Zlew i przedmioty kuchenne stwarzają poważne zagrożenie infekcjami. Eksperci ostrzegają

Czy wiesz, że w niektórych miejscach twojej kuchni, jest znacznie więcej groźnych bakterii niż nawet na desce klozetowej? Groźne drobnoustroje, powodujące poważne choroby, takie jak bakterie E.coli oraz salmonelli, uwielbiają wilgoć, ciepło oraz resztki pożywienia. Takie warunki idealnie zapewniają im odpływy oraz przedmioty kuchenne. Eksperci ostrzegają i apelują - dbajmy o higienę oraz dezynfekujmy przedmioty codziennego użytku.

Zobacz film: "Bakterie czyhają na nas wszędzie. Jak skutecznie z nimi walczyć?"

Każdego dnia po gotowaniu, przygotowywaniu posiłków oraz zmywaniu, do odpływu w zlewie dostaje się mnóstwo groźnych mikrobów. Możesz nie zdawać sobie z tego sprawy, ale są one niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia domowników.

Po pewnym czasie każdy zlew ulega powolnemu zapychaniu, przez co utrudniony jest przepływ. W takiej sytuacji wolniej spływająca woda nie jest jedynym problemem. Dużo większe zagrożenie stanowią poważne infekcje, do których mogą prowadzić zatkane odpływy.

Przeczytaj również:

Zatkany zlew powoduje wydostawanie się na powierzchnię bakterii i grzybów. Jak to się dzieje? Wlewana jest do niego często gorąca woda. Przy zatkanym odpływie, para wodna wydostająca się na powierzchnię, przenosi niebezpieczne mikroby do powietrza, którym oddychamy.

Problemem jest także każda gąbka do zmywania oraz ściereczki używane w kuchni. Wiele badań bakteriologicznych wykazało, że znajduje się na nich około 40 tys. bakterii na 1 cm2. Jest to 70 razy więcej niż na kuchennej podłodze.

Około 90 proc. tego typu rzeczy to siedliska potencjalnie chorobotwórczych drobnoustrojów. Wilgotne przedmioty do czyszczenia, które używane są przez dłuższy czas, mogą zawierać bakterie E.coli, a nawet gronkowca. Dlatego ważne jest częste ich wymienianie lub pranie w temperaturze 90 stopni.

Bakterie groźne dla dzieci - pneumokoki, paciorkowce, meningokoki, salomenlla, HiB
Bakterie groźne dla dzieci - pneumokoki, paciorkowce, meningokoki, salomenlla, HiB [9 zdjęć]

Choć nie możemy zobaczyć ich gołym okiem, bardzo się ich boimy. Bakterie, bo o nich mowa, budzą lęk rodziców,...

zobacz galerię

Z powodu braku zachowania higieny i czystości przedmiotów kuchennych, najczęściej dochodzi do zakażenia bakteriami salmonelli oraz pałeczką okrężnicy.

1. Bakterie E.coli i pałeczki salmonelli

Infekcja wywołana bakteriami z gatunku Escherichia coli prowadzi najczęściej do zatrucia pokarmowego. Objawia się biegunką, wymiotami, bólami brzucha i głowy, gorączką, krwawymi stolcami. U niektórych osób pałeczka okrężnicy może jednak spowodować np. zapalenie opon mózgowych oraz sepsę. Jak wskazują dane statystyczne, około połowa pacjentów z sepsą umiera.

Zakażenia pałeczkami salmonelli mogą również wywołać problemy żołądkowo-jelitowe. Typowymi objawami infekcji są wymioty, biegunka, odwodnienie, ból brzucha oraz gorączka. Może w skrajnych przypadkach doprowadzić do zapalenia żołądka oraz błon śluzowych jelit. Salmonella poważnie zagraża dzieciom, osobom starszym oraz osobom z osłabioną odpornością.

2. Jak zapobiegać infekcjom bakteryjnym

Eksperci radzą, aby czyścić dokładnie i regularnie odpływy w kuchni i łazience. Bardzo ważna jest także dezynfekcja, zwłaszcza po kontakcie z surowym mięsem czy rybami. Tylko ona hamuje mnożenie się niebezpiecznych drobnoustrojów i ich dalsze przedostawanie się do powietrza.

Gąbki kuchenne oraz ściereczki najlepiej wymieniać raz w tygodniu, a dodatkowo, suszyć je oraz dokładnie czyścić.

Oczywiście nie można zapominać o częstym i dokładnym myciu dłoni. Dotyczy to nie tylko mycia po korzystaniu z toalety, ale także po kontakcie z przedmiotami kuchennymi.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.