Ryby w ciąży – jakie jeść, a których unikać?

Ryby w ciąży to ważne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 oraz białka, witamin A, D i z grupy B oraz składników mineralnych, które są niezbędne dla ciężarnych i ich dzieci. Niestety konsumpcja nie wszystkich ryb wychodzi w ciąży na zdrowie. Jakie są korzyści spożywania ryb w tym okresie, ale i potencjalne zagrożenia z tym związane? Jakie ryby są bezpieczne, a które nie?

Ryby w ciążyRyby w ciąży
Źródło zdjęć: © Zdjęcie ryb / Shutterstock

Dlaczego trzeba jeść ryby w ciąży?

Ryby w ciąży to produkty, których spożywanie jest zalecane ze względu na wartości odżywcze i różne korzyści zdrowotne. Trzeba pamiętać, że w czasie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na różne składniki odżywcze: energię, białko, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne, stąd dieta ciężarnej musi być dobrze urozmaicona i zbilansowana. Powinny w niej być obecne także ryby.

Ponadto w okresie ciąży bardzo ważna jest odpowiednia podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, takich jak DHA (dokozaheksaenowy kwas tłuszczowy) i EPA (eikozapentaenowy kwas tłuszczowy), które są niezbędne dla rozwoju mózgu i wzroku u rozwijającego się płodu. Ich głównym źródłem w diecie są właśnie ryby (gdy problemem jest ochota na ryby w ciąży, a raczej jej brak, trzeba wprowadzić suplementację EPA + DHA).

Dlaczego kwasy omega-3 są tak ważne w ciąży?

Dieta w ciąży

Ponadto ryby są bogatym źródłem białka, z niezbędnymi aminokwasami (lizyna, metionina, cysteina. Mięso ryb ma bardzo korzystny skład aminokwasowy oraz charakteryzuje się wysoką strawnością), witamin (takich jak witamina D i witaminy z grupy B oraz witamina A oraz minerałów, które są ważne dla ogólnego zdrowia tak matki, jak i dziecka (to np. wapń, fosfor, jod, cynk i selen).

Jedzenie ryb zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia i choroby sercowo-naczyniowej, zachorowania na raka. Osłabia także objawy zapalne, wpływa korzystnie na rozwój dziecka, zwłaszcza w 3. trymestrze ciąży (wówczas zachodzi nasilone gromadzenie DHA w tkankach płodu z uwagi na intensywny rozwój układu nerwowego).

Jak często jeść ryby w ciąży?

Ryby w ciąży, z uwagi na liczne korzyści zdrowotne, należy spożywać 2-3 razy w tygodniu. Na jakieś się decydować? Należy kierować się różnorodnością, by dostarczyć wszelkich potrzebnych substancji odżywczych, ale i tym, czy dany gatunek jest bezpieczny.

Jakie ryby w ciąży są bezpieczne, a które nie?

Jakie ryby są bezpieczne dla kobiet w ciąży, a których należy unikać? Bezpieczne ryby dla kobiet w ciąży to te o niskiej zawartości rtęci. Jej nadmiar może być bowiem szkodliwy dla rozwijającego się płodu.

Ryby, które może spożywać przyszła mama, powinny pochodzić z pewnego źródła i z takich akwenów jak Pacyfik, Atlantyk oraz Morze Północne. Powinny być tłuste i niedrapieżne i tłuste.

Bezpieczne opcje, czyli ryby zawierające niskie poziomy rtęci, to:

Niebezpieczne ryby w ciąży

Ryby mogą być źródłem substancji niepożądanych, głównie rtęci (ta bez problemu przedostaje się do łożyska, co może spowodować uszkodzenie płodu, a zwłaszcza mózgu oraz układu nerwowego), ale również ołowiu, kadmu, dioksyn, zanieczyszczeń organicznych, polichlorowanych bifenyli (PCB), drobnoustrojów chorobotwórczych i zanieczyszczeń biologicznych. Ich obecność to konsekwencja zanieczyszczenia środowiska wodnego i zdolności do kumulowania ich przez ryby.

Z tego względu w ciąży wskazane jest unikanie spożywania morskich ryb drapieżnych, w organizmach których mogą kumulować się szkodliwe substancje i które cechuje wysoki poziom rtęci. W ciąży niebezpieczne są takie ryby jak:

  • miecznik czy tuńczyk,
  • sum czy flądra,
  • rekin, marlin i makrela królewska,

Zalecane jest także unikanie dorsza, halibuta, węgorza.

W ciąży trzeba również zrezygnować ze spożywania ryb słodkowodnych, które żyją w zamkniętych akwenach (z uwagi na ryzyko zanieczyszczenia). Wysoki poziom rtęci kumulują w sobie takie ryby słodkowodne takie jak płoć czy okoń. Niewskazany jest także sandacz, szczupak, miętus, tilapia oraz panga.

W ciąży nie powinno się spożywać surowych ryb, ponieważ mogą być źródłem chorobotwórczych bakterii (Toxoplasma gondii, Salmonella, Listeria monocytogenes, Capylobacter). Nie trzeba rezygnować z krewetek i małż, o ile zostały uprzednio ugotowane.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące