Produkty, które zaburzają pracę mózgu. Nie jedz podczas sesji
To, jak się odżywiamy ma wpływ na cały nasz organizm, również zdolności intelektualne. Dieta dobra dla mózgu wspomaga pamięć i koncentrację. Sprawia, że przez dłuższy czas może pracować na wysokich obrotach.
Jest to szczególnie potrzebne w okresie wzmożonej pracy umysłowej, np. podczas sesji czy przygotowań do innych egzaminów. Są też produkty, których spożywanie sprawia, że nasz mózg ''zwalnia'', a my zaczynamy mieć problemy z efektywnym uczeniem się.
Jakie produkty zaburzają pracę mózgu? Zobacz galerię
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Obniża poziom trójglicerydów we krwi. Cholesterol zacznie spadać
Sól zaburza pracę mózgu
Produkty bogate w sól wpływają negatywnie na wydolność umysłową, zwiększają też ryzyko wystąpienia demencji w późniejszym wieku. Nadmiar soli prowadzi do spadku wydajności mózgu i może upośledzać funkcje poznawcze.
Odpowiednia ilość sodu jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety, bardzo łatwo przekroczyć dzienny limit podaży soli, ponieważ jest praktycznie wszędzie. Szczególnie uważać musimy na gotowe pieczywo, płatki kukurydziane, sery dojrzewające i topione, a także przetwory mięsne.
Zobacz też: Produkty, które mogą powodować uszkodzenia nerek
Cukier i produkty pseudo-fit zaburzają pracę mózgu
Często podczas sesji albo nauki jesteśmy tak przejęci, że nie mamy czasu na jedzenie. Między jednym egzaminem a drugim szybko zjadamy batonika i popijamy słodkim napojem gazowanym. Taka mieszanka nie jest dobra dla naszego mózgu. Duża ilość cukrów prostych w diecie prowadzi do zaburzeń w procesach zapamiętywania i uczenia się. Zbyt duża ilość cukru może też prowadzić do otępienia.
Uważać musimy też na wszystkie pseudo-fit produkty. Zwykle jeden składnik zastąpiony jest innym, a w składzie znajdziemy syrop glukozo-fruktozowy lub fruktozę. Regularne spożywanie produktów z tymi składnikami upośledza pamięć.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz tez: Odstawił alkohol i kawę. Szybko odczuł efekty
Tłuszcze trans i fast foody upośledzają pamięć
Nadmierne spożycie tłuszczów trans przyczynia się nie tylko do otyłości i zwiększonego ryzyka chorób serca, ale wpływa również niekorzystnie na pracę mózgu. Tłuszcze trans znajdują się w słodkich wypiekach, kremach do smarowania pieczywa, nadziewanych czekoladkach. Duże ich ilości znajdziesz również w gotowych daniach na wynos.
Uważaj więc też na fast foody. Ich nadmierne spożywanie jest szkodliwe dla mózgu. Smażone i wysoko przetworzone produkty zmniejszają produkcję dopaminy i zwiększają ryzyko wystąpienia depresji. Wpływają też niekorzystnie na koncentrację i pamięć.
Niektóre gatunki ryb zaburzają pracę mózgu
Ryby zawierają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę naszego mózgu. Warunkiem jest kupowanie ich z pewnego źródła.
Ryby mogą być zanieczyszczone niebezpiecznymi związkami, np. rtęcią. Dotyczy to szczególnie ryb drapieżnych, m.in. tuńczyka.
Rtęć destrukcyjnie wpływa na pamięć i koncentrację. Przed kupieniem należy zwrócić uwagę na pochodzenie ryby.
Nie polecamy też kupowania pangi. Ryba ta jest hodowana w bardzo złych warunkach, a jej mięso nie ma praktycznie żadnych wartości odżywczych.
Zobacz też: 5 najczęstszych przyczyn wysokiego cholesterolu
Alkohol działa niekorzystnie na mózg
Częste spożywanie alkoholu ma destrukcyjny wpływ na cały nasz organizm. Alkohol powoduje problemy z pamięcią, dezorientację, problemy z koncentracją i otępienie. Działa jak trucizna na nasz organizm.
Osoby, które regularnie spożywają nawet niewielkie ilości alkoholu gorzej wypadają w testach poznawczych, maja gorszą pamięć, a także gorzej radzą sobie z egzaminami na studiach.
Alkohol warto ograniczyć nie tylko podczas sesji.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl