Wiosenne produkty, które podkręcają metabolizm. Wypróbuj
Pierwsze tygodnie wiosny nastrajają pozytywnie. Coraz cieplejsze powietrze składnia do zakładania lżejszych strojów. Lada dzień nadejdą jeszcze wyższe temperatury.
Zanim jednak wyjdziesz na plażę lub zaczniesz eksponować swoje ciało, wykorzystaj dobrodziejstwo wiosennych owoców i warzyw. Jedzone regularnie podkręcą metabolizm i pomogą zrzucić kilka kilogramów.
Zobacz, co warto jeść już teraz.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Sprawdziliśmy, jak reaguje organizm, gdy rezygnujemy z seksu
Rzodkiewka
Rzodkiewka jest jedną z pierwszych nowalijek. Uprawiana w ogródku, wyrasta już w kwietniu. Jest źródłem witaminy C, kwasu foliowego, witaminy B6, a także potasu, żelaza i siarki.
Za czerwony kolor tego niewielkiego warzywa odpowiadają antocyjany. Ten składnik nie tylko nadaje kolor. Wspomaga także trawienie i proces spalania tkanki tłuszczowej. Badania opublikowane w piśmie "Nutrients" sugerują, że antocyjany w rzodkiewce poprawiają metabolizm energetyczny i zmniejszają wchłanianie glukozy w jelicie.
Warzywo najlepiej jeść na surowo, w towarzystwie hummusu lub jogurtu naturalnego.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Dziennikarka codziennie dodawała kolagen do kawy. Opowiada, jak zmieniło się jej ciało
Szparagi
Pierwsze szparagi można kupić już w kwietniu. Warzywo bogate jest w wapń, kwas foliowy, witaminy A, C, E, K oraz B6.
Szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne, idealne dla osób na diecie. Badania przeprowadzone w Departamencie Farmakologii na Uniwersytecie Kasturba w Indiach wykazały, że zielone łodygi mają właściwości moczopędne, dzięki czemu wspomagają proces oczyszczania organizmu. Co więcej, zawarty w nich błonnik usprawnia trawienie i zapewnia uczucie sytości po posiłku.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Nie tylko wspomaga trawienie. Wpływa lepiej na jelita niż się spodziewasz
Szpinak
Liście szpinaku, choć nie smakują wyśmienicie, są prawdziwą bombą witaminową. Nie bez przyczyny polecane są w przebiegu anemii - zawierają mnóstwo żelaza, witaminy C, K i A.
Szpinak może także delikatnie hamować apetyt. Takie właściwości wykazują składniki chloroplastów, tzn. struktur w liściach, które są odpowiedzialne za fotosyntezę. Tylakoidy, bo o nich mowa, zbudowane są głównie z tłuszczów i białek, to właśnie w nich "zanurzony" jest cholorofil.
Jeśli nie lubisz smaku liści szpinaku, przygotuj z nimi koktajl na bazie wody kokosowej.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Zawiera więcej żelaza niż mięso. Skutecznie pozbędzie się zmęczenia
Karczoch
Jeden gotowany średniej wielkości karczoch zawiera aż 10,7 g błonnika. Składnik ten jest niezbędny każdemu organizmowi, szczególnie zaś podczas diety.
Warzywo korzystnie wpływa także na pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego. Przy okazji odchudzania możesz więc poprawić ich kondycję.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Najlepsze produkty dla osób, które chcą schudnąć jeszcze przed latem
Szczypiorek
Wystarczy jedna łyżeczka pokrojonego szczyporku, aby twaróg nabrał dodatkowych właściwości. Warzywo jest źródłem allicyny, która obniża poziom cholesterolu oraz normuje ciśnienie krwi.
Szczypiorek stanowi też wsparcie dla wątroby i jelit. Usprawnia trawienie, ma działanie przeczyszczające. Poprawi metabolizm i jest niskokaloryczny. Zastąp nim sól, a unikniesz zatrzymywania się wody w organizmie.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Wypij wieczorem, a będziesz spać jak dziecko
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.