Trwa ładowanie...
Ciąża, poród, zdrowie i wychowanie dzieci
Pytania do lekarzy
Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy moje tabletki antykoncepcyjne zadziałały poprawnie?

Witam serdecznie,
postąpiła Pani prawidłowo skracając przerwę o jeden dzień. W ten sposób dzień, w którym przyjęła Pani 21. tabletkę z substancją czynną, po której wystąpiły wymioty, został potraktowany jako pierwszy dzień siedmiodniowej przerwy. I słusznie.
Dzięki temu nadal jest Pani chroniona doustną antykoncepcją hormonalną i nie ma powodu, aby stosować antykoncepcję awaryjną.
Podobne pytania pojawiały się w naszym projekcie pytań do specjalistów. Poniżej umieszczamy przykładowe z nich:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/wymioty-po-tabletce-qlaira,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/wymioty-po-przyjeciu-ostatniej-tabletki-z-blistra,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/pominiecie-tabletki-antykoncepcyjnej-w-trzecim-tygodniu.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy te dolegliwości mogą być spowodowane przez tabletki?

Witam serdecznie,
doustna antykoncepcja hormonalna związana jest z ryzykiem wystąpienia działań niepożądanych, które opisane są w ulotce dołączonej do opakowania każdych tabletek.
W przypadku tabletek antykoncepcyjnych Vibin najczęściej dochodzi do zaburzeń miesiączkowania, krwawień międzymiesiączkowych, bólu piersi, bólu głowy, nudności, migreny, depresji oraz zakażeń grzybiczych pochwy. Silne bóle brzucha wymagają konsultacji lekarskiej, natomiast ból podczas stosunku może być związany z suchością pochwy.
Warto więc ponownie skontaktować się z ginekologiem i wykonać podstawowe badania.
Podobne pytania wraz z odpowiedziami naszych ekspertów znajdują się poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/brazowe-plamienia-przy-vibin-mini,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/plamienia-koloru-brazowego-przy-vibin-mini,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-tabletki-antykoncepcyjne-moga-powodowac-bol-po-stosunku.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy ten śluz to może być coś niepokojącego?

Witam serdecznie,
choć zakłada się, że połóg kończy się po sześciu tygodniach, to plamienia mogą utrzymywać się nieco dłużej.
Ważne, aby wydzielina po połogu zmniejszała się wraz z upływem czasu. Pasma krwi mogą również świadczyć o zbliżającej się menstruacji. U kobiet, które nie karmią piersią, pierwsza menstruacja może powrócić nawet po ośmiu tygodniach od porodu.
Przedłużone plamienia należy oczywiście skonsultować z ginekologiem. Proszę więc koniecznie wspomnieć o tych plamieniach podczas wizyty. Jeśli nie odbyła Pani wizyty kontrolnej po 6 tygodniu, to warto to spotkanie przyspieszyć, aby mieć pewność, że nie dzieje się nic niepokojącego.
Podobne pytania znaleźć można poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/zolta-wydzielina-z-pochwy-po-pologu,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jasnoczerwona-krew-tydzien-po-pologu,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jak-dlugo-moze-trwac-krwawienie-poporodowe.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy niski poziom testosteronu może powodować przedwczesny wytrysk?

Witam serdecznie,
zbyt niski poziom testosteronu może powodować przedwczesny wytrysk. Może również doprowadzić do problemów z erekcją oraz wielu innych dolegliwości.
Warto więc porozmawiać z lekarzem o możliwościach leczenia i stosować się do jego zaleceń, aby poprawić jakość życia. W tym celu najlepiej udać się do endokrynologa bądź androloga.
Podobne pytania o niski poziom testosteronu pojawiały się w naszym serwisie. Poniżej znajdzie Pan przykładowe pytania, przy których pojawiły się już odpowiedzi:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/obnizony-poziom-testosteronu-co-moze-oznaczac,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/problemy-z-utrzymaniem-wzwodu-oraz-przedwczesnym-wytryskiem,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/niski-poziom-testosteronu.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy testy bHCG robione 4 tygodnie po zbliżeniu są już wiarygodne?

Witam serdecznie,
test beta-HCG wykonany po czterech tygodniach od zbliżenia powinien być już wiarygodny. Zazwyczaj testy ciążowe są wiarygodne już w terminie spodziewanej miesiączki.
Zawroty głowy, brak apetytu oraz dolegliwości bólowe piersi, kręgosłupa oraz głowy nie muszą wskazywać na ciążę, choć zdarza się, że ją zwiastują. Mogą jednak wskazywać także na różne jednostki chorobowe, dlatego jeśli objawy te będą się utrzymywały, to proszę udać się do lekarza i wykonać podstawowe badania, które zobrazują Pani stan zdrowia.
Nasi eksperci udzielali już odpowiedzi na podobne pytania innych użytkowniczek. Przykładowe z nich umieszczamy poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/wiarygodnosc-testu-ciazowego-wykonanego-miesiac-po-stosunku,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/negatywne-4-testy-ciazowe-a-ryzyko-ciazy,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/negatywne-testy-ciazowe.

Mgr  Joanna Wasiluk (Dudziec) Dietetyk, Warszawa umów wizytę
Czy ten olej jest zdrowszą alterantywą?

Witam,
olej kokosowy nie jest zdrowszą alternatywą ale tłuszczy. Polecam oliwę z oliwek. olej lniany, olej z czarnuszki, olej słonecznikowy na zimno np. do sałatek a do smażenia olek rzepakowy. Pamiętajmy jednak aby nie smażyć na głębokim tłuszczu.
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu: joanna.wasiluk@o2.pl

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy przepuklina brzuszna ma wpływ na erekcję?

Witam serdecznie,
przepukliny mogą negatywnie wpływać na sprawność seksualną oraz być przyczyną problemów z męską potencją.
Wielu mężczyzn, którzy mają przepuklinę uskarża się na podobne dolegliwości. Proszę więc nie obwiniać siebie.
Mąż powinien udać się do lekarza oraz porozmawiać o możliwościach leczenia tych przepuklin. Najczęściej jest to leczenie operacyjne, które jest najbardziej skuteczne.
Podobne pytania pojawiały się już w naszym projekcie pytań do lekarzy. Jeśli zechce się Pani z nimi zapoznać, to można je znaleźć pod poniższymi linkami:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/przepuklina-pachwinowa-a-wzwod,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/przepuklina-a-erekcja-czy-to-ma-zwiazek,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/przepuklina-skosna-a-klopoty-z-erekcja.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy mogło dojść do zapłodnienia po miesiączce?

Witam serdecznie,
jeśli hormon beta-HCG nie jest podwyższony po miesiącu od zbliżenia, to znaczy, że nie zaszła Pani w ciążę. Zazwyczaj badanie gonadotropiny kosmówkowej jest wiarygodne już w dniu spodziewanej miesiączki.
Jeśli więc menstruacja pojawiła się u Pani w terminie i nie zauważyła Pani w tym czasie żadnych dolegliwości, to najprawdopodobniej nie doszło do zapłodnienia.
Plemniki mogą przeżyć w drogach rodnych kobiety maksymalnie pięć dni – i to w przypadku, gdy są szczególnie żywotne.
Zachęcamy do zapoznania się z pytaniami umieszczonymi poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/wiarygodnosc-testu-ciazowego-wykonanego-miesiac-po-stosunku,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-wykonany-test-ciazowy-jest-wiarygodny,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-testy-ciazowe-wykonane-miesiac-po-stosunku-sa-wiarygodne.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy z takimi wynikami mam szansę na ciążę?

Witam serdecznie,
podwyższony poziom AMH może wskazywać na zespół policystycznych jajników, określany również skrótem PCOS. Jest to zaburzenie endokrynologiczne, które dotyka kobiet będących w wieku rozrodczym.
Zespół policystycznych jajników objawia się między innymi zaburzeniami miesiączkowania oraz brakiem owulacji, co doprowadza do trudności z zajściem w ciążę.
Mimo to, PCOS nie wyklucza zapłodnienia, zwłaszcza, jeśli kobieta jest objęta odpowiednim leczeniem. Zachęcamy więc do konsultacji wyniku AMH z ginekologiem, który w razie potrzeby poszerzy diagnostykę i zadecyduje o dalszym postępowaniu.
Podobne pytania znajdują się poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/wysokie-amh-i-pcos-a-szanse-na-ciaze,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/podwyzszony-amh-a-szanse-na-ciaze,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/regularne-miesiaczki-bolesne-okresy-a-poziom-amh.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy to możliwe, że dopiero po tym czasie występują skutki uboczne?

Witam serdecznie,
skutki uboczne związane z odstawieniem doustnej antykoncepcji hormonalnej mogą utrzymywać się nawet do sześciu miesięcy. Istnieje więc możliwość, że odczuwane przez Panią objawy mają związek z przerwaniem przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych w środku cyklu. Najlepiej więc odstawiać tabletki po zakończonym opakowaniu.
Zachęcamy Panią również do konsultacji z ginekologiem. Być może brak okresu oraz suchość pochwy mają inną przyczynę – np. związane są z zaburzeniami hormonalnymi. Należy więc wykonać badania ginekologiczne, aby wykluczyć nieprawidłowości.
Podobne pytania, przy których pojawiły się już odpowiedzi znajdują się poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/miesiaczka-co-kilka-miesiecy-po-odstawieniu-tabletek-antykoncepcyjnych,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jak-dlugo-trwaja-skutki-uboczne-odstawienia-tabletek-antykoncepcyjnych,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/opoznienie-okresu-a-odstawienie-tabletek-z-powodu-skutkow-ubocznych.

POPULARNE PREPARATY
Znajdź preparat według kategorii
partnerzy