Zepsute jedzenie, które warto włączyć do diety
Kapusta kiszona ma mnóstwo witamin C, B i K. Zawiera też probiotyki, które pozytywnie działają na florę bakteryjną jelit i w naturalny sposób wzmacniają układ immunologiczny. Kiszona kapusta powinna być składnikiem diety dorosłych i dzieci, ponieważ uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych. Najlepiej zrobić własną - ma wtedy najwięcej cennych substancji. Większość z nas nie ma jednak warunków do kiszenia kapusty, dlatego kupując gotową, należy zwrócić uwagę, czy była pasteryzowana. Proces ten zabija bowiem pomocne bakterie i jedzenie takiej kapusty nie wpłynie korzystnie na stan zdrowia.
Kimchi
Kimchi to koreańska fermentowana potrawa, zazwyczaj robiona z kapusty, rzodkiewki lub ogórka. Danie jest smaczne oraz pełne składników odżywczych (zwłaszcza beta-karotenu oraz witaminy C). Można spożywać je solo lub jako składnik innych posiłków. Przeciętny obywatel Korei Południowej je około 18 kilogramów kimchi rocznie! Egzotyczny produkt można czasami spotkać w delikatesach oferujących produkty z całego świata.
Miso
Miso to japońska pasta produkowana ze sfermentowanej soi. Najczęściej dodaje się ją do zup, a także używa jako przyprawy do innych potraw. Dlaczego warto zainteresować się miso? Przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów, manganu oraz cynku. Zawiera też cenne bakterie, które stymulują układ odpornościowy i pomagają w zwalczaniu chorobotwórczych patogenów. W Polsce można kupić pastę miso w sklepach ze zdrową żywnością. Warto dodawać ją do zup, by skorzystać z jej dobroczynnych właściwości.
Jogurt kokosowy
Jogurt kokosowy ma mnóstwo probiotyków i łatwiej się trawi niż nabiał z mleka krowiego. Wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. Dodatkowo dostarcza organizmowi wapnia, potasu oraz magnezu. To produkt idealny dla dzieci i dorosłych, którym zależy na wzmocnieniu organizmu. Warto po niego sięgnąć zwłaszcza po antybiotykoterapii, aby odbudować mikroflorę bakteryjną. Jogurty z mleka kokosowego są trudno dostępne, ale można zrobić je samodzielnie we własnej kuchni.
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone są pełne aktywnych kultur bakterii i enzymów. Dostarczają też cennej witaminy C. Podobnie jak w przypadku kapusty kiszonej, wybieraj te niepasteryzowane lub pokuś się o zrobienie ogórków kiszonych samemu. Będziesz mieć pewność, że podajesz najbliższym naturalne, zdrowe produkty, bez żadnych dodatkowych substancji konserwujących.
Kombucha
Kolejny azjatycki produkt, który warto włączyć do codziennej diety. Kombucha to fermentowana czarna herbata, która zawiera mnóstwo mikroorganizmów, co pozytywnie wpływa na układ trawienny. Napój nazywany jest nawet eliksirem życia, ponieważ dostarcza witamin z grupy B, cynku, magnezu, wapnia, żelaza oraz miedzi. Uwaga - kombucha nie nadaje się dla dzieci, ponieważ pod wpływem fermentacji wytwarza się alkohol. Z jej właściwości mogą więc korzystać wyłącznie dorośli.
Tempeh
Tempeh, czyli fermentowane ziarna soi, to źródło pełnowartościowego białka - zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Dzięki temu stanowi świetny zamiennik mięsa dla wegetarian oraz wegan. Można jeść go z ryżem, warzywami gotowanymi na parze lub jako składnik kanapek z warzywami.