Zdrowa dieta dla nastolatka

Zdrowe odżywianie to niemałe wyzwanie dla nastolatków, na każdym kroku czają się bowiem pokusy w postaci dań typu fast food i słodyczy. Jeśli jadłospis młodego człowieka opiera się na kalorycznych potrawach i produktach o niskiej wartości odżywczej, istnieje duże prawdopodobieństwo, że jego organizm zmaga się z niedoborami witamin i minerałów. W okresie dojrzewania zapotrzebowanie na cenne składniki odżywcze znacząco wzrasta, dlatego tak ważna jest zdrowa, zbilansowana dieta.

Zdrowa dieta dla nastolatkaZdrowa dieta dla nastolatka

Rola diety w okresie dorastania

Większe zapotrzebowanie organizmu nastolatka na kalorie i kluczowe składniki odżywcze (białko, wapń, żelazo, kwas foliowy, cynk) to wynik wzmożonego wzrostu. Szczególnie ważne dla młodego organizmu są żelazo i wapń. Żelazo pomaga w transportowaniu tlenu do mięśni, wzmacnia układ odpornościowy i korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu. Zapotrzebowanie na żelazo jest większe u dziewcząt przechodzących menstruację, dlatego w ich diecie powinny znaleźć się produkty bogate w ten składnik. Równie ważny dla funkcjonowania organizmu nastolatka jest wapń. Zbyt mała jego podaż oznacza osłabienie kości i zwiększenie ich podatności na złamania w późniejszym okresie życia. Naukowcy szacują, że każdy 5% ubytek masy kości w okresie dorastania oznacza 40% wzrost ryzyka złamań kości w przyszłości.

Jakie produkty powinny wejść do jadłospisu nastolatka?

Spożywanie produktów z różnych grup znacząco zmniejsza ryzyko niedoborów witamin i minerałów, dlatego warto zadbać o to, by młody człowiek każdego dnia zjadał:

  • 3-4 porcje produktów bogatych w wapń – może to być szklanka mleka lub jogurtu, 45 g sera lub szklanka napoju sojowego wzbogaconego o wapń,
  • 2-3 porcje produktów bogatych w białko – np. 3 jaja, ½ szklanki ugotowanych roślin strączkowych, 90 g ryby, mięsa lub kurczaka, 90 g tofu, 4 łyżki stołowe masła orzechowego,
  • 6-7 porcji produktów zbożowych – do wyboru: ½ miseczki ryżu, 2 kromki chleba, 1 szklanka makaronu, 1 bułka, ¾ szklanki płatków śniadaniowych, 4 herbatniki,
  • 2-3 porcje warzyw – np. ½ szklanki zielonych warzyw liściastych, surowa marchew, ½ szklanki soku warzywnego,
  • 2-3 porcje owoców – np. ½ szklanki 100% soku owocowego, mała miseczka pokrojonych owoców, ½ szklanki owoców z puszki, plaster arbuza, melona lub ananasa.

Na pierwszy rzut oka, umieszczenie wszystkich porcji wymienionych wyżej produktów w jadłospisie na zaledwie jeden dzień graniczy z cudem. To jednak tylko pozory, zwykła kanapka z chlebem, serem, szynką i warzywem pozwala bowiem na dostarczenie organizmowi produktów z aż czterech grup żywieniowych. Komponując posiłki, mimochodem mieszamy zalecane produkty. Taka urozmaicona dieta jest niezwykle korzystna dla zdrowia nastolatka.

Wielu młodych ludzi rezygnuje ze spożywania węglowodanów lub tłuszczów, w nadziei, iż w ten sposób uda im się zgubić zbędne kilogramy. Walka z nadwagą i otyłością jest oczywiście wskazana, ale drogą do szczupłej sylwetki jest zbilansowana dieta, w której obecne są wszystkie składniki odżywcze, także tłuszcze i węglowodany.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące