9 rzeczy, które każdy powinien wiedzieć o odżywianiu

Istnieje wiele informacji na temat racjonalnego odżywiania. Część z nich jest zgodna z prawdą, a część niestety została wyssana z palca. Warto znać kilka podstawowych informacji dotyczących prawidłowego odżywiania się.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie ludzi / Shutterstock

/ 9Mięso stanowi ważny element diety każdego człowieka

Obraz
© Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

Chude mięso drobiowe oraz ryby powinny regularnie pojawiać się w naszym menu. Produkty te dostarczają organizmowi pełnowartościowe białko, które stanowi ważny element budulcowy komórek, tkanek i narządów.

/ 9Warto jeść ryby

Obraz
© Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

Ryby to grupa żywności niezwykle korzystna dla naszego zdrowia. Zawarte w ich składzie zdrowe kwasy tłuszczowe przyczyniają się do podwyższenia poziomu dobrego cholesterolu we krwi oraz obniżenia tego złego. Miłośnicy ryb rzadko chorują na schorzenia układu krążenia i przez wiele lat mogą się oni cieszyć bardzo dobrym zdrowiem.

/ 9Jedzenie może sprzyjać powstawaniu chorób

Obraz
© Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

Warto ograniczyć do minimum spożywanie żywności typu fast food. Badania naukowe potwierdzają, że produkty żywnościowe należące do tej grupy niestety sprzyjają otyłości, chorobom układu sercowo-naczyniowego, a nawet nowotworom. Należy również unikać produktów mocno wysmażonych czy przypalonych, gdyż w trakcie tak mocnej obróbki cieplnej dochodzi do powstawania w ich obrębie silnie rakotwórczych związków.

/ 9Regularne odstępy czasu pomiędzy posiłkami

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Organizm może stosunkowo szybko przystosować się do stałych godzin, w trakcie których dostarczany jest posiłek. Dzięki temu o danej porze dochodzi do wzmożonego uaktywnienia procesów trawiennych i po spożyciu posiłku rzadziej dotykają nas problemy typu wzdęcia czy bolesność brzucha.

/ 9Częste spożywanie posiłku

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

To zaskakujące, ale im częściej będziemy jeść, tym łatwiej będzie nam schudnąć. Organizm osoby spożywającej posiłki w odstępach 3–4 godzin przez cały dzień pracuje na pełnych obrotach. Istotne jest tylko to, aby jeść mniejsze porcje indywidualnie dostosowane do potrzeb organizmu.

/ 9Tłuszcz jest niezbędny dla organizmu

Obraz
© Zdjęcie oliwy z oliwek / Shutterstock

Wiele osób na diecie odchudzającej znacząco ogranicza spożycie tłuszczu. Warto jednak pamiętać o tym, że niektóre grupy tłuszczy są zdrowe, a nawet niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W tłuszczach rozpuszczają się witaminy A, D, E oraz K, a niedostateczna ich ilość może znacząco utrudnić przyswajanie tych substancji w układzie pokarmowym. Z tego względu warto znaleźć w codziennej diecie miejsce dla oliwy z oliwek, oleju rzepakowego czy tłuszczu kokosowego.

/ 9Tłuszcze mogą obniżyć cholesterol

Obraz
© Zdjęcie orzechów / Shutterstock

Zdrowe kwasy tłuszczowe występujące w rybach, orzechach, oliwie z oliwek, oleju rzepakowym czy awokado mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Nie należy eliminować tych produktów z diety.

/ 9Obecność w diecie węglowodanów i białek

Obraz
© Zdjęcie jajek / Shutterstock

Zarówno węglowodany, jak i białka są składnikami niezbędnymi dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie należy wykluczać z diety żadnego z nich, gdyż grozi to poważnymi komplikacjami zdrowotnymi. Przykładowo eliminacja węglowodanów z diety zakwasza organizm, a to z kolei może przyczynić się między innymi do wystąpienia niewydolności nerek.

/ 9Białko pomaga schudnąć

Obraz
© Zdjęcie mleka / Shutterstock

Organizm w celu strawienia białka musi wykorzystać sporo energii. Z kolei zwiększony wydatek energetyczny sprzyja utracie nadmiernych kilogramów. Uogólniając, białko nie tylko stanowi ważny element diety każdego człowieka, ale również wspomaga odchudzanie.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące