Jak odróżnić łososia dzikiego od hodowlanego?
Wartości mięsa łososia są nie do podważenia. Już 100 g zawiera 20 g białka i 2 g niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Jest źródłem potasu, magnezu, witamin z grupy B.
Dzięki wszystkim tym składnikom mięso łososia wpływa na poprawę odporności organizmu, wykazuje właściwości przeciwzapalne, działa wspomagająco na układ nerwowy, redukuje stres czy ryzyko chorób nowotworowych, obniża poziomu złego cholesterolu.
Przy zakupie łososia, warto zwrócić uwagę na mięso. Poznamy po nim m.in. to czy ryba pochodzi z hodowli, czy z łowisk naturalnych.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Internautki skrytykowały nowe zdjęcie Siwiec z dzieckiem. Modelka szybko się odgryzła
Kontrowersyjny dokument
"Fillet-oh-fish". Taki tytuł nosi kontrowersyjny dokument Nicolasa Daniela. Film rzuca nowe światło na to, jak hodowane są łososie. Daniel twierdzi, że hodowle łososi znajdują się w zanieczyszczonych wodach morskich. Na dnie takich hodowli ma znajdować się 15-metrowa warstwa śmieci. Same łososie mają być hodowane w ścisku, a zawarte w śmieciach niebezpieczne dla zdrowia substancje, mają przechodzić do mięsa.
Od dawna dietetycy i specjaliści od żywienia ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem łososia hodowlanego. Lepiej wybrać tego dzikiego. Mięso łososia hodowlanego, jeśli mu się dobrze przyjrzeć, już na pierwszy rzut oka można odróżnić od mięsa ryby dzikiej.
Jak to zrobić?
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Dziennikarka codziennie dodawała kolagen do kawy. Opowiada, jak zmieniło się jej ciało
Kolor mięsa
Wyznacznikiem, który pomoże ci ocenić, jakie mięso masz przed sobą, jest jego kolor.
Łosoś hodowlany będzie miał lekko pomarańczowo-różowy, blady kolor. Więcej w tym mięsie jest tłuszczu, będzie ono miało także większą objętość.
Z kolei kolor mięsa łososia dzikiego jest intensywniejszy i bardziej pomarańczowy. Mniej w nim tłuszczu, co sprawia, że może być mniejsze objętościowo.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Nie tylko wspomaga trawienie. Wpływa lepiej na jelita niż się spodziewasz
Dziki czy hodowlany?
Łosoś hodowlany jest sprzedawany znacznie częściej. Nic w tym dziwnego - jest tańszy, również w sprzedaży hurtowej i jego produkcja nie jest tak ściśle obwarowana wymogami, jak połów łososia dzikiego.
Jeśli nie jesteś pewnien, jaką rybę kupujesz, sprawdź opakowanie. Producenci mają obowiązek informować, skąd pochodzi ryba i jaki był sposób jej pozyskania.
Zobacz także: Tysiące rodziców udostępniło apel matki. Jej synek zadławił się zabawką
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.