Czy lepiej kupować mleko w kartonie czy w butelce?
Mleko zawiera wiele ważnych składników, które są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przede wszystkim jest źródłem białka, z którego zbudowane jest całe ciało.
Mleko dostarcza także wielu witamin oraz stanowi bogactwo bardzo ważnego wapnia. Składnik ten jest budulcem kości i zębów. Regularne jego spożywanie zmniejsza ryzyko powstawania osteoporozy, nadciśnienia tętniczego czy chorób serca.
Jakie mleko wybierać? Czym różni się to w butelkach od napoju w kartonach?
Na następnym slajdzie zobaczy WIDEO.
Zobacz też: Zabili jak mieli 10 lat. Dziś jeden z nich znów siedzi w więzieniu (WIDEO)
Mleko UHT i w butelce
Przeciwnicy mleka UHT w kartonach twierdzą, że poddawane działaniu wysokiej temperatury, traci swoje wartości odżywcze i jest tylko "płynem zabarwionym na biało". Niepokój w konsumentach wywołuje także bardzo długa data przydatności do spożycia. Jednakże to właśnie takie mleko najczęściej ląduje w naszej lodówce. Czy tak przetworzone jest gorsze od tego w butelce?
Zobacz też: Myślała, że to zwykłe ukąszenie komara. Prawda okazała się inna (WIDEO)
UHT
Sam skrót UHT oznacza, że produkt był podgrzewany w bardzo wysokiej temperaturze (Ultra High Temperature, ponad 100 stopni Celsjusza). Pakowane jest aseptycznie w kartoniki zrobione z 6-warstwowego laminatu z folią aluminiową. Takie mleko ma 7-miesięczny okres przydatności do spożycia. Natomiast opakowanie nie wpływa na smak produktu.
Po obróbce mleko jest pozbawione dużej części drobnoustrojów. Niestety, także tych korzystnych dla organizmu.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: 3 sposoby na przyśpieszenie wzrostu włosów (WIDEO)
Mleko w butelkach
Mleko dostępne w butelce (pasteryzowane) podgrzewane jest do temperatury 75-90 stopni przez 15 sekund. Robi się tak, aby wyeliminować aktywność takich enzymów, jak katalyzyna oraz peroksydazy.
Długi i nieszkodliwy proces pasteryzacji nie ma wpływu na cenne wartości odżywcze, ale niestety na okres przydatności. Takie mleko może być przechowywane w lodówce tylko przez ok. 7 dni, a już po otwarciu tylko 2 lub 3 dni.
Zobacz też: Jak odróżnić matiasy od innych śledzi? (WIDEO)
Komentarz dietetyka
O komentarz poprosiliśmy dietetyka Roberta Liperta. - Niestety, nie mamy już w sklepach naturalnego mleka, które nie byłoby poddawane obróbce termicznej. Warto jednak zwrócić uwagę, że mleko UHT znacznie różni się od mleka pasteryzowanego. Widoczne jest to w samym sposobie przechowywania. Ma to na celu zapewnienie bezpieczeństwa konsumentom - mówi ekspert.
- Jednak nasz przewód pokarmowy potrzebuje niektórych rodzajów bakterii do prawidłowego funkcjonowania, dlatego powinniśmy spożywać fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurty i kefiry. Jeśli ktoś ma możliwość kupowania mleka niepasteryzowanego, tzw. mleka swojskiego, ze sprawdzonego źródła (powinno być ono badane w mleczarni), to jak najbardziej warto z tego korzystać. Takie mleko ma najwięcej wartości odżywczych, należy jednak pamiętać, że zawiera znacznie więcej tłuszczu (ok. 4-5 proc.) - wyjaśnia ekspert.
Zobacz też: Dlaczego warto uprawiać seks? (WIDEO)
Z kartony czy z butelki?
Ostateczny wybór zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb. Oba rodzaje mleka są bezpieczne i mają swoje zalety.
Mleko UHT jest wygodniejsze, gdyż nie wymaga lodówki przed otwarciem i ma dłuższy okres przydatności. Mleko pasteryzowane jest często wybierane przez osoby preferujące bardziej naturalny smak. Różnice są minimalne, ale mleko pasteryzowane może mieć nieco wyższą zawartość niektórych witamin. Najlepsze i najzdrowsze jest jednak mleko niepasteryzowane, tzw. mleka swojskie, ze sprawdzonego źródła, najlepiej przebadane w mleczarni.