Drożdżówki wracają do sklepików

1 września 2015 roku w życie szkolne weszła reforma zakazująca sprzedaży tzw. śmieciowego jedzenia w sklepikach szkolnych. Niezdrowe produkty spożywcze natychmiast zniknęły z półek, a ich miejsce zajęły owoce, kanapki, kefiry i jogurty. Minął miesiąc, a już widzimy pewne modyfikacje. Do sklepików mają powrócić bowiem... drożdżówki! Rozmawiamy na ten temat z Elizą Gosławską, dietetykiem z poradni LekkoiZdrowo.pl.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie drożdżówki / Shutterstock

/ 6Czy powrót drożdżówek do sklepików szkolnych będzie zgodny z przepisami, które mówią o zakazie sprzedaży śmieciowego jedzenia?

Skoro rząd zakazuje sprzedaży produktów z wysoką zawartością cukru oraz tłuszczów nasyconych, powrót drożdżówek do szkół nie jest zgodny z ustawą. Nie są one produktem niezbędnym w diecie dziecka, są wręcz szkodliwe. Poprzez tę zmianę młodzi ludzie dostaną sygnał, że drożdżówka to coś zdrowego. Zamiast kupić owoce lub kanapki z chleba pełnoziarnistego, dzieci prędzej skuszą się na pachnącą, słodką drożdżówkę, która jest jedynie źródłem pustych kalorii.

/ 6Czy drożdżówka nie zawiera żadnych wartości odżywczych?

Obraz
© Zdjęcie drożdżówki / Shutterstock

Drożdżówki to źródło węglowodanów prostych i tłuszczów nasyconych. Składają się głównie z oczyszczonej mąki, a więc nie dostarczają prawie żadnych wartości odżywczych. Obecnie występujące w sklepach drożdżówki często zawierają różne polepszacze, spulchniacze, konserwanty i aromaty. Zamiast jajek, stosuje się pasteryzowaną masę jajeczną, a zamiast masła tańszą margarynę, która jest źródłem bardzo niezdrowych tłuszczów trans. Nie są to składniki wskazane w diecie małych dzieci.

/ 6To samo dotyczy drożdżówek z owocami i z serem?

Obraz
© Zdjęcie drożdżówki / Shutterstock

Oczywiście dodatek owoców i sera może nieco podnieść właściwości odżywcze drożdżówki, ale nie zmienia to faktu, że nadal dostarcza ona sporo cukru. Zazwyczaj zawiera dużo lukru, kruszonki, a owoce występują pod postacią słodkiej, przetworzonej marmolady, która nie zawiera żadnych witamin. Jeśli już koniecznie chcemy dać dziecku drożdżówkę do szkoły, można upiec ją samemu w domu ze sprawdzonych składników, z małą ilością cukru, z dodatkiem wartościowej mąki np. owsianej, orkiszowej i dodając do niej owoce, takie jak śliwki, wiśnie, jagody, maliny, jabłka.

/ 6Czy mimo wszystko możemy powiedzieć, że drożdżówki są lepsze od słodyczy?

Obraz
© Zdjęcie cukru / Shutterstock

Drożdżówki zawierają cukier, niezdrowe tłuszcze i inne dodatki tak samo jak pozostałe słodycze. Szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, po czym następuje jego gwałtowny spadek, przez co mamy ochotę sięgnąć po kolejne słodkie produkty. U dzieci, które w szkole jedzą słodkie przekąski, może pojawić się senność i brak koncentracji. Częste spożywanie wyrobów cukierniczych może spowodować w przyszłości rozwój cukrzycy oraz podwyższenie poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, nie mówiąc już o nadwadze i otyłości.

/ 6Jaki jest sens wprowadzania zdrowej żywności do szkół, skoro teraz "rujnujemy" to drożdżówkami?

Obraz
© Zdjęcie chłopca / Shutterstock

Miejmy nadzieję, że wprowadzone wcześniej restrykcje nie pójdą na marne i dzieci mimo wszystko będą wolały wybrać w sklepiku zdrowsze produkty. Jednakże wprowadzanie przepisów, które później modyfikuje się w tak niezrozumiały sposób, wywołuje tylko niepotrzebne zamieszanie, które może się odbić na zdrowiu dzieci.

/ 6Czy takie restrykcje mają szansę wpłynąć na zdrowie dzieci, skoro po szkole będą one miały dostęp do słodyczy i chipsów?

Obraz
© Zdjęcie chłopca / Shutterstock

Wiele zależy od wychowania dzieci przez rodziców. Młodzi ludzie uczą się nawyków żywieniowych głównie w domu. To właśnie rodzice powinni dawać dobry przykład swoim pociechom. Ustawa to bardzo dobry krok, ale trzeba także zająć się dietetyczną edukacją opiekunów. Same restrykcje w sklepikach szkolnych nie dadzą efektów, jeśli nie włączą się w to rodzice.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące