Kuchnia

Kuchnia to szczególne miejsce w każdym domu. Przygotowywane są w niej posiłki, dlatego w naturalny sposób kojarzy się z ciepłem i bezpieczeństwem. Któż bowiem nie lubi przesiadywać w kuchni, prowadzić długich rozmów, przygotowując jednocześnie jakąś potrawę.


Kuchnia i gotowanie to dla wielu ludzi sposób na życie, inni traktują ją jako hobby, rozrywkę lub zabicie nudy. Jak każda dziedzina życia, ulega nieustającym transformacjom, przemianom i stale ulega rozwojowi. Dzięki niej możemy tworzyć kulinarne dzieła sztuki, które nie tylko pięknie pachną i wyglądają, ale są zdrowe, pożywne, a przy tym zaspokajają głód. Gotowanie może być sposobem na stres, lekarstwem na szybki tryb życia. Warto zatrzymać się na chwilę. Zaprosić do swej kuchni znajomych, przyjaciół, lub po prostu ludzi, których pasją jest gotowanie.

Na temat kuchni i gotowania składają się techniki przygotowywania pokarmów, kuchnie świata, zdrowa żywność, diety i wiele innych elementów.

Rodzajów kuchni, które możemy spotkać w restauracjach i domach jest mnóstwo. Zaczynając od kuchni polskiej, a na kuchni z różnych zakątków świata kończąc. Każda z nich jest inna i każda smakuje w inny sposób. Jedną z najzdrowszych jest kuchnia śródziemnomorska, w której znajdują się duże ilości warzyw, owoców i ryb. Uważaną za niezwykle pożywną jest także kuchnia azjatycka. Dominują w niej owoce morza, ryż, ostre przyprawy. Polska kuchnia niestety nie należy do najzdrowszych. Jest kaloryczna, lecz bardzo smaczna, przez co lubiana przez inne narody.

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Zobacz, których produktów najlepiej unikać

Zobacz, których produktów najlepiej unikać

Aspartam Istnieje około 10 000 udokumentowanych przypadków ostrych reakcji na aspartam. Podejrzewa się jego związek z migreną, pogorszeniem wzroku, depresją i rakiem mózgu. W związku z tym unikajcie sztucznych słodzików. Puszkowane jedzenie Puszkowane...

Kuchnia

10 niezwykłych pomysłów na użycie bazylii

10 niezwykłych pomysłów na użycie bazylii

Herbata Dodaj 3 łyżki bazylii do dzbanka na herbatę i zalej wrzącą wodą. Pozwól herbacie zaparzać się przez 5 minut. Następnie możesz oddzielić liście przez sitko, a wywar osłodzić miodem. Udekoruj domowy makaron Dodaj nieco świeżej bazylii do ciasta...

Kuchnia

Jedzenie, które zwalczy wiosenną alergię

Jedzenie, które zwalczy wiosenną alergię

Przyprawy Aby zwalczyć stan zapalny w organizmie, wskazane jest stosowanie takich przypraw, jak imbir i kurkuma. Jest to świetna wiadomość dla osób cierpiących na alergię, ponieważ wiele dolegliwości - m.in. ból zatok - powodowanych jest właśnie odpowiedzią...

Kuchnia

Kiwi - smaczny, cenny i zdrowy owoc

Kiwi - smaczny, cenny i zdrowy owoc

Cenne kiwi z doliny Jangcy Zielny, smaczny i zdrowy. Kiwi, czyli owoc aktinidii, pochodzi z doliny rzeki Jangcy w Północnych Chinach. Nazywany był chińskim agrestem. Obecna nazwa powstała w 1974 r. dzięki Normanowi Sondagowi - amerykańskiemu importerowi...

Kuchnia

Jedzenie idealne na lato

Jedzenie idealne na lato

Zmiana diety na lato? Lato to idealny moment na zmianę nawyków żywieniowych. W tym czasie nasz organizm jest szczególnie narażony na odwodnienie oraz niedobory witamin i minerałów. To właśnie dlatego warto wzbogacić dietę o owoce sezonowe, które zawierają...

Kuchnia

10 korzyści z jedzenia jaj

10 korzyści z jedzenia jaj

Stanowią bogactwo składników odżywczych Jedno jajko jest źródłem wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak witamina A, kwas foliowy, witaminy z grupy B, fosfor oraz selen. Zawierają cenne dla organizmu...

Kuchnia

Czosnek - cudowny sposób na podniesienie odporności

Czosnek - cudowny sposób na podniesienie odporności

Czosnek - naturalny antybiotyk Czosnek przez wielu zielarzy, jak i zwolenników medycyny naturalnej uznawany jest za cud natury. Badania naukowe potwierdziły jego przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe właściwości. Dodatkowo czosnek stosowany jest przy...

Kuchnia

Kolorowe śniadanie

Kolorowe śniadanie

Przygotowując dziecku śniadanie, pamiętajmy, żeby miało wszystkie potrzebne składniki odżywcze.

Kuchnia

Te produkty powinny być na talerzu razem

Te produkty powinny być na talerzu razem

Czy można zwiększyć wartości odżywcze poszczególnych produktów spożywczych? Łączenie niektórych produktów spożywczych może znacząco zwiększyć ich wartości odżywcze. To bardzo ważne, aby niektóre spośród nich znajdowały się razem na jednym talerzu. Szpinak...