Na potęgę dodawana do rosołu. Sprawia, że staje się toksyczny

Bez wątpienia rosół jest jedną z najbardziej popularnych polskich zup. Kochają go dorośli, chętnie podają też dzieciom aromatyczny i zdrowy wywar. Okazuje się, że jeden ze składników rosołu może być jednak niebezpieczny. Domyślacie się, o który z nich chodzi?

Ten składnik rosołu może być toksyczny. Nie powielaj tego błędu!Ten składnik rosołu może być toksyczny. Nie powielaj tego błędu!
Źródło zdjęć: © Getty Images

Królowa polskich zup

O zaletach rosołu można by mówić wiele. Nie bez powodu bywa on nazywany "królową polskich zup", smak rosołu jest bowiem nie do podrobienia. Walory smakowe to jednak nie wszystko, zupa ta posiada także szereg właściwości prozdrowotnych.

Rosół jest niskokaloryczny, lekkostrawny i rozgrzewający. Zawiera witaminy i minerały, które pomagają w walce z chorobą, więc bywa daniem numer jeden przy przeziębieniach.

To także jedno z bezpieczniejszych dań, jeżeli chodzi o najmłodszych. Większość maluchów lubi rosół, który bywa serwowany zarówno w domu, jak i w restauracjach.

Zapomnij o plamach. Prosty sposób na domowy odplamiacz

Sekretne składniki rosołu

Czy istnieje tylko jeden przepis na rosół? Choć podstawa tej zupy jest stała, to każdy kucharz czy kucharka ma zapewne swoje sekretne sposoby na to, aby potrawa była po prostu pyszna. Z tego powodu smak rosołu może się nieco różnić w poszczególnych domach lub restauracjach.

Najczęściej wybierane dodatki to: lubczyk, kurkuma, gałka muszkatołowa, a nawet liść kapusty bądź suszone grzyby. Inni stawiają natomiast na kawałek wołowiny, natkę pietruszki lub koperek. Jest jeszcze jeden składnik, który nie jest już tak zdrowy. O czym mowa? O opalanej cebuli.

Opalanie cebuli

Większość z nas zapewne słyszała o tym sposobie, w końcu robiły tak nasze mamy, babcie i prababcie. Opalanie cebuli pozwala wydobyć charakterystyczny smak rosołu, zapewnia mu także złocisto-brązowy kolor. Niestety takie postępowanie może nieść ze sobą poważne konsekwencje zdrowotne.

Głos w tej sprawie zabrał Baszar El-Helou, który pełni funkcję Eksperta Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego. W rozmowie z portalem haps.pl powiedział, że: "jeśli przypieczona cebula trafi do rosołu, to razem z nią przechodzą do potrawy takie toksyczne związki jak akrylamid, który kumuluje się w organizmie i może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i ma potencjalne działanie rakotwórcze”.

Czy są więc jakieś alternatywy do opalania cebuli? Jeśli nie jesteś w stanie całkowicie z niej zrezygnować, to zanim trafi do zupy, obierz spalony fragment. Specjaliści uważają, że można także wrzucić dokładnie umytą cebulę (wraz z łupinami) do zupy, bez jej opalania. To także wzbogaci barwę i aromat zupy.

Inny sposób to... pieczenie. Na blaszce układamy mięso i warzywa, które następnie przyprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy oliwą. Składniki pieczemy przez godzinę w piekarniku. Gdy się zarumienią, wrzucamy je do garnka, zalewamy gorącą wodą i przez kilka godzin gotujemy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Parenting
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące