Trwa ładowanie...
Ciąża, poród, zdrowie i wychowanie dzieci
Pytania do lekarzy
Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy mogę być kolejny raz w ciąży?

Witam serdecznie,
plamienie ze śluzem mogło zwiastować zbliżającą się menstruację, natomiast krwawienie, które Pani opisuje to mogła być po prostu miesiączka, która pojawiła się dzień wcześniej.
Utrzymywanie się podwyższonej temperatury nie musi świadczyć o zapłodnieniu. Temperatura wzrasta podczas owulacji i może utrzymywać się na podwyższonym poziomie nawet 10-16 dni aż do kolejnej menstruacji i tak też było u Pani.
Aby zweryfikować, czy jest Pani w ciąży, proszę wykonać test ciążowy z moczu lub krwi. Jego wynik będzie decydujący.
Zachęcamy do zapoznania się z pytaniami innych użytkowniczek z podobnej tematyki:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/od-kiedy-mierzac-temperature-mozna-dowiedziec-sie-czy-jest-sie-w-ciazy,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/w-ile-dni-po-zaplodnieniu-wzrasta-temperatura-w-pochwie,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/witam-serdeczniechcialam-sie-zapytac-czy-moge-byc-w-ciazy-mi.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy mam powtórzyć jeszcze b-HCG?

Witam serdecznie,
badanie beta-HCG wykonane po dwóch miesiącach od stosunku z pewnością jest już wiarygodne.
Podany przez Panią wynik nie wskazuje na ciążę, dlatego można ją wykluczyć. Brak okresu przy negatywnym teście ciążowym często wynika z zaburzeń hormonalnych, dlatego proszę udać się do ginekologa w celu diagnostycznym.
Co prawda miesiączka może się spóźniać również z powodu innych czynników, takich jak stres, nadmierny wysiłek czy zmiana sposobu odżywiania, jednak w tym przypadku zazwyczaj są to krótkie opóźnienia.
Temat braku menstruacji poruszaliśmy w tekście, który umieszczamy poniżej:
https://portal.abczdrowie.pl/brak-okresu-test-negatywny-przyczyny-czynniki-chorobowe.
Odpowiedź naszego eksperta na bardzo podobne pytania znajduje się pod linkiem:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jak-interpretowac-moj-wynik-bhcg-i-brak-okresu.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy mogę starać się o ciążę w cyklu z infekcją?

Witam serdecznie,
skoro wystąpiła u Pani infekcja niewiadomego pochodzenia, to lepiej jest przełożyć starania o ciążę na kolejny cykl miesiączkowy.
Jeśli chodzi o wymienione przez Panią leki, to brakuje danych klinicznych dotyczących stosowania leku Erdomed w ciąży, dlatego decyzja co do stosowania tego leku w trakcie starań zależna jest od lekarza.
Lek Levopront jest z kolei przeciwwskazany dla kobiet w ciąży. Lepiej więc poczekać na wyleczenie infekcji i dopiero wtedy starać się o ciążę.
Nasi eksperci odpowiadali na podobne pytania innych użytkowników. Umieszczamy je pod poniższymi linkami:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-te-leki-mozna-stosowac-w-ciazy,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/erdomed-30mg-oraz-neosine-500mg-przy-przeziebieniu,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-mozemy-sie-teraz-starac-o-dziecko.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy można zmienić miejsce zdjęcia aparatu na zęby?

Witam serdecznie,
najlepiej po prostu kontaktować się z wybranymi gabinetami i pytać o taką możliwość.
Niezbyt często stosuje się taką praktykę, ponieważ najlepiej jest zakładać i zdejmować aparat ortodontyczny u jednego specjalisty.
Jednak w wyjątkowych przypadkach jest to możliwe. Ostateczna decyzja należy oczywiście do wybranego specjalisty, który musi zobaczyć pełną dokumentację, plan leczenia oraz dotychczasowe efekty.
Inne pytania o leczenie ortodontyczne umieszczamy pod poniższymi linkami:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-mozna-zdjac-aparat-ortodontyczny-na-wlasne-zyczenie,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-stomatolog-bedzie-mogl-zdjac-aparat-ortodontyczny,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/przerwanie-wizyt-u-ortodonty-podczas-zalozonego-stalego-aparatu.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy mogę mieć skłonność do kamicy nerkowej?

Witam serdecznie,
kamica nerkowa to choroba układu moczowego, która może być uwarunkowana genetycznie.
Czynniki genetyczne odgrywają dosyć dużą rolę w procesie powstawania kamieni nerkowych, dlatego jeśli w rodzinie występowała u Pani ta choroba, to warto mieć na uwadze ryzyko zachorowania na nią.
Zdaniem naszego eksperta z zakresu urologii dziedziczone są defekty przemiany fosforanowo-wapniowej, które sprzyjają powstawaniu kamicy (jest to około 35% osób chorych).
Temat ten poruszaliśmy w jednym z naszych artykułów, który znajduje się pod adresem:
https://portal.abczdrowie.pl/kamica-nerkowa-choroba-dziedziczna.
Nasi eksperci wypowiadali się na ten temat pod poniższym linkiem:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-kamica-nerkowa-moze-byc-dziedziczna.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy tabletka aktywna hamuje krwawienie?

Witam serdecznie,
w opisanej sytuacji nie powinna mieć Pani powodów do obaw.
Charakter miesiączki podczas pierwszego opakowania tabletek antykoncepcyjnych jest kwestią indywidualną. Nie musi się pojawić zatrzymanie krwawienia, choć w wielu przypadkach menstruacja trwa krócej niż zazwyczaj. Nie jest to jednak regułą. Czasem krwawienie wydłuża się i to również nie jestem powodem do niepokoju.
Proszę przyjmować dalsze tabletki zgodnie ze schematem podanym przez producenta danych pigułek.
Wypowiedzi naszych ekspertów na podobne pytania znajdują się poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/plamienie-podczas-stosowania-pierwszego-opakowania-tabletek-antykoncepcyjnych,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/plamienia-podczas-stosowania-pierwszego-opakowania-tabletek-antykoncepcyjnych,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/witam-niedawno-zaczelam-stosowac-tabletki-antykoncepcyjne-wciaz-jestem-na-pierwszym-opakowaniu.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy jest duże ryzyko ciąży w tej sytuacji?

Witam serdecznie,
jeśli partnerka miała dni płodne, a prezerwatywa nie spełniła swojej funkcji, to istnieje ryzyko zajścia w ciążę.
W preejakulacie również znajdują się plemniki zdolne do zapłodnienia, dlatego jeśli płyn preejakulacyjny znajdzie się w drogach rodnych kobiety, to może doprowadzić do zapłodnienia.
Partnerka powinna wykonać test ciążowy za około 14 dni, aby sprawdzić, czy nie zaszła w ciążę. Ryzyko nie jest bardzo duże, ale istnieje.
Poniżej umieszczamy przykładowe pytania wraz z odpowiedziami naszych specjalistów:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/kontakt-warg-sromowych-z-preejakulatem-a-ryzyko-ciazy,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/preejakulat-a-prezerwatywa,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/mozliwosc-zaplodnienia-po-stycznosci-z-preejakulatem-bez-prezerwatywy.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Dlaczego krwawienie z odstawienia jest bardzo skąpe?

Witam serdecznie,
stosowanie tabletek antykoncepcyjnych niesie ze sobą ryzyko wystąpienia działań niepożądanych. Nie napisała Pani, jakie dokładnie pigułki przyjmuje, jednak w większości z nich jednym z częściej występujących skutków ubocznych są plamienia oraz krwawienia w środku cyklu.
Krwawienie z odstawienia nie zawsze musi występować tego samego dnia. Na dzień jego wystąpienia wpływa wiele różnych czynników (w tym między innymi stres). Możliwe więc, że w tym miesiącu wystąpiło ono u Pani w innym terminie. Aby wykluczyć możliwość zapłodnienia, proszę dodatkowo wykonać test ciążowy.
Podobne pytania wraz z odpowiedziami znajdują się tutaj:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/wczesniejsze-krwawienie-z-odstawienia,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/wczesniejsze-pojawienie-sie-krwawienia-z-odstawienia,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/o-czym-swiadczy-krwawienie-z-odstawienia.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy mogła pojawić się skolioza po zakończeniu dojrzewania?

Witam serdecznie,
skolioza może mieć charakter wrodzony lub nabyty. Może więc ujawnić się w każdym wieku, choć najczęściej mówi się o niej w kontekście młodych osób.
Skolioza w wieku dojrzałym jest zazwyczaj skutkiem naturalnych procesów starzenia się kręgosłupa i występuje z powodu zwyrodnienia stawów międzykręgowych.
Kąt skrzywienia u osób dorosłych może maksymalnie osiągnąć 20-30 stopni, dlatego skoliozy te leczone są przede wszystkimi ćwiczeniami. Czasem jednak konieczne jest postępowanie operacyjne.
Więcej informacji na temat skoliozy umieściliśmy w naszym artykule, który znaleźć można pod poniższym adresem:
https://portal.abczdrowie.pl/skolioza.
Przykłady ćwiczeń na skoliozę znajdują się natomiast tutaj:
https://portal.abczdrowie.pl/skolioza-cwiczenia-jakie-stosowac-a-jakich-unikac-przyklady.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Co robić z opuchlizną po artroskopii kolana?

Witam serdecznie,
opuchlizna kolana po artroskopii może się utrzymywać do dwóch, trzech tygodni. Jeśli pacjent zauważa obrzęk po tym czasie, to może on oznaczać pojawienie się płynu w stawie, co wymaga niezwłocznej interwencji i punkcji, o czym informuje nasz ekspert z zakresu ortopedii w pytaniu innego użytkownika.
Proszę więc udać się na konsultację do lekarza prowadzącego, który zaleci Panu dalsze postępowanie.
Poniżej znajdzie Pan podobne pytania wraz z odpowiedziami naszych specjalistów:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/opuchlizna-kolana-po-artroskopii,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jak-dlugo-trwa-opuchlizna-po-artroskopii-kolana,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/opuchlizna-po-artroskopii-kolana.

POPULARNE PREPARATY
Znajdź preparat według kategorii
partnerzy