Trwa ładowanie...

Ciąża, poród, zdrowie i wychowanie dzieci

Pytania do lekarzy

Mgr  Hanna Markiewicz Psycholog, Żelechów umów wizytę

Czy takie ataki mogą świadczyć o noerwicy?

Witam Pana,
Tak. Objawy, które Pan opisuje wskazują na zaburzenia nerwicowe.
Zaburzenia lękowe, w tym ataki paniki, nie tylko dezorganizują
życie, ale też przynoszą poczucie niepewności i zagubienia,
ograniczają niezależność, hamują aktywność społeczną i utrudniają
normalne funkcjonowanie w społeczeństwie, zabierając tym samym
całą radość życia.
Zaburzeniom lękowym często towarzyszy rozdrażnienie, napięcie psychiczne,
znaczne obniżenie nastroju, nieumiejętność odpoczywania…
Każdy lęk, również ten związany z atakami paniki, lęk o własne zdrowie
czy lęk przed śmiercią, przyczynia się do odczuwania różnych nieprzyjemnych
objawów somatycznych.
W konsekwencji, ludzie cierpiący na zaburzenia lękowe, ataki paniki,
mogą odczuwać różne objawy wywołane rozchwianiem równowagi
układu wegetatywnego, m.in. przyspieszony oddech, uczucie duszności,
ból w okolicach serca, kołatanie serca, przyspieszone tętno, bóle głowy
i wiele innych dolegliwości, które jeszcze bardziej potęgują ich lęk.
Zdarza się, że podczas ataku paniki występują objawy
podobne do zawału.
Jednak koncentrowanie się nawet na niewielkich dolegliwościach
powoduje, że lęk o zdrowie i o własne życie narasta
i co raz trudniej go ujarzmić.
Zaburzenia lękowe i ataki paniki są w pełnie uleczalne na drodze
odpowiednio dopasowanej psychoterapii.
Zachęcam Pana do podjęcia psychoterapii.
Terapeuta pomoże Panu uporać się zarówno z objawami jak i przyczynami
lęków i ataków paniki oraz ich konsekwencjami, dzięki czemu
odzyska Pan spokój i radość życia.

Gdyby chciał Pan porozmawiać ze mną o problemie,
to zapraszam do kontaktu.
Istnieje możliwość konsultacji online,
np. za pośrednictwem komunikatora Skype.
Pozdrawiam serdecznie

Hanna Markiewicz,
psycholog,
e-mail: psycholog24x@gmail.com
tel. 505 075 298,
https://psycholog24online.pl/

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy mogę samodzielnie obniżyć dawkę Letroxu?

Witam,
jeżeli przyjmuje Pani taką samą dawkę lewotyroksyny jak na początku leczenia, to zdecydowanie powinna ona podlegać modyfikacji, czego dowodzi tak duży spadek TSH we krwi. Dlatego sugeruję skonsultować się z lekarzem, który po zapoznaniu się z wynikami badań dostosuje dawkę hormonu. Nie powinna Pani sama dokonywać zmian w dawkowaniu leku. O leczeniu niedoczynności tarczycy przeczyta Pani pod tym adresem: https://portal.abczdrowie.pl/jak-naturalnie-leczyc-niedoczynnosc-tarczycy.
Jeżeli chodzi o badania kontrolne, to po dobraniu odpowiedniej dawki, która gwarantuje utrzymanie poziomu TSH na właściwym, docelowym, poziomie, wystarczą badania raz na 6 miesięcy. Odsyłam do odpowiedzi naszego eksperta – endokrynologa na podobne pytania: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jak-czesto-powinno-sie-powtarzac-badanie-krwi-przy-stwierdzonej-niedoczynnosci-tarczycy oraz tutaj: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jak-czesto-badac-poziom-tsh-przy-chorobie-hashimoto.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy mogłem mieć rumień wędrujący?

Witam,
po ukąszeniu kleszcza może pojawić się rumień jako reakcja na drobnoustroje wywołujące boreliozę lub reakcja alergiczna, która nie ma nic wspólnego z krętkiem Borrelia. W tym drugim przypadku zmiana wystaje nieco ponad skórę, może być twarda, bolesna lub swędząca i jest zdecydowanie cieplejsza od reszty skóry. Ustępuje samoistnie, a antybiotykoterapia jest zbędna. Rumień wędrujący natomiast trudno pomylić z czymkolwiek innym – jest charakterystyczny tylko dla boreliozy, więc jest mało prawdopodobne, by lekarz błędnie postawił diagnozę. Proszę zapoznać się z tym artykułem: https://portal.abczdrowie.pl/rumien-wedrujacy-wyglad-borelioza.
Zazwyczaj rumień wędrujący ma tendencję do utrzymywania się na skórze podczas antybiotykoterapii, niemniej sugerowałabym, by nie przerywał Pan leczenia z uwagi na możliwe powikłania. Warto także skonsultować się z internistą, który zadecyduje o dalszej diagnostyce po zakończonym leczeniu – to jest o badaniach potwierdzających obecność lub przebycie choroby z Lyme. Jeśli jest Pan zainteresowany, to kwestię badań porusza ten materiał: https://portal.abczdrowie.pl/diagnostyka-borelioz.
Więcej o leczeniu boreliozy pod tym adresem: https://portal.abczdrowie.pl/leczenie-boreliozy.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Co oznaczają te krwotoki z nosa przy tym TSH?

Witam,
Pani TSH prawdopodobnie przekracza normę. U młodych kobiet, w wieku reprodukcyjnym, poziom hormonu tyreotropowego nie powinien przekraczać 3,00 mIU/l. Poziom tyreotropiny powyżej 4,00 mIU/l może być przyczyną takich dolegliwości, jak: chroniczne zmęczenie, osłabienie, zaparcia czy problemy z nastrojem. Zachęcam do lektury tego materiału: https://portal.abczdrowie.pl/podwyzszone-tsh-przyczyny-niskie-tsh.
Dlatego też sugerowałabym powtórzenie badań w rozszerzonym zakresie – z oznaczeniem poziomu fT3 i fT4, a także przeciwciał anty-TPO i anty-TG. Warto wiedzieć, że niekiedy to pozwala na wykrycie niedoczynności lub nadczynności tarczycy, na którą pacjent może cierpieć pomimo poziomu TSH w normie. W takim przypadku warto skorelować wynik badania TSH z poziomem pozostałych hormonów tarczycowych. Proszę zapoznać się z tym artykułem: https://portal.abczdrowie.pl/badanie-hormonow-tarczycy.
Krwotoki z nosa nie są objawem swoistym – mogą towarzyszyć alergii czy częstym infekcjom, w wyniku których dochodzi do podrażnienia błony śluzowej nosa. Niekiedy nie sposób ustalić etiologii krwotoków z nosa, ale na pewno należy poszukać przyczyny, jeżeli te ataki pojawiają się kilka razy w tygodniu. Proszę zwrócić uwagę, czy są jakieś leki, które przyjmuje Pani stale lub czy podłożem nie jest choroba ogólnoustrojowa – np. cukrzyca czy niewydolność wątroby. Więcej szczegółów pod tym adresem: https://portal.abczdrowie.pl/krwawienie-z-nosa.
Jeżeli wyniki badań podstawowych z krwi będą prawidłowe, warto odwiedzić laryngologa, który sprawdzi, czy krwotoki nie mają związku np. z polipami w nosie lub innymi chorobami o charakterze laryngologicznym.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Co oznacza ten opis badania kwasu moczowego?

Witam,
hiperurykemia, czyli nadmiernie podniesiony poziom kwasu moczowego, może dawać o sobie znać w postaci podagry lub kamicy nerkowej. Często jednak przebiega bezobjawowo, co nie oznacza, że jest to stan naturalny. Jeżeli poziom kwasu moczowego nie przekracza 12 mg/dl zazwyczaj zaleca się obserwację swojego organizmu (czyli zwrócenie uwagi na to, czy pojawiają się dolegliwości bólowe ze strony stawów) oraz częstsze wykonywanie badań. Istotną rolę odgrywa dieta, co jest oczywiste. Odsyłam do artykułu: https://portal.abczdrowie.pl/kwas-moczowy-we-krwi.
Natomiast faktycznie podwyższone stężenie kwasu moczowego może być spowodowane takimi chorobami jak nadciśnienie, cukrzyca czy niedoczynność tarczycy. Wówczas podstawą jest leczenie pierwotnej przyczyny hiperurykemii – w Pana przypadku jest to ustabilizowanie poziomu TSH. Dodatkowo należy wspomóc się dietą.
Proszę się zapoznać z tym materiałem, znajdzie Pan tu więcej informacji na temat kwasu moczowego i hiperurykemii: https://portal.abczdrowie.pl/dna-moczanowa-objawy-i-leczenie.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Jaką dietę stosować przy dnie moczanowej u 50-latki?

Witam,
zarówno w okresie nasilenia choroby, jak i w czasie jej remisji należy pamiętać o zdrowym trybie życia (wykluczającym używki w postaci papierosów czy alkoholu) i diecie, dlatego że przekłada się ona bezpośrednio na rozwój choroby lub ją wyhamowuje. O chorobie może Pani przeczytać w naszym artykule: https://portal.abczdrowie.pl/dna-moczanowa.
Dna moczanowa wymaga wyeliminowania produktów zawierających puryny oraz zwiększenia ilości płynów w diecie. Wskazane są produkty acidofilne (czyli kefiry, maślanki) oraz warzywa i owoce zawierające dużą ilość witaminy C. Warto podkreślić, że dieta przy podagrze, to przede wszystkim dieta jarska, wykluczająca mięso i jego pochodne, zwłaszcza wywary (zupy, sosy) oraz mięsa smażone i duszone. Proszę zapoznać się z tym materiałem: https://portal.abczdrowie.pl/dieta-przy-dnie-moczanowej.
Kiszonki zdecydowanie warto włączyć do jadłospisu, chociaż raczej w postaci samych warzyw, a nie soków z kiszonek – zawierają dużą ilość soli, a ta jest niewskazana w diecie osoby chorej na podagrę. Więcej wskazówek dietetycznych w odpowiedziach naszych ekspertów na podobne pytanie: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/dieta-a-dna-moczowa.
Przykładowy jadłospis eliminujący puryny odnajdzie Pani w naszym materiale, zachęcam do zapoznania się z nim: https://portal.abczdrowie.pl/kamica-moczanowa-dieta.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Co oznacza zbyt duża ilość wód płodowych?

Witam,
w przypadku stwierdzonego wielowodzia, zwłaszcza gdy nie sposób ustalić jego etiologii (co ma miejsce nawet w 50-60% przypadków), zaleca się kobiecie spoczynkowy tryb życia, który wyklucza współżycie. Wynika to z faktu, że macica jest bardziej podatna na skurcze, zaś seks może je wywołać, co niestety może się przyczynić do porodu przedwczesnego. O zaburzeniach ilości płynu owodniowego może Pani przeczytać w naszym artykule: https://portal.abczdrowie.pl/wody-plodowe-rola-w-czasie-ciazy-zaburzenia-objetosciowe.
Radziłabym także powstrzymać się przed jakimikolwiek formami aktywności seksualnej, które prowadzą do orgazmu. Może on powodować podniesienie się poziomu oksytocyny, która jest odpowiedzialna za czynność skurczową macicy. Więcej pod tym adresem: https://parenting.pl/orgazm-w-ciazy.
Proszę również skonsultować się z ginekologiem prowadzącym ciążę – z uwagi na to, że ma pełen obraz historii Pani ciąży, tylko on jest w stanie precyzyjnie odpowiedzieć na Pani pytanie. Do czasu konsultacji wstrzemięźliwość seksualna byłaby wskazana.
Być może zainteresuje Panią także ten artykuł: https://portal.abczdrowie.pl/seks-w-ciazy.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy szyjka macicy się skraca?

Witam,
podczas ciąży szyjka macicy powinna mieć długość 3-5 cm, zatem mieści się Pani w tych normach. Trudno odpowiedzieć na pytanie, czy w Pani przypadku dochodzi do skracania się szyjki, ponieważ nie podała Pani jej długości z poprzedniego badania USG, a tylko na tej podstawie można mówić o nieprawidłowościach. Zachęcam do lektury naszego artykułu: https://portal.abczdrowie.pl/szyjka-macicy-przed-okresem-po-zaplodnieniu-w-czasie-ciazy.
Jeżeli ginekolog nie poinformował Pani o tym, że zaszły jakieś patologiczne zmiany w obrębie szyjki macicy czy też zaczyna się rozwierać, to nie ma Pani powodu do obaw. Gdyby doszło do skracania się szyjki macicy, lekarz z pewnością powiedziałby o tym, zaznaczając, że powinna Pani prowadzić spoczynkowy tryb życia, mógłby także zadecydować o konieczności częstszych wizyt kontrolnych, a nawet o hospitalizacji. Jeżeli jednak z jakiegoś powodu jest Pani zaniepokojona, proszę skonsultować się z ginekologiem prowadzącym ciążę – tylko on będzie w stanie precyzyjnie odpowiedzieć na Pani pytanie.
Być może przydatny okaże się także ten materiał: https://portal.abczdrowie.pl/niewydolnosc-szyjki-macicy.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy można stosować olejek z kasztanowca w ciąży?

Witam,
tak, wyciągi z kasztanowca mogą być stosowane w ciąży już od samego początku – proszę pamiętać, że wraz z biegiem ciąży problem z żylakami będzie miał tendencję do nasilania się. Rosnąca macica, a także większa objętość krwi w organizmie mogą wpływać negatywnie na stan żył. Dlatego warto pomyśleć o profilaktyce już teraz – poza używaniem olejku z kasztanowca należy zadbać o odpowiednią dietę i ilość dostarczanej organizmowi wody. Szczególnie cenna jest także witamina C, która wpływa pozytywnie na uelastycznienie i uszczelnienie żył. Zachęcam do lektury naszego artykułu: https://portal.abczdrowie.pl/czy-wyciag-z-kasztanowca-pomaga.
O leczeniu żylaków w ciąży może Pani przeczytać także w tym miejscu: https://portal.abczdrowie.pl/leczenie-zylakow-w-czasie-ciazy.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę

Czy Duomox zaszkodzi dziecku?

Witam,
Duomox, czyli amoksycylina, to antybiotyk bezpieczny w czasie ciąży – jeżeli istnieją wskazania, to kobieta nawet w I trymestrze ciąży może poddać się leczeniu. Proszę zapoznać się z naszym artykułem: https://portal.abczdrowie.pl/antybiotyki-w-ciazy.
Z kolei stosowanie Neosine Forte odradza się w okresie ciąży, chyba że istnieje wskazanie ku temu, a korzyści z jego zażywania przewyższają ewentualne zagrożenia. Trudno zatem powiedzieć, czy powinna Pani stosować lek przeciwwirusowy, ponieważ sam ból gardła raczej nie jest wskazaniem do takiego leczenia. Zazwyczaj leki przeciwwirusowe włącza się w przypadku np. opryszczki czy półpaśca. Jeżeli ma Pani obawy, proszę podzielić się nimi z internistą lub skonsultować się z ginekologiem, który ostatecznie podejmie decyzję o konieczności zastosowania leku.
Więcej o lekach stosowanych podczas ciąży w tym materiale: https://portal.abczdrowie.pl/leki-w-ciazy.

POPULARNE PREPARATY

Znajdź preparat według kategorii

partnerzy