Czy czekolada jest zdrowa?

Czekolada należy do ulubionych słodyczy Polaków, ale jej kaloryczność sprawia, że większość z nas ostrożnie dawkuje sobie tę przyjemność. Coraz częściej słychać jednak głosy, że konsumpcja czekolady może mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. W jaki sposób czekolada oddziałuje na organizm? Czy faktycznie jest zdrowa?

Czy czekolada jest zdrowa?Czy czekolada jest zdrowa?
Źródło zdjęć: © Zdjęcie czekolady / Shutterstock

Korzyści z jedzenia czekolady

Badania naukowe wykazały, że czekolada ma wiele zalet. Do najciekawszych korzyści zdrowotnych płynących ze spożycia czekolady należą:

  • lepsza ochrona skóry przed promieniowaniem ultrafioletowym – niemieccy naukowcy udowodnili, że po 6 tygodniach spożywania czekolady badani byli o 15% mniej narażeni na zaczerwienienie skóry po ekspozycji słonecznej, a po 12 tygodniach ich skóra była o 16% gęstsza i o 42% mniej łuszcząca się;
  • przeciwdziałanie komórkom nowotworowym – badacze z Uniwersytetu w Georgetown wykryli, że podawanie flawonoli zawartych w czekoladzie do komórek nowotworowych raka piersi powoduje zatrzymanie procesu podziału tych komórek;
  • wspomaganie krążenia – epikatechiny znajdujące się w kakao podwyższają poziom tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne i poprawia przepływ krwi w organizmie;
  • poprawa pracy mózgu – spożycie kakao bogatego w flawonole powoduje zwiększenie przepływu krwi do mózgu na 2-3 godziny;
  • redukcja zmęczenia – badania wykazały, że osoby cierpiące na chroniczne zmęczenie, które przez 8 tygodni każdego dnia spożywały 45 g ciemnej czekolady, odczuwały mniejsze zmęczenie niż osoby otrzymujące placebo – naukowcy są zdania, że czekolada może oddziaływać na neuroprzekaźniki odpowiedzialne za regulację snu i nastroju.

Minusy spożywania czekolady

Mimo iż czekolada ma wiele zalet, nie sposób nie dostrzec istotnych jej wad:

  • jest bogata w tłuszcze – średnio, połowa kalorii dostarczanych organizmowi z czekoladą pochodzi od tłuszczów – na korzyść czekolady przemawia jednak fakt, iż połowę tłuszczów nasyconych stanowi kwas stearynowy, który podnosi poziom „dobrego cholesterolu” i nie zwiększa stężenia „złego cholesterolu”;
  • jest stosunkowo uboga w składniki odżywcze – flawonole (np. epikatechiny) są usuwane przez wielu wytwórców czekolady, by pozbyć się gorzkiego smaku kakao – większe ich stężenie występuje w ciemnej czekoladzie, dlatego warto spożywać ją zamiast czekolady mlecznej;
  • może osłabiać kości – badanie przeprowadzone na grupie kobiet w starszym wieku wykazało, że codzienne spożycie czekolady niekorzystnie wpływa na stan kości – wiele wskazuje na to, że szczawiany zawarte w czekoladzie zwiększają wydalanie wapnia;
  • pogarsza nastrój – mimo iż powszechnie uważa się, że spożywanie czekolady korzystnie wpływa na samopoczucie, naukowcy nie mają złudzeń – czekolada działa na układ nerwowy podobnie jak serotonina, ale by uzyskać efekt równy jednej tabletce środka przeciwdepresyjnego, należałoby spożyć ogromne jej ilości; osoby, które szukają pocieszenia w jedzeniu, odczuwają ulgę tylko przez krótki czas, a następujący wkrótce spadek nastroju jest szczególnie dotkliwy.

Reasumując, konsumpcja czekolady może mieć korzystny wpływ na organizm, ale nie sposób nie dostrzec potencjalnych zagrożeń. Z całą pewnością warto zachować umiar w jedzeniu czekoladowych słodkości.

Wybrane dla Ciebie
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Nowe normy żywienia w szkołach. Takich produktów ma być więcej
Nowe normy żywienia w szkołach. Takich produktów ma być więcej
Ilu uczniów chodzi na edukację zdrowotną? Wymijająca wypowiedź Nowackiej
Ilu uczniów chodzi na edukację zdrowotną? Wymijająca wypowiedź Nowackiej
Dziecku przerzedza się czupryna? Winny może być niedobór ważnej witaminy
Dziecku przerzedza się czupryna? Winny może być niedobór ważnej witaminy
Dlaczego dziecko kaszle? Pediatra wskazuje 3 najczęstsze przyczyny
Dlaczego dziecko kaszle? Pediatra wskazuje 3 najczęstsze przyczyny
Jak odczytać potrzeby dziecka? Psycholog o tym, jak zatroszczyć się o emocje
Jak odczytać potrzeby dziecka? Psycholog o tym, jak zatroszczyć się o emocje
Barwnik nowej generacji. Może zrewolucjonizować operacje nowotworów u dzieci
Barwnik nowej generacji. Może zrewolucjonizować operacje nowotworów u dzieci
Rodzice wpadają w panikę. Ekspertka uspokaja: to nie choroba
Rodzice wpadają w panikę. Ekspertka uspokaja: to nie choroba
Przełomowe badanie. Niedobór plejotrofiny a objawy mózgowe zespołu Downa
Przełomowe badanie. Niedobór plejotrofiny a objawy mózgowe zespołu Downa