Najzdrowszy rodzaj musztardy

Sarepska, delikatesowa, francuska, dijon, kremska - to tylko niektóre z najpopularniejszych rodzajów musztardy. Stanowi ona doskonały dodatek do dań mięsnych oraz sałatek.

Musztardę cenimy jednak nie tylko za walory smakowe. Jej głównym składnikiem jest gorczyca, pełna witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zapytaliśmy dietetyka, jaka musztarda jest najlepsza i dlaczego warto wykorzystywać ją w kuchni.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

Rodzaje musztardyRodzaje musztardy
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

/ 5Nietypowe właściwości musztardy

– Musztardą szczególnie powinny zainteresować się osoby dbające o linię, które nie potrafią zrezygnować z dodatków poprawiających smak dania. Musztarda jest jednym z najmniej kalorycznych sosów zimnych. Jej głównym składnikiem jest gorczyca, która ma wiele prozdrowotnych właściwości – spala tłuszcz, wspomaga pracę wątroby, chroni nasz organizm przed bakteriami i grzybami – mówi nam dietetyk, Jagoda Tębikowska.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 5Zdrowotna moc gorczycy

Sekretem zdrowotnych walorów musztardy jest gorczyca. To ona wzmacnia funkcjonowanie układu nerwowego oraz poprawia odporność. Wszystko dzięki zawartości witamin z grupy B.

Znajdziemy w niej tiaminę (witaminę B1), której niedobór sprawia, że jesteśmy senni, drażliwi, mamy obniżony nastrój oraz problemy z koncentracją. Ryboflawina (witamina B2) poprawia odporność organizmu i transportuje tlen w soczewce oka, co wpływa na proces widzenia. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne i chroni przed cukrzycą.

Zawarta w musztardzie niacyna (witamina B3) obniża poziom złego cholesterolu, a pirodoksyna (witamina B6) wpływa na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca.

Gorczyca to także źródło witaminy E, która nazywana jest "witaminą młodości”, a ponadto chroni nasz organizm przed miażdżycą i chorobami serca. Nie można zapomnieć również o kopalni składników mineralnych – wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi oraz selenu. Połączenie tych substancji kompleksowo wpływa na układ odpornościowy człowieka oraz poprawia metabolizm.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 5Co siedzi w musztardzie?

Swój gorzki smak i lecznicze właściwości musztarda zawdzięcza synapinie – to metabolit wtórny, który wykazuje właściwości przeciwutleniające. Polecana jest przy chorobach układu pokarmowego, a także przy zaburzeniach trawienia.

Wykazuje właściwości żółciopędne – pobudza działanie wątroby, trzustki i żołądka. Gorczyca zawiera ponadto siarkę, która wspomaga pracę wątroby przy odtruwaniu organizmu po przyjmowaniu leków i innych toksycznych substancji.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 5Dietetyk poleca Dijon

Musztarda to pyszny dodatek do sosów i dressingów. Na rynku dostępnych jest jej kilkadziesiąt różnych gatunków, które różnią się dodatkami smakowymi. Jaka musztarda jest najzdrowsza? Dietetyk Jagoda Tębikowska poleca Dijon:

Najlepsza dla naszego zdrowia jest musztarda o niskiej zawartości cukru oraz soli, która robiona jest na bazie wina pozyskanego z winogron, a nie na bazie octu.

Ta kremowa musztarda szczególnie ceniona jest przez Francuzów. Produkowana jest z mieszanki gorczyc oraz moszczu winnego. Ma zdecydowany, pikantny smak.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 5Najpopularniejsza musztarda w Polsce

Z kolei w Polsce najpopularniejsza jest musztarda sarepska. Powstaje ona z mieszanki gorczycy białej i brązowej. Podobnie ostra w smaku jest musztarda rosyjska, którą wytwarza się z pikantnej odmiany gorczycy. Obie musztardy nadadzą wyrazistego smaku grillowanemu, pieczonemu bądź smażonemu mięsu.

Jeżeli wolisz nieco łagodniejsze przyprawy – najlepsza dla ciebie może okazać się musztarda stołowa – pasuje do sałatek, kanapek, mięs i sosu winegret. Delikatniejsza jest musztarda delikatesowa.

Natomiast najsłodszą i otrzymywaną z bardzo drobno zmielonych ziaren, jest musztarda kremska.

O tym, czy produkt będzie bardziej pikantny, czy łagodny, decyduje w dużej mierze płyn użyty do produkcji. Nie bez znaczenia są również dodatki – cukier, sól, chrzan lub miód. Zaletą musztardy jest jej długa trwałość. Dopiero, gdy na powierzchni zbiera się woda, należy ją wyrzucić.

Na następnym slajdzie ozbaczysz WIDEO

Źródło artykułu: WP Parenting
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące