Produkty, które chronią przed rakiem trzustki. Zdrowe dla dzieci i dorosłych
Rak trzustki to jeden z najgroźniejszych nowotworów – cechują go bardzo ciężki przebieg oraz wysoka śmiertelność.
Wiadomo, że jedną z przyczyn choroby stanowi mutacja genetyczna przekazywana z pokolenia na pokolenie, dlatego wystąpienie raka trzustki w rodzinie zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania kolejnych osób.
Jak podaje American Cancer Society, większość chorych to osoby po 45. roku życia.
Kolejnym czynnikiem ryzyka jest otyłość – ludzie z nadwagą mają aż 20 proc. większe szanse na zachorowanie.
Nie sprzyjają nam również palenie papierosów, picie alkoholu oraz ekspozycja na substancje chemiczne w miejscu pracy.
Czy wobec tej świadomości jesteśmy w stanie zapobiegać nowotworowi trzustki, odpowiednio modyfikując dietę i styl życia?
Obejrzyj galerię i przekonaj się, jakie produkty włączyć do codziennego meny, by zmniejszyć ryzyko raka trzustki.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Objawy choroby Hashimoto, które trzeba znać
Produkty pełnoziarniste
Pełne ziarno nie tylko pozytywnie działa na naszą sylwetkę, ale także chroni przed rakiem.
Pszenne pieczywo i makarony dostarczają dużej dawki wysokoenergetycznej skrobi, która sprzyja nagłym wzrostom stężenia glukozy we krwi.
Ponadto produkty pełnoziarniste - a także szpinak, pietruszka, koper, sałata, kapusta, brokuły – zawierają kwas foliowy, który chroni przed rakiem trzustki.
Wybieraj więc pełnoziarniste pieczywo (najlepiej wypiekane na zakwasie), otręby, nieoczyszczone mąki, ryż i kasze.
Poprawią one twoje samopoczucie i przemianę materii, a także pomogą zapobiegać rozwojowi komórek nowotworowych.
Zobacz też: Naturalny eliksir młodości. Spowalnia procesy starzenia
Ryby
Stanowią źródło selenu oraz kwasów omega-3.
Selen wykazuje właściwości antyoksydacyjne – chroni organizm przed wolnymi rodnikami.
Kwasy omega-3 zapobiegają nowotworom i zwalczają je poprzez włączanie genów związanych z układem odpornościowym i blokowaniem szlaków wzrostu guza.
Dodatkowo w rybach znajdziemy dobrej jakości białko. Nie od dziś wiadomo, że ich spożywanie sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki, a przecież to właśnie otyłość podaje się jako jeden z głównych czynników predysponujących do zachorowania na raka trzustki.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: 8 zmian, które zajdą w organizmie, gdy odstawisz cukier
Kefir
Kefir zna każdy z nas, jednak niewiele osób wie, jak wiele dobroczynnych właściwości posiada.
Należy do nich m.in. obecność bakterii probiotycznych, które poprawiają odporność organizmu oraz regulują pracę jelit.
Równocześnie utrudniają one rozwój nowotworów układu pokarmowego.
Dlatego też wprowadzenie kefiru jako dodatku do dressingów, koktajli czy porannego musli z pewnością dobrze odbije się na naszym zdrowiu i zaprocentuje na przyszłość.
Zobacz też: Produkty, które powodują, że brzuch wygląda, jak balon. Warto ograniczyć
Rośliny strączkowe
Wyróżniamy tu wszelkie odmiany fasoli, soczewicę, groch czy ciecierzycę.
Badania wskazują, że wyższe spożycie roślin strączkowych zmniejsza ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego ze względu na obecność błonnika oraz wielu niezbędnych związków, m.in. wapnia.
Istotna jest również zawartość białka – można zastąpić nim w dużym stopniu białko zwierzęce, co pomoże ograniczyć spożycie mięsa.
Warto wobec tego wprowadzić do diety dobrej jakości białko roślinne.
Swieże soki i napary
Świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw dostarczają niezbędnych składników odżywczych, witamin, minerałów.
Eliminują szkodliwe działanie wolnych rodników, dodają sił i ogólnie wzmacniają organizm.
Nie bez znaczenia pozostaje obecność fitochemikaliów, takich jak karotenoidy – zapobiegają nowotworzeniu, pomagając utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz naprawiają uszkodzone komórki DNA.
Warto sięgać po owoce i warzywa najlepszej jakości, pochodzące z upraw ekologicznych.