Jedzą nawet dzieci. Zawiera dioksyny, hormony i rakotwórczą rtęć

Ryby są bardzo ważnym składnikiem diety. Wynika to z bogactwa składników odżywczych, które zawarte są w ich mięsie. Cenione są ze względu na zawartość witamin takich jak A, B, D oraz E. Zawierają także cenne składniki mineralne: fosfor, siarkę, chlor, potas, sód, magnez, wapń, żelazo oraz mikroelementy: miedź, cynk, mangan i biorący udział w regulacji metabolizmu – jod.

Są jednak ryby, z których spożywaniem należy uważać. Niektóre rodzaje są niewskazane dla pewnych grup osób oraz dzieci. Jakie zatem gatunki ryb warto często spożywać, a na które należy uważać? Zapytaliśmy o opinię ekspertkę ds. żywienia - Emilię Kołodziejską.

Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO

Zobacz także: Matka 1,5-rocznego chłopca doznała szoku, kiedy odebrała go z przedszkola. "Nie mogłam odkleić koszulki od jego ciała"

Ryby są bogate w składniki odżywcze, lecz niektóre gatunki nie są wskazane dla określonych grup osób Ryby są bogate w składniki odżywcze, lecz niektóre gatunki nie są wskazane dla określonych grup osób
Źródło zdjęć: © (123rf) Ryby są bogate w składniki odżywcze, lecz niektóre gatunki nie są wskazane dla określonych grup osób

/ 8Tilapia

Komu zalecamy tran?
Komu zalecamy tran? © wp.tv

Tilapia to ryba, po którą Polacy sięgają bardzo często i chętnie. Wynika to głównie ze względu na to, że jest jedną z tańszych na rynku oraz łatwo dostępna. Co jednak istotne, mięso tilapii nie jest zdrowe.

Hodowane są głównie w Wietnamie. Karmione są soją, mączką rybną, maniokiem, a także syntetycznymi witaminami. Tego typu jadłospis powoduje u nich często zakłócenia przemiany materii. To z kolei sprawia, że ich mięso zawiera szkodliwe substancje, które są pozostałościami po procesie metabolicznym.

Nasza ekspertka podkreśla, że tilapia zawiera mało zdrowych kwasów omega-3.

- Ryby te mogą zawierać duże ilości niekorzystnych dla człowieka związków, m.in. dioksyny i rakotwórczą rtęć. Tilapia spożywana raz na jakiś czas nie zaszkodzi, ale nie polecałabym jej dzieciom i kobietom w ciąży - mówi dietetyczka.

Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO

/ 8Panga

Panga jest również bardzo popularna w naszym kraju. To jednak kolejna ryba, na którą lepiej uważać przy spożywaniu. Podobnie jak Tilapia pochodzi z Wietnamu i także podobnie jak ona, hodowana jest w bardzo złych warunkach. Ryby tłoczone są w małych zbiornikach, przez co praktycznie nie mogą się rozmnażać.

W tym celu podawane są im specjalne hormony - gonadotropiny kosmówkowe. Dodatkowo przy filetowaniu dodawane są też syntetyczne substancje takie jak polifosforany, które pozbawiają je kwasów omega-3.

Emilia Kołodziejska wskazuje, że podobnie jak w przypadku tilapii, przez możliwą dużą zawartość metali ciężkich, nie zaleca spożywania jej kobietom w ciąży oraz dzieciom.

Panga może spowodować alergię i dodatkowo u osób, które są już alergikami, może ją spotęgować. Dlatego nie zaleca się jej spożywania także tym osobom.

Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO

/ 8Ryba maślana

Dietetyczka uważa, że na rybę trzeba bardzo uważać, bo część osób może się nią zatruć.

- Szacuje się, że ok 20 proc. osób źle reaguje na rybę maślaną, powodem jest duża zawartość estrów zwanych woskami. Przyznam, że ja sama rozchorowałam się kiedyś po zjedzeniu tej ryby, gdy byłam nastolatką. Zatrucie pokarmowe trwało 3 dni i nie obyło się bez wizyty u lekarza - wspomina.

Ekspertka podkreśla, że zdecydowanie nie poleca tej ryby dzieciom, kobietom w ciąży czy osobom starszym. W zasadzie to nikomu nie poleca tej ryby, bo nigdy nie wiadomo jak ktoś na nią zareaguje.

Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO

/ 8Tuńczyk

Tuńczyk jest bardzo szanowaną rybą, ze względu na walory smakowe. Jest także bogaty w składniki odżywcze. Dostarcza dużo witaminy D oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Minusem tej ryby jest to, że gromadzi sporo metali ciężkich i dioksyn. Zwłaszcza tuńczyk czerwony. Najsmaczniejszy jest za to rodzaj biały tej ryby.

- Raz na jakiś czas możemy sobie na niego pozwolić. Jednak dzieci i kobiety w ciąży muszą bardzo uważać. Im bym nie polecała - ekspertka zaleca.

Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO

/ 8Sardynki

Sardynki są bardzo dobre nie tylko w smaku. Zawierają kwasy omega-3, których są jednym z najlepszych źródeł. Dodatkowo witaminy D oraz B12. Tych witamin często brakuje organizmowi, a ryby te doskonale je uzupełniają. Sardynki to również źródło dobrze przyswajalnego, łatwostrawnego białka oraz wapnia. Warto jeść je razem z kręgosłupem oraz ośćmi.

Emilia Kołodziejska wskazuje, że mimo swoich walorów odżywczych, z sardynkami także nie nalezy przesadzać.

- Są korzystne dla zdrowia, ale nie możemy też przesadzać z konserwami. Więc również zalecam raz na jakiś czas. Dzieci mogą od czasu do czasu je zjeść - zaleca.

Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO

/ 8Pstrąg

Pstrąg to jedna z najbardziej popularnych ryb w Polsce. Jest chwalony nie tylko za swój smak, ale także za wiele dobrych składników mineralnych. Zaledwie jeden filet o wadze około 150 g tej ryby, zapewni dzienną dawkę kwasów omega-3, którejpotrzebujemy.

- Jest to ryba słodkowodna, która zawiera dużo kwasów omega-3. Jest to więc unikat. To dobra alternatywa dla osób, które nie lubią tłustych ryb morskich obfitujących w kwasy omega-3. Pstrąg zawiera więc mniejsze ilości tłuszczu. W porównaniu do innych nie ma też zbyt dużo zanieczyszczeń - mówi ekspertka.

Nie należy obawiać się zakupu tych ryb ze stawów hodowlanych, których jest u nas bardzo wiele. W naszym kraju karmione są one mączką rybną, która pozyskiwana jest ze słonowodnych i zimnolubnych ryb.

Sprawia to, że pstrąg ten nie traci swoich walorów prozdrowotnych. Co do zaleceń spożywania, dorośli nie muszą się obawiać, w przypadku dzieci, ekspertka podpowiada, że mogą spożywać nawet dwa razy w tygodniu.

Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO

/ 8Łosoś, makrela oraz śledź

Te trzy gatunki ryb są najzdrowszymi, które mogą trafić na nasze stoły. Nie należą one do tanich, ale z pewnością warto zapłacić za nie więcej i cieszyć się wspaniałym smakiem oraz ich prozdrowotnymi właściwościami. Wszystkie zawierają duże ilości kwasów omega-3, są również świetnym źródłem witamin z grupy A, D, E oraz B. Dodatkowo zawierają w sobie potrzebny jod, potas, a także pełnowartościowe białka.

Zalecenia dietetyk Emilii Kołodziejskiej co do spożywania tych ryb, są różne. Wskazuje ona:

- Najwięcej toksyn znajduje się w łososiu atlantyckim a najmniej w dzikich łososiach pacyficznych. Ale zawiera on znaczne ilości kwasów omega-3 i białka więc należy go spożywać raz na jakiś czas. Kobiety w ciąży i dzieci mogą spożywać go okazjonalnie. W przypadku śledzi, zazwyczaj jemy je w postaci marynat, które mogą zawierać dużo soli oraz konserwanty. Jedzmy z umiarem, to samo dotyczy dzieci - mówi dietetyczka.

Ekspertka opisując zalecenia, co do spożywania makreli zaznacza, że najczęściej spożywane są w postaci wędzonej, a produkty wędzone powinny być w naszej diecie bardzo rzadko. Raz na jakiś czas jednak nie zaszkodzi. Mów dalej także, że makrela kumuluje rtęć, więc nie jest za bardzo zalecana dzieciom i kobietom w ciąży.

Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO

/ 8Dorsz

Emilia Kołodziejska wskazuje, że dorsz ma dużo wartości odżywczych a mało zanieczyszczeń. Możemy więc spożywać go nawet dwa razy w tygodniu, tak samo dzieci. Pamiętajmy jednak żeby nie smażyć go na patelni, w dodatku w panierce ponieważ ze zdrowej ryby robi nam się wtedy niezdrowa potrawa. Najlepiej upiec lub ugotować na parze.

Z wątroby dorsza pozyskiwany jest tran. Tran zawiera unikalną kompozycję nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6 oraz witaminy A i D, które są niezbędne w okresie wzrostu organizmu. Dlatego też zalecany jest szczególnie osobom w okresie dojrzewania, czyli dzieciom i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu. Wskazany jest także osobom o osłabionej odporności, czyli tym w podeszłym wieku, chorującym i będącym w okresie rekonwalescencji.

Dorsz sam w sobie jest świetnym źródłem witamin oraz kwasów tłuszczowych. Inną jego zaletą jest stosunkowo niska cena, w porównaniu do jego walorów smakowych.

Źródła

  1. mamdziecko.interia.pl
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące