Białko w ciąży i w diecie kobiet karmiących piersią

Białko w diecie ciężarnej oraz karmiącej piersią powinno stanowić istotny składnik codziennej diety. Dwukrotnie zwiększone zapotrzebowanie organizmów mamy i dziecka na białko i wapń wymaga spożywania dodatkowych ilości pokarmów zawierających te składniki. Dieta dla kobiet w ciąży i w okresie laktacji nie może zatem obejść się bez białka, które reguluje prawidłowy wzrost dziecka, ani wapnia, które warunkuje stabilność jego układu kostnego. Jak odżywiać się w ciąży i podczas laktacji aby nie zabrakło cennych składników? Co jeść, aby zapewnić sobie białko w ciąży w odpowiednich ilościach? Co może jeść kobieta w ciąży?

Białko jest podstawowym składnikiem odżywczym, którego podaż należy zwiększyć u kobiet w ciąży oraz karmiących piersiąBiałko jest podstawowym składnikiem odżywczym, którego podaż należy zwiększyć u kobiet w ciąży oraz karmiących piersią
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa: askmir / CC BY-SA 2.0
Ewa Rosiecka

Dlaczego białko jest ważne w ciąży i podczas karmienia piersią?

Białko w ciąży spełnia kilka podstawowych funkcji. Przede wszystkim dostarcza rozwijającemu się dziecku aminokwasów, niezbędnych do prawidłowego wzrostu. Dodatkowo podtrzymuje energię zarówno mamy, jak i dziecka. Stąd konieczność dbania o to, co należy jeść w ciąży i w jakich ilościach.

Wraz z początkiem ciąży należy coraz częściej sięgać po produkty bogate w białko. Zawsze należy pamiętać, że najpotrzebniejsze jest białko pełnowartościowe, czyli takie, które zawiera wszystkie niezbędne 8 aminokwasów w odpowiedniej proporcji. Takie białka są powoli absorbowane w organizmie i efektywnie wykorzystywane.

Białka pochodzenia zwierzęcego odznaczają się większą wartością biologiczną niż białka roślinne, które są jedno- lub kilkuaminokwasowe. W sytuacji, kiedy przyszła lub karmiąca mama jest wegetarianką, lub weganką, należy tak zestawiać ze sobą produkty nabiałowe, aby posiłki były pełnowartościowe (dla przykładu połączenie ryżu i fasoli, płatków zbożowych i mleka, soi i kukurydzy).

Po porodzie zapotrzebowanie na białko dodatkowo się zwiększa. Dieta bogata w ten składnik w pierwszych dniach laktacji wpływa pozytywnie na proces produkcji mleka, a ponadto przyspiesza regenerację po porodzie, dlatego każda ciężarna i karmiąca piersią kobieta powinna uwzględniać dużo białka w diecie.

Jakie są źródła białka, zalecane w czasie ciąży i karmienia piersią?

Jakie jedzenie ma dużo białka? Prawdopodobnie najlepszym znanym źródłem białka jest czerwone mięso, nie musimy jednak codziennie jeść steku, aby zaspokoić zapotrzebowanie na ten składnik. Białko w diecie - co jeść?

Dieta dla kobiet w ciąży powinna zawierać:

Niektóre kobiety zastanawiają się, czy można w ciąży jeść oscypki. Według lekarzy oscypek w ciąży jest dozwolony jedynie, jeśli został poddany obróbce cieplnej i zrobiony z mleka UHT - w takim przypadku dieta kobiety w ciąży lub karmiącej piersią może go uwzględniać.

Jakie jest zalecane dzienne spożycie białka w ciąży i podczas karmienia piersią?

Zapotrzebowanie na białko dla kobiet w ciąży można ustalić na poziomie około 15-20 proc. ogółu kalorii w diecie. Zalecane dzienne spożycie białka w ciąży wynosi około 60 g, choć niektórzy specjaliści od żywienia zalecają 100 g. Reasumując, dieta dla kobiety w ciąży z każdą ilością białka w tym zakresie będzie prawidłowa.

W okresie laktacji zaleca się spożycie około 110 g białka dziennie. 60 proc. białka powinno być dostarczane z produktów zwierzęcych (ryby, mięso, jaja, mleko i produkty mleczne), pozostałe 40 proc. z produktów roślinnych (orzechy, zboża, nasiona roślin strączkowych).

Czy białko w ciąży jest powiązane z rozwojem płodu?

Niemal 50 proc. przyrostu masy białkowej przypada na organizm dziecka. Najintensywniejszy rozwój płodu ma miejsce w ostatnich 10 tygodniach ciąży, dlatego zapotrzebowanie na białko jest w tym okresie szczególnie zwiększone.

Białko w zwiększonych ilościach powinno być jednak dostarczane już od pierwszych tygodni ciąży. Odpowiednia jego podaż warunkuje sprawne funkcjonowanie organizmu zarówno matki, jak i dziecka oraz stwarza optymalne warunki dla właściwego rozwoju dziecka w całym okresie płodowym.

Czy białko wpływa na jakość mleka matki?

Wbrew powszechnej opinii najnowsze badania dowodzą, że sposób odżywiania matki ma niewielki wpływ na jakość mleka. W pierwszej kolejności zaspokajane są potrzeby dziecka, w następnej matki, a poziom składników odżywczych, takich jak białko, czy tłuszcz jest w mleku matki stały, podobnie jak ilość minerałów, jak wapń czy żelazo.

Jak białko wpływa na zdrowie matki w czasie ciąży?

Odpowiednia podaż białka w ciąży zapewnia ciężarnej, jak i dziecku właściwą ilość energii. Podobnie jak u innych ludzi białka służą do odbudowy zużywających się tkanek, stanowią podstawowy składnik krwi, mleka, limfy oraz enzymów, wchodzących w skład ciał odpornościowych.

Utrzymują odpowiednie pH płynów ustrojowych, są też nośnikiem niektórych witamin i składników mineralnych. Biorą udział w regulowaniu ciśnienia krwi.

Jakie są objawy niedoboru białka w ciąży?

Podstawowe objawy niedoboru w ciąży to:

  • wypadanie włosów i ich łamliwość;
  • słaba kondycja paznokci;
  • trudniejsze gojenie ran;
  • większa podatność na infekcje i dłuższy czas rekonwalescencji;
  • problemy z koncentracją, skupieniem oraz pamięcią;
  • występowanie obrzęków, zwłaszcza okolic kostek.

Niedobór białka w ciąży prowadzi do niedożywienia, powoduje zahamowanie procesu rozwojowego dziecka, wzrostu mięśni, gromadzenia rezerw energii, a dodatkowo zaburza pracę jelit oraz powoduje wzrost ryzyka chorób infekcyjnych i alergii.

Czy suplementacja białkiem jest konieczna w ciąży i podczas karmienia piersią?

Jeśli kobieta ciężarna lub karmiąca piersią spożywa w białko w jedzeniu w ilości wymaganej w tym okresie, nie jest potrzebna dodatkowa suplementacja.

Czy istnieją jakieś przeciwwskazania dotyczące spożycia białka w ciąży?

Białko jest podstawowym składnikiem odżywczym, niezbędnym również w ciąży, dlatego nie ma przeciwwskazań do spożywania białka przez kobiety ciężarne - dieta dla ciężarnej zawsze powinna ten składnik uwzględniać w odpowiedniej ilości.

Jakie są korzyści płynące ze spożywania białka w czasie ciąży?

Białko w czasie trwania ciąży to podstawowy materiał budulcowy dla tkanek oraz narządów dziecka.

Dostarcza dziecku aminokwasów, których potrzebuje do rozwoju. Zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy jest związane także z budową łożyska, odnową oraz syntezą matczynych tkanek białkowych.

Jak zrównoważyć spożycie białka w diecie ciężarnej z innymi składnikami odżywczymi?

Ile kalorii w ciąży? Zapotrzebowanie kaloryczne w ciąży wynosi:

Jak się odżywiać w ciąży? Zapotrzebowanie na makroskładniki dla kobiet ciężarnych:

Dzienne spożycie białka z diety powinno, jak wcześniej wspomniano, wynosić od 60-100 g na dobę - pokrywać około 15-20 proc. zapotrzebowania dziennego na energię.

Zalecany udział energii pochodzącej z tłuszczu w diecie całodziennej kobiety w ciąży powinien wynosić 30-35 proc.

Trzecim źródłem energii w ciąży są węglowodany, które powinny pokrywać 55-60 proc. zapotrzebowania na energię. Odżywianie w ciąży powinno uwzględniać głównie produkty pełnoziarniste jak np. mąka pełnoziarnista żytnia, orkiszowa czy pieczywo pełnoziarniste pszenne.

Odżywiając się według powyższego schematu, zapewniamy sobie prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży, nie grozi nam także niedowaga w ciąży.

Czy spożywanie dużych ilości białka może być szkodliwe podczas karmienia piersią?

Duże spożycie białka prowadzi do większych strat wapnia, dlatego warto uzupełniać dietę w produkty dostarczające ten składnik. Warto pamiętać jednocześnie, że zbyt duża ilość wapnia może przeciążać wątrobę oraz nerki i prowadzić do kamicy nerkowej.

Czy istnieją jakieś przeciwwskazania dotyczące spożycia białka w czasie karmienia piersią?

Podobnie jak w przypadku ciąży, białko jest podstawowym składnikiem odżywczym, niezbędnym również w czasie karmienia piersią, dlatego nie ma przeciwwskazań do spożywania białka przez kobiety w okresie laktacji.

Wybrane dla Ciebie
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Nowe normy żywienia w szkołach. Takich produktów ma być więcej
Nowe normy żywienia w szkołach. Takich produktów ma być więcej
Ilu uczniów chodzi na edukację zdrowotną? Wymijająca wypowiedź Nowackiej
Ilu uczniów chodzi na edukację zdrowotną? Wymijająca wypowiedź Nowackiej
Dziecku przerzedza się czupryna? Winny może być niedobór ważnej witaminy
Dziecku przerzedza się czupryna? Winny może być niedobór ważnej witaminy
Dlaczego dziecko kaszle? Pediatra wskazuje 3 najczęstsze przyczyny
Dlaczego dziecko kaszle? Pediatra wskazuje 3 najczęstsze przyczyny
Jak odczytać potrzeby dziecka? Psycholog o tym, jak zatroszczyć się o emocje
Jak odczytać potrzeby dziecka? Psycholog o tym, jak zatroszczyć się o emocje