie-tabletki-w-pierwszym-tygodniu, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/pominiecie-trzeciej-tabletki-w-pierwszym-tygodniu, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/pominiecie-pierwszej-i-drugiej-tabletki-antykoncepcyjnej.

POPULARNE PREPARATY
Znajdź preparat według kategorii
partnerzy