Dla serca nie ma nic gorszego. Lepiej raz na zawsze pozbyć się ich z kuchni
Według szacunkowych danych w Polsce z powodu chorób układu krążenia rocznie umiera ok. 177 tys. osób. Prawie 100 tys. przechodzi zawał serca. 15 mln naszych rodaków cierpi na nadciśnienie, a ponad połowa nie zdaje sobie z tego sprawy.
Zła dieta, brak aktywności fizycznej, siedzący tryb życia, palenie papierosów i nadużywanie alkoholu nie służą zdrowiu naszego serca.
Zobacz galerię i poznaj najgorsze jedzenie, które sprawia, że twoje serce jest narażone na choroby.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Pij, gdy dopada cię stres
Kostki bulionowe i gotowy sos pomidorowy
Kostki bulionowe znajdziemy w prawie każdym domu. Chętnie dodajemy je do zup i sosów dla wzbogacenia smaku potrawy. Jeśli jednak przyjrzymy się ich składowi, to okazuje się, że ten smaczny dodatek jest też bardzo niezdrowy.
W kostkach znajduje się glutaminian sodu, który pobudza apetyt i zwiększa wydzielanie insuliny. To hormon, który odpowiedzialny jest m.in. za magazynowanie tkanki tłuszczowej w organizmie.
Jeśli chcemy mieć zdrowe serce, powinniśmy unikać też gotowych sosów pomidorowych. Oprócz pomidorów znajdziemy w nich sporo soli, a także cukier i konserwanty. Jeśli kupujesz gotowy sos pomidorowy, dokładnie przeczytaj jego skład.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Śmietanka do kawy
Gotowe śmietanki do kawy zawierają niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze trans. To najgorszy rodzaj tłuszczu.
Powoduje zwiększenie stężenia cholesterolu we krwi, co prowadzi do rozwoju miażdżycy i może skutkować zawałem serca lub udarem mózgu.
Tłuszcze trans dodatkowo obniżają poziom dobrego cholesterolu HDL, co zwiększa ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Napoje kawowe
Uważać trzeba na napoje kawowe. Podwójne espresso z dużą ilością słodkiego syropu, mlekiem i bitą śmietaną to prawdziwa bomba kaloryczna. Napój taki szybko podnosi poziom glukozy we krwi i przyczynia się do wzrostu ciśnienia tętniczego, tym samym zwiększając ryzyko chorób serca i cukrzycy.
Serce nie lubi też napojów kawowych instant. Zawierają konserwanty i inne szkodliwe dodatki, które mu nie służą.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Produkt, który najdłużej zalega w jelitach
Suszona wołowina i chrupiące skrzydełka
Suszona wołowina to smaczna, mięsna przekąska. Częste jej spożywanie może jednak przyczyniać się do kłopotów z sercem. 100 g suszonej wołowiny to 225 kcal. Gotowa suszona wołowina zawiera też mnóstwo soli, która zatrzymuje płyny w organizmie, a także przyczynia się do podwyższania ciśnienia kwi. Jeśli chcesz zachować zdrowe serce, zrezygnuj z tej przekąski.
Unikaj także mięsa w panierce smażonego na głębokim tłuszczu. Wysoko przetworzone produkty są źródłem tłuszczów trans i węglowodanów rafinowanych, które przyczyniają się do zapychania tętnic i rozwoju miażdżycy. Sprzyjają także nadwadze i otyłości.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Zabójca libido. Mała rzecz, a potrafi wszystko popsuć
Mrożone jedzenie i pakowane kanapki
Jeśli kupujemy mrożonki, najlepiej wybierać te o krótkim składzie. Gotowe mrożone dania są pełne soli i konserwantów, które nie wpływają dobrze na pracę serca. Zamiast gotowego dania lepiej wybrać mieszankę warzyw i przygotować ją samodzielnie.
Podobnie jest z pakowanymi kanapkami. Muszą zachować świeżość przez kilka dni, dlatego do ich wyrobu używa się konserwantów i polepszaczy.
Co więcej, do ich przygotowania zwykle używa się składników niskiej jakości - wędlina, ser i sos zawierają mnóstwo soli.
Według badań opublikowanych w czasopiśmie "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics", gotowe kanapki są jednym z największych źródeł soli w diecie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl