Ranking 7 najzdrowszych kuchni świata
Dania hiszpańskie zaliczane są do jednych z najzdrowszych na świecie. W kuchni królują wyraziste smaki, barwy i zapachy. Tamtejsi mieszkańcy jedzą dużo świeżych owoców morza, warzyw i oliwy z oliwek.
Najbardziej popularne potrawy tej kuchni to gazpacho i paella. Bogate w likopen i przeciwutleniacze mają działanie antynowotworowe. Ponadto Hiszpanie do swoich potraw dodają często przyprawy, takie jak oregano, szafran czy bazylia. Składniki wykorzystywane do dań posiadają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę C i potas, który obniża ciśnienie krwi. To dlatego rzadko chorują na schorzenia związane z układem sercowo - naczyniowym.
Kuchnia włoska - miejsce szóste
Kuchnia włoska należy do jednej z najbardziej cenionych i lubianych na całym świecie. Takie dania jak spaghetti czy pizza znają niemal wszyscy. Pomidory, bazylia, oregano, pietruszka, czosnek i włoska oliwa z oliwek sprawiają, że kuchnia ta cechuje się właściwościami leczniczymi. Dostarcza organizmowi duże ilości witamin, żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Wyjątkowo smaczna i słynąca ze swoich właściwości odchudzających jest tradycyjna włoska zupa jarzynowa - minestrone.
Kuchnia indyjska - miejsce piąte
Cechują ją potrawy bezmięsne, w których głównym składnikiem są owoce, warzywa i rośliny strączkowe podawane na kilka sposobów. Hindusi wykorzystują przyprawy takie jak: kurkuma, curry, imbir, które mają działanie antynowotworowe i pomagają w walce z Alzheimerem. Badacze wskazują na fakt, że w Indiach ryzyko zachorowań na tę chorobę jest cztery razy niższe niż w Ameryce. Prawdopodobnie dlatego, że mieszkańcy Indii codziennie spożywają od 100 do 200 mg curry. Kurkuma, która jest głównym składnikiem curry ma działanie przeciwzapalne.
Innymi ważnymi produktami w kuchni indyjskiej są jogurt i soczewica. Znajdziesz w nich duże ilości magnezu oraz kwasu foliowego, które pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi. Soczewica w kuchni indyjskiej często podawana jest z różnymi warzywami, głównie jako przystawka.
Kuchnia japońska - miejsce czwarte
W kuchni japońskiej dominują owoce morza, warzywa i świeże ryby. Produkty te wpływają korzystnie na zdrowie, przede wszystkim dzięki obecności dużych ilości wapnia, jodu, kwasów omega-3, a także żelaza, potasu, cynku, miedzi i kwasu foliowego. Zawierają mnóstwo antyoksydantów, które chronią organizm przed procesami starzenia się.
Najbardziej polecaną potrawą przez Japończyków jest tofu, które nie zawiera glutenu i jest niskokaloryczne. Soja - główny składnik tofu jest bogatym źródłem białka i kwasów tłuszczowych, w tym omega-3. Ze względu na dużą zawartość izoflawonów, tofu korzystnie wpływa na zdrowie i zmniejsza ryzyko nadciśnienia oraz cukrzycy.
Kuchnia wietnamska - miejsce trzecie
Kuchnię wietnamską cechuje intensywny zapach i wyrazisty smak potraw. Zawdzięcza to świeżym ziołom, warzywom, owocom i przede wszystkim przyprawom.
Dla Wietnamczyków aromat i smak potraw jest jedną z kluczowych kwestii, jeśli chodzi o danie. Do ich ulubionych dodatków należą: kolendra, mięta, bazylia, anyż i czerwona chili. Są one od wieków stosowane na wszelkiego rodzaju dolegliwości w tradycyjnej medycynie ludowej. Najpopularniejszą potrawą orientalnej kuchni jest pho.
Kuchnia kalifornijska - miejsce drugie
Nie trzeba mieszkać na Zachodnim Wybrzeżu, by czerpać korzyści zdrowotne z kuchni kalifornijskiej. Opiera się ona na świeżych, sezonowych produktach, które korzystnie wpływają na nasz organizm.
Mieszkańcy Kalifornii uwielbiają małe kluski orrechiette z grzybami, brokułem, włoską pietruszką, ostrą papryką, oliwą z oliwek i parmezanem.
Najsłynniejszą kucharką w tym najbogatszym stanie USA jest Alice Waters. Mówi się, że to właśnie ona zmieniła oblicze tamtejszej kuchni sięgając do francuskich tradycji. Tu gotowanie zgodnie z rytmem dojrzewania owoców i warzyw.
Menu jest więc dobierane odpowiednio do pór roku. Wszystkie dania zachowują swój naturalny, pierwotny smak. W kuchni nie używa się mrożonek, gdyż mogłyby zmienić zapach i charakter dania.
Kuchnia grecka - miejsce pierwsze
Tradycyjne greckie potrawy to przede wszystkim liściaste warzywa, świeże owoce morza, ziarna bogate w błonnik, sery, oliwa z oliwek oraz ryby o dużej zawartości kwasu omega-3. Ukryte w produktach właściwości lecznicze obniżają ryzyko chorób serca i cukrzycy. Dieta grecka według badan przeprowadzonych na Harvardzie, zmniejsza ryzyko śmierci na zwał serca o 25 proc.
Na talerzach Greków znajdują się również bardzo małe porcje, ale za to bogate w składniki odżywcze.