- 1
- 2
Kuchnia nastolatka
Upodobania kulinarne nastolatków bywają kością niezgody w niejednym polskim domu. Wielu młodych ludzi przedkłada bowiem kaloryczne dania typu fast food nad zdrowe posiłki przygotowywane przez rodziców. Gdy nastolatek kręci nosem na widok ryby lub surówki, a entuzjazm wzbudza w nim wyłącznie ociekający tłuszczem hamburger lub pizza, nawet najbardziej wytrwały rodzic zaczyna mieć chwile zwątpienia. Czy wpajanie nastoletniemu dziecku zasad zdrowego odżywiania ma jakikolwiek sens?
Odżywianie nastolatka
Dietetycy przestrzegają rodziców, by nie ulegali namowom nastoletnich dzieci i nie rezygnowali z prób wpajania swoim pociechom zasad prawidłowego żywienia. Młody organizm potrzebuje bowiem wielu składników odżywczych, których popularne dania fast food nie są w stanie dostarczyć. Niedobór witamin i minerałów w okresie wzrostu, a także nadmierne spożycie tłuszczów w czasie intensywnego rozwoju fizycznego i umysłowego może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych w późniejszym okresie życia. Najczęściej wynikiem utrwalonych błędów żywieniowych jest otyłość, zwiększająca ryzyko wystąpienia cukrzycy, nadciśnienia i chorób serca. Zbędnych kilogramów można uniknąć, zmniejszając spożycie produktów bogatych w tłuszcze i zastępując je produktami o dużej zawartości błonnika. Dietetycy zalecają, by około 20% jadłospisu nastolatka stanowił nabiał, jaja i mięso. Pozostałe 80% diety powinno mieć postać owoców, warzyw oraz produktów zbożowych. Niezwykle ważne jest ograniczenie spożycia słonych i słodkich przekąsek, soli oraz słodkich napojów gazowanych.
Nastolatek w kuchni
W wieku kilkunastu lat człowiek jest w stanie nie tylko dokonywać wyborów w kwestii żywienia, ale i samodzielnie przygotowywać pierwsze dania. Jeśli dziecko zaczyna wykazywać zainteresowanie gotowaniem, rodzice mają doskonałą okazję, by podczas wspólnych eksperymentów kulinarnych umiejętnie nakierować nastolatka na wartościowe produkty i dania. Bardzo dobrym pomysłem jest zachęcenie dziecka do wykonania zdrowych wersji znanych i popularnych wśród młodzieży dań: pizzy, kebabu lub zapiekanki. Lekko odchudzone dania wzbogacone o świeże warzywa z pewnością przypadną do gustu nastolatkom, zwłaszcza gdy dbają o linię, a nie chcą całkowicie rezygnować z ulubionych smaków.
Nabycie umiejętności gotowania przyczynia się do utrwalenia dobrych nawyków żywieniowych u nastolatka, ale spełnia również dodatkową rolę, zwiększając poczucie własnej wartości u dziecka. Jest to także ważny krok w kierunku samodzielności w dorosłym życiu.
Przekonanie nastolatka do zdrowego odżywiania nie musi być dużym wyzwaniem. Wystarczy pokazać dziecku, że wartościowe pod względem odżywczym dania nie muszą być nudne. W tym celu warto zaangażować nastolatka w przygotowanie posiłków. Współpraca międzypokoleniowa może bowiem zaowocować ciekawymi kompromisami w postaci zdrowych wersji popularnych dań lub nowoczesnego podejścia do tradycyjnych przepisów kulinarnych. Wspólne gotowanie to również sposób na wzmocnienie więzi z dzieckiem.