Trwa ładowanie...
Ciąża, poród, zdrowie i wychowanie dzieci
Pytania do lekarzy
Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Dlaczego stolec ma żółte zabarwienie?

Witam serdecznie,
warto wiedzieć, że na wygląd stolca wpływa nie tylko stan zdrowia, ale również spożywane pokarmy oraz to, jak długo kał przebywa w jelicie grubym.
Żółty stolec, który występuje sporadycznie nie jest powodem do niepokoju. Przyczyną może być dieta bogata w owoce i warzywa – głównie te, w których występuje beta-karoten. Czasem jednak żółty wygląd kału wskazuje na problemy ze zdrowiem, głównie z układem pokarmowym. Żółte stolce mogą bowiem występować u osób cierpiących na choroby trzustki, choroby wątroby, infekcje jelit lub schorzenia pęcherzyka żółciowego.
Warto więc wykonać podstawowe badania, aby mieć pewność, że nic niepokojącego się u Pani nie dzieje. Zachęcamy również do zapoznania się z naszym artykułem poruszającym ten temat: https://portal.abczdrowie.pl/zolty-stolec.

Lek.  Wiesław Łuczkowski Neurolog, Wrocław umów wizytę
Jak można poprawić to leczenie psychiatryczne?

Witam! Problem przez Pana przedstawiony może występować przy kilku jednostkach chorobowych. Jeżeli w tle przewijają się rozważania lub zamiary samobójcze, to sprawa jest na tyle poważna, że nie należy jej "załatwiać korespondencyjnie". Bardzo istotne jest osobiste badanie, analiza dokumentacji medycznej i wyników badań pracownianych. Każdy człowiek wymaga indywidualnego podejścia do jego problemów. Metod leczenia jest tak wiele, że nie należy załamywać się przy nieudanej terapii. Liczy się odpowiednio dobrana strategia leczenia, która zależy od rozpoznania i indywidualnej reakcji leczonej osoby. Nie należy także zapominać, że reakcja na leki zależy od osobniczej przemiany materii, niektórzy reagują dopiero przy wysokich dawkach leków, niektórym należy dobrać "odpowiednią mieszankę" (przeciwdepresyjne, stabilizatory napędu i nastroju, czasem także neuroleptyki). Jeżeli psychoterapia "na żywo" nie wychodzi, to zawsze można dobrać treningi autogenne. Trzeba także brać pod uwagę Stymulację Magnetyczną Przezczaszkową - Wrocław to robi. Moim zdaniem, aby rozsądnie wypowiedzieć się na temat przedstawionego przez Pana problemu, należy osobiście zbadać, przeanalizować całą dokumentację medyczną. Powodzenia W. ŁucZkowski.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Co oznacza to plamienie po poronieniu u 32-latki?

Witam serdecznie,
po poronieniu mogą występować niewielkie krwawienia bądź plamienia. Zazwyczaj jednak ustają one maksymalnie po dwóch tygodniach.
Dobrze by było więc skonsultować się z ginekologiem w sprawie plamień, które pojawiły się po trzech tygodniach od poronienia. Mogą bowiem one świadczyć o tym, że w jamie macicy pozostały resztki po poronieniu, które grożą nawet zakażeniem. Proszę więc nie bagatelizować tych objawów i skonsultować się z lekarzem w tej sprawie.
Podobne pytania pojawiały się już w naszym projekcie. Oto one wraz z odpowiedziami naszych ekspertów:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/ile-trwa-krwawienie-po-poronieniu-samoistnym, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jak-dlugo-trwa-plamienie-po-poronieniu-samoistnym, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/miesieczne-plamienie-po-poronieniu.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Dlaczego mam obrzęk kolana po artroskopii?

Witam serdecznie,
po artroskopii kolana może pojawić się obrzęk i zazwyczaj nie jest on powodem do niepokoju. To naturalny etap gojenia, który może trwać aż do dwóch tygodni po zabiegu.
Jeśli jednak opuchlizna będzie obecna dłużej lub obrzękowi kolana towarzyszyć będą inne dolegliwości, to proszę skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Mogą one bowiem świadczyć o utrzymującym się stanie zapalnym.
Podobne pytania pojawiały się w naszym serwisie. Odpowiedzi ekspertów znaleźć można pod poniższymi linkami:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/dlaczego-trzy-miesiace-po-artroskopii-noga-nadal-jest-spuchnieta, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/co-znaczy-ten-obrzek-po-artroskopii, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/w-jaki-sposob-mozna-pozbyc-sie-obrzeku-kolana-po-artroskopii.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Dlaczego podczas stosowania leku Symbella nie mam krwawienia?

Witam serdecznie,
brak krwawienia podczas siedmiodniowej przerwy może się zdarzyć. Zawsze wówczas należy wykluczyć ciążę przy pomocy testu ciążowego.
Wspomina Pani, że w tym miesiącu nie doszło do żadnego zbliżenia. W związku z tym nie jest Pani w ciąży. Jeśli taka sytuacja (brak krwawienia z odstawienia) pojawi się jednorazowo, to najprawdopodobniej nie ma powodów do obaw. Gdyby jednak w kolejnych cyklach ponownie doszło do zatrzymania krwawienia, to proszę skonsultować się z ginekologiem.
Jeśli przyjmuje Pani tabletki regularnie i w trakcie ich stosowania nie dochodzi do wymiotów bądź biegunek, które mogłyby obniżyć ich skuteczność, to ryzyko zajścia w ciążę jest niewielkie.
Podobne pytania wraz z odpowiedziami naszych lekarzy znajdzie Pani poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jednorazowy-brak-krwawienia-w-trakcie-przyjmowania-tabletek-antykoncepcyjnych-placebo,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/brak-krwawienia-podczas-zazywania-tabletek-antykoncepcyjnych-placebo.

Mgr  Joanna Wasiluk (Dudziec) Dietetyk, Warszawa umów wizytę
Czy ocet jabłkowy jest bezpieczny w odchudzaniu?

Witam
Jeżeli nie ma Pan żadnych schorzeń ze strony przewodu pokarmowego i nie odczuwa Pan żadnych dolegliwości w czasie picia octu jabłkowego to przyniesie on same pozytywy. Jest to bezpieczne o ile stosujemy odpowiednie dawki - u Pana jest OK. Ocet można pić codziennie przez cały rok o ile organizm nie sygnalizuje potrzeby zrobienia przerwy. Proszę jednak pamiętać, że ocet jabłkowy może uszkadzać szkliwo.
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu: joanna.wasiluk@o2.pl

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy mogę mieć właśnie plamienie implantacyjne?

Witam serdecznie,
rozumiem, że plamienie pojawiło się podczas stosowania doustnej antykoncepcji hormonalnej, jaką są tabletki antykoncepcyjne Vibin Mini.
Jeśli tak, to plamienie może być jednym ze skutków ubocznych tej formy antykoncepcji i nie zawsze świadczą one o ciąży. Takie plamienia mogą pojawiać się w trakcie całego cyklu – zwłaszcza, jeśli jest to pierwsze opakowanie tabletek antykoncepcyjnych.
Ryzyko zajścia w ciążę podczas przyjmowania tabletek jest naprawdę niewielkie. Ta forma antykoncepcji cechuje się bowiem wysoką skutecznością. Po odstawieniu tabletek można zajść w ciążę w momencie powrotu owulacji. To kiedy ono nastąpi jest kwestią indywidualną.
Jeśli zaś chodzi o możliwość wykonania testu ciążowego z krwi, to najlepiej wykonać go po 10-14 dniach od zbliżenia.
Odpowiedzi na podobne pytania znajdują się poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/plamienie-przy-tabletkach-bonadea,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/plamienie-przy-tabletkach-ovulastan.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy dobrze przyjęłam tabletki antykoncepcyjne?

Witam serdecznie,
skrócenie siedmiodniowej przerwy podczas doustnej antykoncepcji hormonalnej nie powinno wpływać na jej działanie. Czasem można nawet całkowicie pominąć siedmiodniową przerwę i rozpocząć kolejne opakowanie tabletek tuż po zakończeniu poprzedniego.
W związku z tym leczenie, które Pani aktualnie stosuje nie powinno zostać zaburzone. W razie jakichkolwiek wątpliwości, proszę konsultować się z lekarzem prowadzącym.
Odpowiedzi na podobne pytania o skrócenie siedmiodniowej przerwy znajdzie Pani pod poniższymi linkami:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/skrocenie-przerwy-pomiedzy-opakowaniami-tabletek-antykoncepcyjnych-i-rozpoczecie-nowego-o-dzien-wczesniej,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/o-ile-dni-mozna-skrocic-siedmiodniowa-przerwe-w-stosowaniu-tabletek-antykoncepcyjnych,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/skrocona-przerwa-do-6-dni-pomiedzy-opakowaniami-tabletek-antykoncepcyjnych.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy mam zażyć tabletkę Escapelle?

Witam serdecznie,
jeśli po zmianie tabletek producent zaleca stosowanie dodatkowego zabezpieczenia przez siedem dni, to oznacza, że w tym czasie istnieje ryzyko zajścia w ciążę.
Zsunięcie prezerwatywy stwarza ryzyko zapłodnienia, jeśli nasienie wydostanie się ze zbiorniczka. Jeśli prezerwatywa faktycznie tylko minimalnie się zsunęła, to ryzyko nie jest duże. Mimo to należy wykonać test ciążowy, aby wykluczyć ciążę. Najlepiej wykonać go po około 10-14 dniach od zbliżenia.
W przypadku ryzykownych sytuacji ratunkiem bywa antykoncepcja awaryjna. To duża dawka hormonów, którą należy zażyć w określonym czasie. Nie powinna ona mieć wpływu na dalsze działanie tabletek antykoncepcyjnych, choć może wiązać się z ryzykiem wystąpienia skutków ubocznych.
Podobne pytania wraz z odpowiedziami znajdzie Pani tutaj:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/skutecznosc-tabletek-antykoncepcyjnych-po-zazyciu-antykoncepcji-awaryjnej,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/zsuniecie-sie-prezerwatywy-podczas-stosunku-a-prawdopodobienstwo-ciazy.

Mgr  Joanna Wasiluk (Dudziec) Dietetyk, Warszawa umów wizytę
Jak ustalić zapotrzebowanie kaloryczne dla syna?

Witam,
na wstępnie wspomnę, że syn ma niedowagę. Przy wzroście 171 kg z pewnością nie powinien ważyć 48kg.
Jeżeli chodzi o pytanie to podstawowe zapotrzebowanie energetyczne syna to około 2100kcal przy małej aktywności fizycznej.
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu: joanna.wasiluk@o2.pl

POPULARNE PREPARATY
Znajdź preparat według kategorii
partnerzy