Najlepsze produkty dla twoich jelit
Nasz układ trawienny codziennie wykonuje ciężką pracę. Często sami ją mu utrudniamy, spożywając produkty ciężkostrawne i wzdymające. Ale to nie wszystko! W przewodzie pokarmowym żyją mikroorganizmy, które – jak sugerują najnowsze wyniki badań – mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, jak również na nasze samopoczucie.
Suplementacja probiotykami jest oczywiście możliwa, a w czasie antybiotykoterapii wręcz konieczna, ale na co dzień warto wspomóc układ trawienny, zajadając się określonymi produktami spożywczymi. Oto niektóre z nich.
Sprawdź także: Teatox - nowy sposób na szybki detoks
Banany
Te egzotyczne owoce poleca się dzieciom, które zmagają się z problemami żołądkowo-jelitowymi. Banany zawierają bowiem pektyny, które łagodzą objawy biegunki (wchłaniają część wody).
Co więcej, banany to doskonałe źródło potasu, do którego utraty często dochodzi w trakcie tego rodzaju problemów jelitowych.
Również dorośli powinni częściej sięgać po te owoce, zwłaszcza jeśli zmagają się z wrzodami żołądka. Zawarte w nich składniki pobudzają bowiem wydzielanie śluzu, będącego ochroną przed działaniem szkodliwych soków żołądkowych.
Zobacz także: Czy znasz już czerwone banany?
Szparagi
Sezon na szparagi powoli się rozpoczyna. Polacy nadal z pewną rezerwą podchodzą do tego warzywa, choć jest ono ogólnodostępne i całkiem proste w uprawie. A do tego pełno w nim wartościowych składników odżywczych (tj. kwas foliowy, witamina C i E, wapń, fosfor i potas).
Spożywanie szparagów pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Zawierają one bowiem błonnik, który usprawnia pracę jelit, jak również inulinę, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego układu trawiennego. Dodajmy do tego jeszcze glutation, będący świetnym pogromcą toksyn. Samo zdrowie!
Zobacz także: 5 herbatek dla dzieci na lepsze trawienie
Tempeh i pasta miso
To nieco egzotyczne propozycje, ale są godne uwagi ze względu na swoje dobroczynne działanie na układ pokarmowy. Tempeh to tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej, który wytwarza się z poddanych procesowi fermentacji ziaren soi. Stosowany jest jako zamiennik mięsa i nabiału. Ojczyzną pasty miso jest z kolei Japonia. Produkt ten przygotowuje się z fermentowanych nasion soi. Soję miesza się z rozgniecionym ryżem lub jęczmieniem, a następnie dodaje się niezwykle cenny dla organizmu człowieka szczep bakterii koji. I to te bakterie tak korzystnie oddziałują na jelita, wspomagając ich pracę i odbudowując uszkodzone przez toksyny struktury przewodu pokarmowego.
Jogurt
O tym, że jogurty są zdrowe wiedzą już przedszkolaki. Niestety, by jogurt faktycznie spełniał swoje prozdrowotne funkcje musi mieć właściwy skład, a zakup takiego produktu nie jest prosty. Jogurt dostarczający układowi pokarmowemu dobre mikroorganizmy powinien być mieszanką sfermentowanego mleka i żywych bakterii.
Na etykietach najczęściej widnieje jednak określenie ‘produkt pasteryzowany’, co dyskwalifikuje go jako wartościowy dla naszego organizmu. Proces pasteryzacji zabija bowiem dobre bakterie.
Co więcej, w zdecydowanej większości jogurtów znaleźć można cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, a tych składników powinno się unikać.
Zobacz także: Jak wybrać dobry i smaczny jogurt?
Czosnek
O prozdrowotnym wpływie czosnku na ludzki organizm powiedziano już bardzo dużo. To niezaprzeczalnie wyjątkowa roślina. Wzmacnia odporność, działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo, a do tego wspomaga namnażanie się dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym.
Ale to nie wszystko! Czosnek przyspiesza również proces trawienia, nasila wydzielanie żółci, a tym samym mobilizuje jelita do wydajniejszej pracy. Warto dodawać go do wszystkich potraw ciężkostrawnych, zwłaszcza, że zapobiega on powstawaniu wzdęć.
Przeczytaj także: Poznaj przepis na tę szybką kurację wzmacniającą. Składniki masz w domu
Kiszona kapusta
Dawniej spożywano ją na potęgę. Dzisiaj wiemy już, że kapusta kiszona jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Jej niezwykle cenny składnik – kwas mlekowy – regeneruje uszkodzoną błonę śluzową jelit.
Warto spożywać również sok z kiszonej kapusty, zawiera on bowiem bakterie probiotyczne, korzystnie wpływające na cały organizm.
Pobudza ponadto proces przemiany materii, jak również mobilizuje jelita do szybszego pozbycia się substancji toksycznych. Po kapustę kiszoną (i jej sok) warto sięgać w czasie choroby, antybiotykoterapii, a także w przypadku przewlekłych zaparć.
Zobacz także: Zepsute jedzenie? Te produkty warto jeść