Ranking 7 najzdrowszych kuchni świata

Dania hiszpańskie zaliczane są do jednych z najzdrowszych na świecie. W kuchni królują wyraziste smaki, barwy i zapachy. Tamtejsi mieszkańcy jedzą dużo świeżych owoców morza, warzyw i oliwy z oliwek.

Najbardziej popularne potrawy tej kuchni to gazpacho i paella. Bogate w likopen i przeciwutleniacze mają działanie antynowotworowe. Ponadto Hiszpanie do swoich potraw dodają często przyprawy, takie jak oregano, szafran czy bazylia. Składniki wykorzystywane do dań posiadają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę C i potas, który obniża ciśnienie krwi. To dlatego rzadko chorują na schorzenia związane z układem sercowo - naczyniowym.

Obraz
Źródło zdjęć: © Owoce morza/123RF

/ 6Kuchnia włoska - miejsce szóste

Kuchnia włoska należy do jednej z najbardziej cenionych i lubianych na całym świecie. Takie dania jak spaghetti czy pizza znają niemal wszyscy. Pomidory, bazylia, oregano, pietruszka, czosnek i włoska oliwa z oliwek sprawiają, że kuchnia ta cechuje się właściwościami leczniczymi. Dostarcza organizmowi duże ilości witamin, żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Wyjątkowo smaczna i słynąca ze swoich właściwości odchudzających jest tradycyjna włoska zupa jarzynowa - minestrone.

/ 6Kuchnia indyjska - miejsce piąte

Obraz
© Curry/123RF

Cechują ją potrawy bezmięsne, w których głównym składnikiem są owoce, warzywa i rośliny strączkowe podawane na kilka sposobów. Hindusi wykorzystują przyprawy takie jak: kurkuma, curry, imbir, które mają działanie antynowotworowe i pomagają w walce z Alzheimerem. Badacze wskazują na fakt, że w Indiach ryzyko zachorowań na tę chorobę jest cztery razy niższe niż w Ameryce. Prawdopodobnie dlatego, że mieszkańcy Indii codziennie spożywają od 100 do 200 mg curry. Kurkuma, która jest głównym składnikiem curry ma działanie przeciwzapalne.
Innymi ważnymi produktami w kuchni indyjskiej są jogurt i soczewica. Znajdziesz w nich duże ilości magnezu oraz kwasu foliowego, które pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi. Soczewica w kuchni indyjskiej często podawana jest z różnymi warzywami, głównie jako przystawka.

/ 6Kuchnia japońska - miejsce czwarte

W kuchni japońskiej dominują owoce morza, warzywa i świeże ryby. Produkty te wpływają korzystnie na zdrowie, przede wszystkim dzięki obecności dużych ilości wapnia, jodu, kwasów omega-3, a także żelaza, potasu, cynku, miedzi i kwasu foliowego. Zawierają mnóstwo antyoksydantów, które chronią organizm przed procesami starzenia się.

Najbardziej polecaną potrawą przez Japończyków jest tofu, które nie zawiera glutenu i jest niskokaloryczne. Soja - główny składnik tofu jest bogatym źródłem białka i kwasów tłuszczowych, w tym omega-3. Ze względu na dużą zawartość izoflawonów, tofu korzystnie wpływa na zdrowie i zmniejsza ryzyko nadciśnienia oraz cukrzycy.

/ 6Kuchnia wietnamska - miejsce trzecie

Obraz
© Zupa wietnamska/123RF

Kuchnię wietnamską cechuje intensywny zapach i wyrazisty smak potraw. Zawdzięcza to świeżym ziołom, warzywom, owocom i przede wszystkim przyprawom.

Dla Wietnamczyków aromat i smak potraw jest jedną z kluczowych kwestii, jeśli chodzi o danie. Do ich ulubionych dodatków należą: kolendra, mięta, bazylia, anyż i czerwona chili. Są one od wieków stosowane na wszelkiego rodzaju dolegliwości w tradycyjnej medycynie ludowej. Najpopularniejszą potrawą orientalnej kuchni jest pho.

/ 6Kuchnia kalifornijska - miejsce drugie

Obraz
© Kobieta gotuje/123RF

Nie trzeba mieszkać na Zachodnim Wybrzeżu, by czerpać korzyści zdrowotne z kuchni kalifornijskiej. Opiera się ona na świeżych, sezonowych produktach, które korzystnie wpływają na nasz organizm.

Mieszkańcy Kalifornii uwielbiają małe kluski orrechiette z grzybami, brokułem, włoską pietruszką, ostrą papryką, oliwą z oliwek i parmezanem.

Najsłynniejszą kucharką w tym najbogatszym stanie USA jest Alice Waters. Mówi się, że to właśnie ona zmieniła oblicze tamtejszej kuchni sięgając do francuskich tradycji. Tu gotowanie zgodnie z rytmem dojrzewania owoców i warzyw.

Menu jest więc dobierane odpowiednio do pór roku. Wszystkie dania zachowują swój naturalny, pierwotny smak. W kuchni nie używa się mrożonek, gdyż mogłyby zmienić zapach i charakter dania.

/ 6Kuchnia grecka - miejsce pierwsze

Obraz
© Świeże owoce morza/123RF

Tradycyjne greckie potrawy to przede wszystkim liściaste warzywa, świeże owoce morza, ziarna bogate w błonnik, sery, oliwa z oliwek oraz ryby o dużej zawartości kwasu omega-3. Ukryte w produktach właściwości lecznicze obniżają ryzyko chorób serca i cukrzycy. Dieta grecka według badan przeprowadzonych na Harvardzie, zmniejsza ryzyko śmierci na zwał serca o 25 proc.

Na talerzach Greków znajdują się również bardzo małe porcje, ale za to bogate w składniki odżywcze.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące