Trwa ładowanie...
Przejdź na WP
ciaza_9329.jpg
zabawa_1b08.jpg
dziecko_5f67.jpg
chemia_b753.jpg

Ciąża, poród, zdrowie i wychowanie dzieci

Forum

50 aktywnych użytkowników

najnowsze posty

Newsy

Pytania do lekarzy

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy ten wynik testu wyjdzie wiarygodny?

Witam, faktycznie na testach ciążowych można znaleźć takie zalecenia, ale test powinien pokazać wynik zgodny ze stanem faktycznym już nawet 10 dni od zapłodnienia. Zakładając, że owulacja jest w połowie cyklu, to faktycznie można powiedzieć, że dzień spodziewanej miesiączki wypada około 14. dnia po stosunku. Oczywiście tylko w teorii, w praktyce taka regularność raczej jest rzadka. Natomiast testy laboratoryjne z krwi na obecność poziomu beta hCG w odróżnieniu od testów domowych, dostępnych w aptece, są o wiele bardziej czułe i mogą dać miarodajny wynik już nawet 7 dni po zapłodnieniu. Więcej o działaniu i dostępnych testach ciążowych w naszym artykule: https://portal.abczdrowie.pl/jak-dziala-test-ciazowy. Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy ta rtęć może mieć jakiś wpływ na zdrowie?

Witam, proszę się nie obawiać – choć rtęć w postaci lotnej jest wysoce toksyczna, to ilość zawarta w termometrze nie jest duża. Zatem, jeżeli jakieś małe ilości rtęci zostały w podłodze, to opary powinny wywietrzeć w ciągu kilku godzin. Po kilku latach z pewnością nie ma śladu po rtęci. Proszę przeczytać opinię naszego eksperta: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-w-podanej-sytuacji-rtec-moze-znajdowac-sie-w-otoczeniu. Natomiast bezpośrednio po rozbiciu termometru rtęciowego należy ostrożnie zebrać wszystkie jego pozostałości za pomocą kartonika i szufelki, a pomieszczenie dokładnie wywietrzyć. Nie wolno używać odkurzcza ani miotły. Dodatkowo można posypać okolice sproszkowaną siarką, która neutralizuje toksyczność rtęci. O zatruciu i szkodliwości tego metalu ciężkiego może Pani przeczytać w naszym artykule: https://portal.abczdrowie.pl/zatrucia-rtecia. Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy mogę przytyć po Euthyroxie?

Witam, proszę trzymać się wytycznych lekarza. Zazwyczaj problemy z metabolizmem dotyczą pacjentów chorych na niedoczynność, u których następuje poprawa tego stanu po Euthyroxie, a w efekcie – powrót do prawidłowej masy ciała. Proszę zapoznać się z wypowiedziami naszych ekspertów – dietetyków: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-przy-niedoczynnosci-tarczycy-zawsze-sie-tyje. Ewentualne wahania wagi ciała mogą świadczyć o niewłaściwie dobranej dawce leku, a nie o jego skutku ubocznym. Na potwierdzenie moich słów opinia naszego eksperta, proszę się z nią zapoznać: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-stosowanie-leku-euthyrox-moze-powodowac-tycie. Przyjmowanie Euthyroxu jest konieczne w przypadku, gdy pojawią się guzki na tarczycy – należy je bezwzględnie leczyć, zaś przebieg i metoda leczenia zależne są od ich charakteru. Zachęcam do lektury naszego artykułu, wyjaśniona w nim została istota guzków tarczycy: https://portal.abczdrowie.pl/guz-tarczycy-charakterystyka-zmiany-lagodne-rak-tarczycy-leczenie. Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy mogę podróżować samolotem z nefrostomią?

Witam, raczej nie ma przeciwwskazań do lotu, ale proszę poinformować o nefrostomii przewoźnika – niektórzy wymagają wypełnienia formularza przed rezerwacją, w którym kupujący bilet informuje o swoich chorobach. Pracownik linii lotniczych po przeanalizowaniu zgłoszenia może zadecydować o podjęciu pewnych kroków, mających na celu ochronę podróżującego bądź współpasażerów. Zazwyczaj przeciwskazania oraz środki ostrożności dotyczą chorób psychicznych, zakaźnych czy związanych z realnym zagrożeniem zgonu podczas lotu (choroba wieńcowa, choroby układu krążenia czy układu oddechowego). Proszę zapoznać się z opiniami naszych ekspertów: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/przeciwwskazania-zdrowotne-do-lotu-samolotem. Warto wiedzieć, że lekarz rodzinny, internista lub specjalista mogą wystawić zaświadczenie, na potrzeby podróży samolotem, o braku przeciwwskazań do lotu. W niektórych sytuacjach przewoźnik może o to poprosić, więc warto skontaktować się z liniami lotnicznymi, by nie zostać zaskoczonym. Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Dlaczego mam gorzki język w ciąży?

Witam, gorzki posmak w ustach może budzić niepokój, bo w niektórych sytuacjach świadczy m.in. o zaburzeniach neurologicznych czy wirusowym zapaleniu wątroby, a także chorobach układu pokarmowego (wrzody, refluks). Więcej w tym artykule: https://portal.abczdrowie.pl/o-czym-swiadczy-gorzki-posmak-w-ustach-wyjasniamy. W Pani sytuacji, jeśli jest to jedyny objaw, uczucie gorzkiego smaku w ustach jest wynikiem ciąży, a konkretnie – wzrostem stężenia progesteronu we krwi i innymi zmianami hormonalnymi typowymi dla tego okresu. To uczucie może się nasilać wraz z biegiem ciąży, gdy rosnący brzuch, w wyniku uciskania narządów wewnętrznych, będzie powodował przedostawanie się kwasów żołądkowych do przełyku. Ten problem został wyjaśniony w naszym materiale, być może wzbudzi Pani zainteresowanie: https://portal.abczdrowie.pl/zgaga-w-ciazy. Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Dlaczego niemowlę oddało śluzowy stolec?

Witam, każde szczepienie, w tym szczepienie przeciw WZW typu B, może nieść za sobą reakcję układu immunologicznego w postaci gorączki. O wszelkich możliwych reakcjach organizmu dziecka na szczepionkę powinna Pani zostać poinformowana przez pediatrę, który zawalifikował dziecko do szczepienia. Tutaj więcej o chorobie i szczepieniu przeciwko WZW typu B: https://portal.abczdrowie.pl/szczepienie-przeciw-wzw-b. Oczywiście, jeśli gorączka będzie się utrzymywać lub pojawią się inne, niepokojące objawy, należy niezwłocznie poinformować o tym fakcie lekarza – w przypadku niemowląt nie można bagatelizować żadnych objawów. Gorączka może świadczyć również o toczącej się infekcji, jednak jeśli dziecko pozostanie spokojne, radosne i nie będzie manifestowało żadnych dolegliwości, to prawdopodobnie nie ma powodu do zmartwień. Śluz w stolcu nie zawsze jest alarmujący – jeśli wystąpi incydentalnie i dodatkowo nie towarzyszą mu inne objawy, to nie ma powodu do zmartwień. W przypadku zwiększenia częstotliwości stolców czy pojawieniu się innego koloru lub konsystencji kupy, proszę zgłosić to lekarzowi – śluz i nieustająca gorączka mogą świadczyć o infekcji wirusowej. Zachęcam do zapoznania się z artykułem, omawiającym ten problem: https://parenting.pl/sluz-w-kupce-niemowlaka. Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy dziecko tak reaguje na szczepionkę?

Witam, tak, jest to możliwe – producent szczepionki informuje, że według badań 1 na 10 dzieci może mieć po szczepieniu takie objawy jak biegunka. Jest to efekt obrony organizmu dziecka przed rotawirusem – naturalna reakcja, nie wymagająca żadnej ingerencji z zewnątrz. Więcej o szczepieniu, ale także chorobie rotawirusowej, w naszym artykule: https://portal.abczdrowie.pl/szczepienie-na-rotawirusy. Ponieważ jednak nie ma pewności, czy jest to skutek szczepienia – w przypadku tak małego dziecka należy zgłosić te dolegliwości pediatrze. Przyczyn bólu brzucha i luźnych stolców może być wiele – od nietolerancji pokarmowej, przez infekcje różnego rodzaju aż po dokuczliwe ząbkowanie. Proszę również zwrócić uwagę, czy bóle brzucha i biegunka to jedyne objawy. Szczególnie należy uważać na potencjalne ryzyko odwodnienia – w przypadku niemowląt zdarza się często, ale stanowi duże zagrożenie. Tutaj o biegunce u niemowląt: https://portal.abczdrowie.pl/jak-leczyc-biegunke-u-niemowlaka. Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Dlaczego laktacja jeszcze się nie skończyła?

Witam, mleko może pojawiać się w piersiach jeszcze przez kilka miesięcy po zakończeniu laktacji, w niektórych wypadkach nawet przez dwa lata – jest to naturalne zjawisko. Dodatkowo pojawią się głosy ze świata nauki, że choć gruczoły w piersiach po zakończeniu laktacji wracają do poprzedniego stanu, to jednak w każdej chwili mogą się na nowo "aktywować". Nie zostało to potwierdzone, natomiast faktycznie są kobiety, u których pokarm pojawia się nawet przez kilka lat. Bliskość dziecka i uczucia temu towarzyszące mogą powodować zwiększony przypływ mleka. Ma to ścisły związek z oksytocynąhormonem, który wraz z prolaktyną steruje laktacją. Wydzielany jest zarówno podczas seksu, jak i... porodu. Prawdopodobnie to powoduje, że zaraz po męczącym porodzie kobieta może czuć błogość, radość, a nawet euforię. Oksytocyna może się wydzielać nawet wówczas, gdy kobieta usłyszy płacz dziecka lub pomyśli o swoim niemowlęciu – to w niektórych przypadkach powoduje napływ mleka do kanalików. Tutaj więcej o odruchu prolaktynowym i oksytocynowym: https://portal.abczdrowie.pl/laktacja-odruchy. Oczywiście w niektórych sytuacjach wypływ mleka z piersi na wiele miesięcy po zakończeniu laktacji może być stanem patologicznym. W Pani przypadku warto byłoby wybrać się do ginekologa endokrynologa – być może konieczne będzie zbadanie poziomu prolaktyny, gdyż w przypadku podniesionego stężenia tego hormonu we krwi może dojść do hiperprolaktynemii. Tutaj więcej o tym stanie: https://portal.abczdrowie.pl/hiperprolaktynemia-przyczyny-objawy-diagnostyka-leczenie. Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy leki spowodowały dodatni wynik testu ciążowego?

Witam, obecne testy ciążowe w 95% przypadków pokazują niezafałszowany wynik. Są jednak schorzenia, które mogą ten wynik fałszować (np. guzy hormonozależne czy nadczynność tarczycy), przyjmuje się także, że niektóre leki mogą wpłynąć na wynik testu ciążowego – w tym leki przeciwpsychotyczne, psychotropowe, leczące niepłodność (zawierające hormon hCG) i przeciwhistaminowe. Natomiast leki brane przez Panią nie powinny nieść za sobą ryzyka fałszywie dodatniego wyniku testu ciążowego. Więcej o przyczynach nieprawidłowego wyniku domowego testu ciążowego w tej infografice, być może będzie dla Pani podpowiedzią: https://portal.abczdrowie.pl/co-moze-miec-wplyw-na-wynik-testu-ciazowego. Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy mogę mieć problemy z jelitami w wieku 21 lat?

Witam, podała Pani zbyt mało szcczegółów, a biegunka i podwyższona temperatura są objawami nieswoistymi. Trudno tylko na ich podstawie podejrzewać jakieś schorzenie. W przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych trwających kilka dni, często podejrzewa się infekcję wirusową – może to być grypa jelitowa. W zależności od postaci – łagodnej, umiarkowanej lub ciężkiej, objawy mogą być różne. W tym ostatnim przypadku dochodzi do skoków temperatury nawet do 40 stopni Celsjusza, bólu brzucha wraz z wymiotami i/lub biegunką. Ta infekcja jest wysoce zaraźliwa i rozwija się szybko – ok. 24-48 godzin po zetknięciu się z osobą chorą mogą pojawić się pierwsze objawy. Natomiast sama choroba powinna trwać maksymalnie tydzień, choć już po 2-3 dniach najbardziej dokuczliwe dolegliwości powinny stopniowo ustępować. Tutaj więcej o chorobie: https://portal.abczdrowie.pl/powiklania-w-grypie-zoladkowej. Jeśli cierpi Pani na grypę żołądkową (inaczej grypa jelitowa, jelitówka) to należy pamiętać przede wszystkim o właściwym nawodnieniu organizmu – zarówno biegunka, jak i gorączka mogą powodować odwodnienie. Niestety nie ma leku na tę infekcję – leczy się ją objawowo, zatem w Pani przypadku pomocne będą leki przeciwbiegunkowe, probiotyk oraz leki rozkurczowe, które przyniosą ulgę w bólu brzucha. Dieta musi być lekkostrawna, w przypadku braku apetytu albo nasilenia się biegunki po jedzeniu, należy przede wszystkim skupić się na przyjmowaniu płynów oraz elektrolitów. W tym artykule dowie się Pani więcej o biegunce – jej przyczynach oraz leczeniu, również domowymi sposobami: https://portal.abczdrowie.pl/biegunka. Jeśli objawy nie ustąpią, proszę niezwłocznie skontaktować się z lekarzem, długotrwała biegunka, bóle pleców i gorączka mogą wskazywać na poważniejsze schorzenia niż jelitówka czy zatrucie pokarmowe. Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

POPULARNE PREPARATY

Znajdź preparat według kategorii

partnerzy