W tych produktach ukrywa się sól
Według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) nie powinniśmy spożywać więcej niż 5 g soli dziennie dostarczanej z produktów spożywczych. To górna granica, bo zalecana norma jest jeszcze mniejsza i wynosi zaledwie 1 g soli dziennie.
Z raportu ''Survey on Members States Implementation of the EU Salt Reduction Framework'' wynika, że dorośli Polacy w 2012 r. spożywali średnio 11,5 g soli dziennie.
Niestety, ciężko jest ograniczyć spożywanie soli, jeśli znajduje się ona praktycznie w każdym produkcie.
Obejrzyj galerię i dowiedz się, gdzie jest jej najwięcej.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Dodaj do wody plasterki grejpfruta i pij codziennie. Na efekty nie trzeba długo czekać
Pieczywo
Chleb i bułki są obecne w diecie prawie każdego człowieka. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że w pieczywie znajdziemy sporo soli.
W popularnych kajzerkach i pszennych bagietkach znajduje się nawet 1,8 g soli (na 100 g produktu).
Jeśli sięgamy po pieczywo, to wybierajmy to o niskiej zawartości soli. Należą do nich chałki, bułki drożdżowe, chleb żytni razowy.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Koktajl, który spali oponkę z brzucha. Od razu poczujesz się lżej
Gotowe soki warzywne
Soki warzywne, mimo że powinny być zdrowe, zawierają duże ilości soli.
W szklance gotowego soku pomidorowego znajdziemy nawet 0,66 g soli.
Jeśli chcemy ograniczyć spożywanie tego składnika powinniśmy sami przygotowywać sok w domu. Mały pomidor zawiera zaledwie 0,01 g soli.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Warzywa w puszkach
Świeże warzywa zawierają znikome ilości soli, jeśli jednak zamkniemy je w puszce ze sztucznymi aromatami i konserwantami, zawartość soli znacznie wzrośnie.
W puszce kukurydzy jest nawet 0,73 g soli, a w słoiku marynowanych oliwek 0,6 g.
Przed użyciem warzyw z puszki warto je opłukać. To pomoże usunąć chociaż część soli.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Przyjrzyj się uważnie nogom. Jeden szczegół świadczy o wysokim cholesterolu
Sery
Sery żółte i topione zawierają najwięcej soli. W zależności od rodzaju wartość ta waha się o 1,5 do ponad 4,7 g soli na 100 g produktu.
Najmniej soli znajdziemy w twarogach i serach homogenizowanych – od 0,09 do 0,12 g na 100 g produktu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Wiemy, ile razy w tygodniu należy brać prysznic, aby cieszyć się dobrym zdrowiem
Wędliny
Podobnie jak w przypadku serów, ilość soli znajdującej się w wędlinie zależy od rodzaju.
W wędlinie drobiowej będzie ok. 1,2 g soli na 100 g, a w polędwicy już nawet 4 g/100 g. Sól jest dobrym konserwantem dlatego tak chętnie dodawana jest do wędlin.
Zobacz też: Nie tylko alkohol niszczy wątrobę. Sprawdź, co może ci zaszkodzić
Szkodliwość soli
Spożywanie zbyt dużej ilości soli może prowdzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Nadmiar soli w organizmie powoduje zwężenie naczyń krwionośnych i w konsekwencji powstanie nadciśnienia. Nieleczone nadciśnienie może skończyć się zawałem serca.
Zbyt duża ilość soli w diecie ujawnia się też w postaci cellulitu, podkrażonych oczu i opuchlizny.
Nadmiar soli obciąża też nerki i może doprowadzić do ich niewydolności.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Zęby żółkną i źle wyglądają. Wszystko przez jeden napój