Dlaczego warto jeść kurkumę?
Naukowcy twierdzą, że kurkuma to najzdrowsza przyprawa na świecie. To zasługa zawartej w niej substancji o nazwie kurkumina, która wykazuje silne właściwości przeciwzapalne.
Składnik ten wzmacnia odporność i chroni przed niektórymi chorobami nowotworowymi.
Kurkuma powinna być częścią zdrowej diety zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO.
Kurkuma działa przeciwzapalnie
Pomarańczowy proszek ma właściwości przeciwzapalne porównywalne z działaniem leków dostępnych w aptekach.
Sprawdza się podczas infekcji u dorosłych i dzieci - wzmacnia odporność i niszczy chorobotwórcze drobnoustroje. Dzięki temu skraca czas trwania przeziębienia oraz łagodzi jego objawy. Warto wzbogacić dietę dziecka o ten składnik, aby szybciej wróciło do formy po chorobie.
Można podawać mu herbatę z kurkumy - wystarczy przyprawę zalać wrzątkiem, wystudzić i podawać do picia.
Kurkuma usprawnia funkcjonowanie mózgu
Zawarte w kurkumie składniki zwiększają przewodzenie nerwowe, a tym samym usprawniają naturalne funkcje mózgu.
Regularne jedzenie przyprawy poprawia pamięć i koncentrację. Idealnie sprawdzi się więc jako element zdrowej diety uczniów i studentów.
W naturalny sposób stymuluje mózg i przyspiesza procesy uczenia się oraz zapamiętywania.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO.
Kurkuma wzmacnia serce
Jedną z najczęściej występujących przyczyn zgonu jest atak serca.
Kurkuma korzystnie wpływa na układ krążenia i chroni przed zawałem. Usprawnia ona funkcjonowanie komórek śródbłonka, których uszkodzenia stanowią jedną z przyczyn chorób serca.
Jest polecana wszystkim, którzy znajdują się w grupie zwiększonego ryzyka chorób krążenia. Pomoże również dzieciom, u których stwierdzono problemy z sercem.
Kurkuma wykazuje działanie antynowotworowe
Spożywanie kurkumy może zmniejszyć niekontrolowany rozrost komórek nowotworowych, a także przyczynić się do ograniczenia ryzyka wystąpienia przerzutów na inne narządy - poleca się ją osobom w trakcie kuracji onkologicznych.
Przyprawa powinna znaleźć się też w tzw. diecie antyrakowej. Zmniejsza stany zapalne, a dzięki zawartości silnych antyoksydantów niszczy wolne rodniki, które są przyczyną nowotworów.
Kurkuma spowalnia procesy starzenia
Kurkuma to bogactwo cennych dla organizmu przeciwutleniaczy, które ograniczają aktywność wolnych rodników – związków odpowiedzialnych za przyspieszenie procesów starzenia.
Można więc stwierdzić, że przyprawa ta jest nie tylko korzystna dla zdrowia, lecz także dla urody.
Kobiety, które chcą na dłużej zachować młody, promienny wygląd oraz zapobiegać zmarszczkom, powinny zaprzyjaźnić się z orientalną przyprawą.
Jak jeść kurkumę?
Od kiedy można podawać ją maluchom? Eksperci twierdzą, że już od 6. miesiąca życia można stopniowo zapoznawać dziecko z kurkumą.
Przyprawa nie ma ostrego, wyrazistego smaku, dlatego bez obaw można dodawać ją do potraw, które serwujemy najmłodszym. Można dosypać ją do ryżu, kaszy, gulaszu, zupy.
Ze względu na właściwości lecznicze często jest składnikiem mikstur i eliksirów na poprawę odporności. Wystarczy zmieszać ją z imbirem, cytryną i miodem, by otrzymać napój do walki z sezonowymi infekcjami.