W tych produktach ukrywa się sól

Według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) nie powinniśmy spożywać więcej niż 5 g soli dziennie dostarczanej z produktów spożywczych. To górna granica, bo zalecana norma jest jeszcze mniejsza i wynosi zaledwie 1 g soli dziennie.

Z raportu ''Survey on Members States Implementation of the EU Salt Reduction Framework'' wynika, że dorośli Polacy w 2012 r. spożywali średnio 11,5 g soli dziennie.

Niestety, ciężko jest ograniczyć spożywanie soli, jeśli znajduje się ona praktycznie w każdym produkcie.

Obejrzyj galerię i dowiedz się, gdzie jest jej najwięcej.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Dodaj do wody plasterki grejpfruta i pij codziennie. Na efekty nie trzeba długo czekać

sól [123rf.com]sól [123rf.com]
Źródło zdjęć: © Sól kryje się w praktycznie każdym produkcie [123rf.com]

/ 6Pieczywo

Chleb i bułki są obecne w diecie prawie każdego człowieka. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że w pieczywie znajdziemy sporo soli.

W popularnych kajzerkach i pszennych bagietkach znajduje się nawet 1,8 g soli (na 100 g produktu).

Jeśli sięgamy po pieczywo, to wybierajmy to o niskiej zawartości soli. Należą do nich chałki, bułki drożdżowe, chleb żytni razowy.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Koktajl, który spali oponkę z brzucha. Od razu poczujesz się lżej

/ 6Gotowe soki warzywne

Soki warzywne, mimo że powinny być zdrowe, zawierają duże ilości soli.

W szklance gotowego soku pomidorowego znajdziemy nawet 0,66 g soli.

Jeśli chcemy ograniczyć spożywanie tego składnika powinniśmy sami przygotowywać sok w domu. Mały pomidor zawiera zaledwie 0,01 g soli.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 6Warzywa w puszkach

Świeże warzywa zawierają znikome ilości soli, jeśli jednak zamkniemy je w puszce ze sztucznymi aromatami i konserwantami, zawartość soli znacznie wzrośnie.

W puszce kukurydzy jest nawet 0,73 g soli, a w słoiku marynowanych oliwek 0,6 g.

Przed użyciem warzyw z puszki warto je opłukać. To pomoże usunąć chociaż część soli.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Przyjrzyj się uważnie nogom. Jeden szczegół świadczy o wysokim cholesterolu

/ 6Sery

Sery żółte i topione zawierają najwięcej soli. W zależności od rodzaju wartość ta waha się o 1,5 do ponad 4,7 g soli na 100 g produktu.

Najmniej soli znajdziemy w twarogach i serach homogenizowanych – od 0,09 do 0,12 g na 100 g produktu.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Wiemy, ile razy w tygodniu należy brać prysznic, aby cieszyć się dobrym zdrowiem

/ 6Wędliny

Podobnie jak w przypadku serów, ilość soli znajdującej się w wędlinie zależy od rodzaju.

W wędlinie drobiowej będzie ok. 1,2 g soli na 100 g, a w polędwicy już nawet 4 g/100 g. Sól jest dobrym konserwantem dlatego tak chętnie dodawana jest do wędlin.

Zobacz też: Nie tylko alkohol niszczy wątrobę. Sprawdź, co może ci zaszkodzić

/ 6Szkodliwość soli

sól [123rf.com]
sól [123rf.com] © Sól w nadmiarze jest szkodliwa [123rf.com]

Spożywanie zbyt dużej ilości soli może prowdzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Nadmiar soli w organizmie powoduje zwężenie naczyń krwionośnych i w konsekwencji powstanie nadciśnienia. Nieleczone nadciśnienie może skończyć się zawałem serca.

Zbyt duża ilość soli w diecie ujawnia się też w postaci cellulitu, podkrażonych oczu i opuchlizny.

Nadmiar soli obciąża też nerki i może doprowadzić do ich niewydolności.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Zęby żółkną i źle wyglądają. Wszystko przez jeden napój

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące