Trwa ładowanie...
Ciąża, poród, zdrowie i wychowanie dzieci
Pytania do lekarzy
Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Co może znaczyć ten dodatni test ciążowy po poronieniu?

Witam serdecznie,
hormon ciążowy beta-HCG w pierwszych dniach po poronieniu spada gwałtownie, po czym jego spadek spowalnia. Nie ma określonego tempa, które byłoby prawidłowe, gdyż jest to kwestia indywidualna.
W związku z tym przez kilka tygodni po poronieniu hormon beta-HCG może być na tyle wysoki, że test ciążowy będzie dawał wynik pozytywny. Zazwyczaj spadek do zera trwa do nawet 4 lub 6 tygodni po poronieniu. Aby sprawdzić aktualny poziom gonadotropiny kosmówkowej najlepiej oznaczyć stężenie tego hormonu we krwi.
Podobne pytania wraz z odpowiedziami specjalistów znajdzie Pani poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/betahcg-po-poronieniu,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/pozytywny-wynik-testu-ciazowego-po-poronieniu-i-wylyzeczkowaniu-jamy-macicy,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/stan-hcg-po-poronieniu.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy brak krwawienia w tej sytuacji jest normlany?

Witam serdecznie,
mogła Pani pominąć ostatnią tabletkę, a dzień, w którym jej Pani nie przyjęła potraktować jako pierwszy dzień siedmiodniowej przerwy. Wówczas przerwa skończyłaby się o jeden dzień wcześniej niż powinna, lecz nie wpłynęłoby to na skuteczność tej formy antykoncepcji.
Co do braku krwawienia podczas siedmiodniowej przerwy, to czasem zdarza się, że ono nie występuje. W Pani przypadku możliwe, że tabletka awaryjna doprowadziła do gwałtownych zmian hormonalnych, czego skutkiem jest brak krwawienia.
Proszę więc przyjmować tabletki według dotychczasowego schematu.
Podobne pytania znajdzie Pani pod poniższymi linkami:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/brak-krwawienia-z-odstawienia-po-zastosowaniu-escapelle,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/przyjecie-tabletki-awaryjnej-a-brak-krwawienia-w-ciagu-7-dniowej-przerwy,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/pominiecie-ostatniej-tabletki-z-opakowania.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy w takiej sytuacji mogę ciążę wykluczyć?

Witam serdecznie,
jeśli miesiąc po zbliżeniu trzy testy ciążowe dają wynik negatywny, to z pewnością można wykluczyć ciążę.
Zareagowała Pani bardzo szybko, bo już 1,5 godziny po ryzykownym kontakcie. Tabletka awaryjna Escapelle wyróżnia się wysoką skutecznością, zwłaszcza, jeśli jest zastosowana tak szybko. Brak miesiączki w terminie jest zapewne spowodowany dawką hormonów, które Pani przyjęła i jest to jeden ze skutków ubocznych tabletki Escapelle.
W kolejnym cyklu wszystko powinno wrócić do normy. Tymczasem proszę cierpliwie poczekać na menstruację.
Podobne pytania wraz z udzielonymi odpowiedziami znajdują się poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/z-jakiego-powodu-nie-mam-okresu, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/brak-miesiaczki-po-escapelle, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/spoznianie-sie-drugiego-okresu-po-zastosowaniu-escapelle.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Co mogą znaczyć bóle w klatce piersiowej, zawroty głowy, duszności i kaszel?

Witam serdecznie,
proszę niezwłocznie udać się do lekarza pierwszego kontaktu.
Objawy, które Pan opisuje są niepokojące i nie charakteryzują jednej jednostki chorobowej. Z pewnością jednak należy Pana zdiagnozować, aby znaleźć przyczynę owych dolegliwości.
Przyczyn bólu w klatce piersiowej jest wiele. Może to być oznaka chorób układu sercowo-naczyniowego, chorób układu mięśniowo-szkieletowego, chorób układu oddechowego, a także nerwicy. Lekarz z pewnością zleci Panu pakiet badań i na podstawie ich wyników zaleci dalsze postępowanie. Życzymy dużo zdrowia!
O bólu w klatce piersiowej przeczytać można przeczytać w naszym artykule:
https://portal.abczdrowie.pl/bole-w-klatce-piersiowej-jakie-sa-i-co-oznaczaja.
Odpowiedzi ekspertów na podobne pytania znajdują się poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/dusznosci-i-bol-w-klatce-piersiowej, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/bol-w-klatce-piersiowej-i-dusznosci, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/bol-w-klatce-piersiowej-zawroty-glowy-i-klucie-w-zylach.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy można ostrogę piętową usunąć laserem?

Witam serdecznie,
istnieje wiele metod leczenia ostrogi piętowej, jednakże jedną z najbardziej efektywnych metod jest terapia falą uderzeniową. Jeśli nie przyniosła ona u Pani oczekiwanych efektów, to można spróbować laseroterapii.
Alternatywą jest połączenie terapii laserem wysokoenergetycznym i fali uderzeniowej, które pozwala przyspieszyć proces powrotu do zdrowia oraz zapewnia maksymalizację wyników leczenia.
Niestety leczenie ostrogi piętowej jest dosyć ciężkie. Więcej informacji na temat tego schorzenia znaleźć można w artykule: https://portal.abczdrowie.pl/ostroga-pietowa.
Można spróbować również metod naturalnych. Jedna z nich opisana została pod linkiem:
https://portal.abczdrowie.pl/jak-pozbyc-sie-ostrogi-pietowej-wyprobuj-naturalna-miksture.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Dlaczego odczuwam świąd uszu?

Witam serdecznie,
swędzenie uszu może mieć wiele przyczyn. Wśród nich wyróżnić można alergię, tzw. ucho pływaka czy też grzybicę ucha. Czasem swędzeniem uszu objawia się zapalenie ucha środkowego lub swędzenie wynika z nieprawidłowej higieny ucha.
Najlepiej jest skonsultować ten objaw z lekarzem, dlatego zachęcamy do umówienia się na konsultację lekarską. Lekarz obejrzy ucho i będzie mógł zalecić dalsze postępowanie.
Podobne pytania pojawiały się już w naszym serwisie. Odpowiedzi na nie znaleźć można po kliknięciu w poniższe linki:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/swedzenie-uszu-i-gardla, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/swedzenie-uszu-wewnatrz, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/co-moze-oznaczac-swedzenie-uszu.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy wyniki badań wskazują na ciążę?

Witam serdecznie,
podany przez Panią wynik hormonu beta-HCG nie wskazuje na ciążę.
Nie napisała jednak Pani, kiedy doszło do zbliżenia i po jakim czasie oznaczała Pani poziom gonadotropiny kosmówkowej. Jeśli od stosunku minęło co najmniej 14 dni, to wynik powinien być już wiarygodny.
Przypominamy, że okres może spóźniać się nie tylko z powodu ciąży, ale również na skutek innych czynników, takich jak: odchudzanie, silny stres, nadmierna aktywność fizyczna lub odległe podróże. Czasem przyczyną opóźniania miesiączki są także infekcje oraz przyjmowane leki.
Jeśli okres nie pojawi się, mimo upływu czasu, to warto udać się do ginekologa.
Temat ten został szczegółowo opisany w artykule: https://portal.abczdrowie.pl/brak-okresu-test-negatywny-przyczyny-czynniki-chorobowe.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy Duomox ma wpływ na antykoncepcję?

Witam serdecznie,
zdania na temat wpływu antybiotyku Duomox na skuteczność tabletek antykoncepcyjnych są podzielone. Niektórzy są zdania, iż lek ten nie wpływa na działanie doustnej antykoncepcji hormonalnej. Inni uważają, że każdy antybiotyk zaburza skład flory bakteryjnej i w związku z tym może osłabiać działanie antykoncepcji.
W celu zwiększenia bezpieczeństwa lepiej więc zastosować dodatkowe zabezpieczanie zarówno podczas antybiotykoterapii, jak i 7 dni po niej.
Podobne pytania wraz z odpowiedziami znajdzie Pani poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-moge-stosowac-antybiotyk-duomox-podczas-brania-tabletek-antykoncepcyjnych,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-duomox-wplywa-na-dzialanie-tabletek-antykoncepcyjnych.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy jest duże ryzyko ciąży w takim przypadku?

Witam serdecznie,
ryzyko zajścia w ciążę w opisanej przez Pana sytuacji jest bardzo niskie.
Przede wszystkim w preejakulacie mogą znajdować się plemniki, lecz w znacznie mniejszej ilości niż w nasieniu. Ponadto w środowisku im niesprzyjającym nie są w stanie przetrwać zbyt długo. W związku z tym bardzo szybko giną, kiedy są przeniesione na dłonie bądź pościel.
Dla pewności partnerka powinna wykonać test ciążowy w dniu spodziewanej miesiączki lub co najmniej 14 dni od zbliżenia, który da Państwu ostateczną odpowiedź.
Odpowiedzi ekspertów na podobne pytania znaleźć można poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-preejakulat-przeniesiony-na-prezerwatywe-jest-w-stanie-zaplodnic, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/preejakulat-na-prezerwatywie-a-ryzyko-ciazy, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/preejakulat-na-prezerwatywie-a-ryzyko-ciazy-u-mlodej-kobiety.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy Escapelle wpłynęła na cykl?

Witam serdecznie,
tabletka awaryjna Escapelle może wpłynąć na cykl miesiączkowy, w związku z tym może ona opóźnić bądź przyspieszyć menstruację. Jest to związane z dużą dawką hormonów, jaką zawiera i jest to jednym ze skutków ubocznych jej stosowania.
Niestety nie jesteśmy w stanie przewidzieć, kiedy pojawi się miesiączka u Pani, ponieważ jest to bardzo indywidualne. Proszę cierpliwie poczekać.
Podobne pytania pojawiały się już w naszym projekcie. Znajdzie je Pani wraz z odpowiedziami specjalistów pod poniższymi linkami:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/krwawienie-po-escapelle, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-po-wzieciu-escapelle-okres-moze-tak-wygladac, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/krwawienie-po-zastosowaniu-escapelle.

POPULARNE PREPARATY
Znajdź preparat według kategorii
partnerzy