Kwasy omega-3 w ciąży

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega–3 są niezbędne dla prawidłowego rozwoju dzieci, chronią przed schorzeniami układu krążenia i nowotworami oraz wspomagają odporność. Kwasy omega w diecie przyszłej mamy nie tylko pozytywnie wpływają na prawidłowy rozwój dziecka, ale również są niezbędne dla prawidłowego przebiegu ciąży. U kobiet, które spożywają odpowiednie ilości tych kwasów rzadziej występuje stan przedrzucawkowy. Suplementacjaw diety przyszłej mamy kwasami tłuszczowymi prowadzi do mniejszej liczby przedwczesnych porodów.

Kwasy omega-3 w ciążyKwasy omega-3 w ciąży

Działanie kwasów omega 3

Nie ma dla rodziców większego szczęścia jak zdrowe dziecko. Zadaniem każdej przyszłej mamy jest dostarczanie organizmowi odpowiednich ilości kwasów z rodziny omega-3, ponieważ zapotrzebowanie na nie w ciąży znacznie wzrasta. Najbardziej znanymi kwasami tłuszczowymi z rodziny omega 3 są:

  • ALA – kwas alfa-linolenowy – zawiera go siemię lniane, olej lniany, orzechy włoskie i brazylijskie, olej rzepakowy, sojowy i zielone warzywa liściaste;
  • EPA, czyli kwas eikozapentaenowy – zawarty w oleju ryb morskich i wodorostach morskich;
  • DHA, czyli kwas dekozaheksaenowy – zawiera go olej ryb morskich i wodorosty morskie.

Kwasy tłuszczowe mają wpływ na prawidłowy rozwój dziecka, zwiększają poziom inteligencji, zdolność postrzegania, wzrok i układ nerwowy, pomagają złagodzić zaburzenia nastroju i ADHD u dziecka. Uczestniczą w budowie mózgu dziecka, kształtują siatkówkę oka oraz chronią przed alergią i astmą. Na początku życia, jeszcze płodowego, jedynym ich źródłem jest matka dziecka, a następnie przekazuje je niemowlęciu karmiąc piersią.

Kwasy tłuszczowe mają również zbawienne działanie dla wcześniaków. Częstym zagrożeniem ich życia jest ostra niewydolność oddechowa, spowodowana niedoborem surfaktantu. Kwasy omega-3 wpływają na wzrost syntezy surfaktantu, dzięki czemu zmniejszają ryzyko śmierci wcześniaków. Kwasy omega mają również pokaźny wpływ na ciążę i jej przebieg. Ostatnie badania dowodzą, że oprócz zmniejszenia ryzyka porodu przedwczesnego oraz hipertensji, zmniejszają ryzyko depresji poporodowej.

Gdzie kwasy omega 3

Ludzki organizm nie wytwarza kwasów omega-3, gdyż nie ma odpowiednich ku temu enzymów. Wygodniej zatem i o wiele bezpieczniej, jest sięgnąć po suplementy diety, które uzupełnią ilości kwasu DHA w organizmie. Warto też zadbać o dietę z zawartością tych substancji. Najbogatszym ich źródłem są ssaki i ryby morskie, zwłaszcza makrela (2,6 g kwasów tłuszczowych omega-3/100g), śledź (1,7g/100g), tuńczyk (1,6g/100g), łosoś atlantycki: hodowlany, smażony, wędzony (1,8g/100g), sardela europejska (w oleju, po odsączeniu - 1,7g/100g), sardynki w sosie pomidorowym (całe, po odsączeniu - 1,4g/100g). Dużo kwasów tłuszczowych omega-3 znajduje się także w siemieniu lnianym, orzechach włoskich, pestkach dyni, oleju sojowym. Ponadto, znajdziemy go w oleju rzepakowym i lnianym, a także w żółtku jaja i nasionach soi.

Spożycie 100-200 g ryb morskich dostarcza 2 g tych kwasów. Można je również przyjmować jako suplementację lub z produktami specjalnie wzbogacanymi w EPA i DHA - produkty spożywcze fortyfikowane kwasami tłuszczowymi, takie jak jajka, margaryny czy mleko.

Anna Liszewska

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące