Trwa ładowanie...
Ciąża, poród, zdrowie i wychowanie dzieci
Pytania do lekarzy
Mgr  Bożena Waluś Psycholog, Gliwice umów wizytę
Jaka terapia będzie dla mnie najlepsza?

Witam Pana,

proszę rozważyć psychoterapię u osoby, która jest seksuologiem i pracuje w paradygmacie poznawczo - behawioralnym z elementami Terapii zaangażowania i akceptacji. z wyrazami szacunku, Bożena Waluś

Lekarz chorób wewnętrznych  Łukasz Wroński Internista, Pabianice umów wizytę
Czy obawiać się w tym przypadku zakażenia wirusem wścieklizny?

Jak zrozumiałem z pana wpisu wpierdolił pan z głodu całego dzika na raz. Trochę mi go żal bo nie wiadomo czy był martwy. Można się zastanowić czy nie jest pan zakażony już wcześniej jakimś wirusem wampiryzmu. Ok, to żart. Prawdopodobieństwo zakażenia jest niewielkie. Okres wylęgania wścieklizny to ok 14 dni do nawet 12 miesięcy. Proszę się zgłosić do Poradni Chorób Zakaźnych i tam zdecydują co dalej. Szczepienia tam podawane są skuteczne.

Mgr  Bożena Waluś Psycholog, Gliwice umów wizytę
Co mogą znaczyć takie świadome sny?

Witam Pana,

proszę rozważyć dla siebie pomoc w formie psychoterapii, np. jungowska psychoterapia marzeń sennych lub do kogoś - kto zajmuje się psychologią snu. Godna polecenia jest terapia poznawczo - behawioralna i terapia akceptacji i zaangażowania. z wyrazami szacunku, Bożena Waluś

Dr n. med.  Krzysztof Gierlotka Lekarz chorób zakaźnych, Bydgoszcz umów wizytę
Czy możliwe jest samoistne usunięcie HPV z organizmu?

Nowotwory związane z HPV u mężczyzn bardzooo rzadko występują. ZA 3 miesiące proszę zrobić kontrolny wymaz. Pozdrawiam, KG . www.premed.pl

Lekarz chorób wewnętrznych  Łukasz Wroński Internista, Pabianice umów wizytę
Dlaczego spuchło mi dziąsło i mam katar?

Pani dolegliwości to ,,przeziębienie". Łagodna choroba wirusowa zwykle ustępująca samoistnie po ok 7-10 dniach. Leczenie jest objawowe. Przyczyna to zakażenie wirusowe. Nie mają większego znaczenia okoliczności zachorowania. Choroba zdarza się bardzo często, czasem bez uchwytnego zdarzenia. Jeśli w trakcie choroby nastąpi zaostrzenie dolegliwości ( skok gorączki, nasilenie kaszlu ) należy zgłosić się do lekarza. Może to oznaczać powikłania bakteryjne.

Lekarz chorób wewnętrznych  Łukasz Wroński Internista, Pabianice umów wizytę
Jak była przyczyna tego bólu pośladka?

Chodzi o to, że ma pani skrzywienie kręgosłupa, w przebiegu schorzenia bardzo łatwo o nadmierny skurcz mięśni, naciągnięcie mięśni itp. Wskazana konsultacja u lekarza rehabilitanta i wzmacnianie mięśni kręgosłupa poprzez zaleconą przez niego aktywność fizyczną. W zaostrzeniach stosujemy leki p-zapalne, p-bólowe i rozkurczowe.

Lekarz chorób wewnętrznych  Łukasz Wroński Internista, Pabianice umów wizytę
Co znaczą u mnie te skoki ciśnienia?

Proszę kontynuować psychoterapię. Do rozważenia, zastosowanie leków psychotropowych. Czasami na jakiś czas stosuje się tzw. B-blokery celem ustabilizowania pracy serca. Skoki RR i zmiana pulsu nie są groźne dla życia.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy możliwe, że antykoncepcja nie działała?

Witam serdecznie,
jak informuje producent tabletek pominięcie jednej pigułki Dionelle wymaga odpowiedniego postępowania. Należy przyjąć zaległą tabletkę tak szybko jak to możliwe, a następnie kontynuować przyjmowanie tabletek bez robienia siedmiodniowej przerwy. Druga opcja to zaprzestanie przyjmowania tabletek w momencie pominięcia oraz zastosowanie siedmiodniowej przerwy wcześniej niż było to planowane.
Jeśli nie zastosowała się Pani do tych opcji, to istnieje ryzyko zajścia w ciążę. Z uwagi na to, że przyjęła Pani tabletkę awaryjną ryzyko to znacznie się zmniejsza. Dla pewności, że nie zaszła Pani w ciążę proszę wykonać test ciążowy.
Podobne pytania znajdzie Pani poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/antykoncepcja-awaryjna-czy-wywiera-wplyw-na-antykoncepcje-hormonalna,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/opoznia-mi-sie-okres-po-antykoncepcji-awaryjnej-dlaczego.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Jak duże jest ryzyko ciąży przy moich objawach?

Witam serdecznie,
antykoncepcja awaryjna, jaką jest tabletka Escapelle wykazuje się dużą skutecznością – zwłaszcza, jeśli jest ona zastosowana w pierwszej dobie.
W związku z tym ryzyko zajścia w ciążę po jej zastosowaniu jest niewielkie. Przyjęcie tabletki Escapelle wiąże się jednak z możliwością wystąpienia skutków ubocznych, takich jak plamienia śródcykliczne lub rozregulowanie okresu. Bardzo możliwe, że miesiączka pojawi się u Pani lada dzień, zwłaszcza, że sama Pani wspomina o typowych objawach związanych z zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Dla pewności proszę wykonać test ciążowy – to nic strasznego, a da Pani pewną i szybką odpowiedź.
Podobne pytania wraz z odpowiedziami ekspertów znajdują się pod linkami:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-jest-u-mnie-duze-ryzyko-pojawienia-sie-ciazy,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/zastosowanie-escapelle-a-ryzyko-ciazy.

Lek.  Wiesław Łuczkowski Neurolog, Wrocław umów wizytę
Czy te leki mogą być szkodliwe w ciąży?

Witam! Generalnie w okresie ciąży nie powinno się stosować leków, gdyż większość z nich ma większe lub mniejsze niekorzystne działanie na rozwijający się płód. Jednak są takie choroby, które wymagają stałego przyjmowania leków i wówczas dobieramy terapię o minimalnym lub żadnym wpływie na dziecko. Przy padaczce, o której Pani wspomniała, Lamitrin jest całkiem niezłą opcją. Leki p/depresyjne, stosowane również w leczeniu zaburzeń emocjonalnych należą do grupy C, czyli badane na zwierzętach powodowały pewne zmiany w rozwoju płodów. Leczenie powinien po głębokiej analizie historii choroby dobrać lekarz leczący. Nie należy zapominać, że psychoterapia nie ma wpływu na płód, a zarazem jest leczeniem przyczynowym w zaburzeniach nerwicowych i emocjonalnych. Pozdrawiam W. Łuczkowski.

POPULARNE PREPARATY
Znajdź preparat według kategorii
partnerzy