Szparagi - delikatne warzywo idealne dla dzieci
Szparagi w diecie dziecka można wprowadzić już od 8. miesiąca życia malucha. Najlepsze dla najmłodszych będą szparagi zielone. Nie tylko są łatwe w przygotowaniu – nie trzeba ich obierać, ale są najdelikatniejsze ze wszystkich dostępnych rodzajów.
Sprawdź też: Polskie dzieci nie jedzą zgodnie z zaleceniami IMiD
Szparagi - moc witamin i składników mineralnych
Szparagi to warzywo pełne cennych witamin, składników mineralnych i odżywczych. Znajdziesz w nim witaminy A, C, B6 oraz K, magnez wapń, sód, potas, fosfor, a także kwas foliowy, błonnik oraz inulinę czyli probiotyk, który wpływa korzystnie na rozwój flory bakteryjnej w jelitach.
Sprawdź też: W połączeniu z bazylią smakują wyśmienicie
Warzywo na zaparcia
Szparagi są nie tylko niskokaloryczne, ale także lekkostrawne i pełne wartościowego błonnika, który wpływa pozytywnie na pracę jelit. Warzywo pomoże maluchom cierpiącym na zaparcia. Pozwoli również utrzymać uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu twój dzieciak nie powinien mieć problemów z podjadaniem między posiłkami.
Sprawdź: Te produkty mają najwięcej błonnika
Kwas foliowy - dla mamy i dla dziecka
Szparagi to również doskonałe warzywo dla mam spodziewających się dziecka. Są bogate w kwas foliowy - zaledwie cztery łodygi pomagają pokryć aż 22 proc. dziennego zapotrzebowania na ten cenny składnik diety. Warto pamiętać, że dostarczanie kwasu foliowego w czasie ciąży zmniejsza aż o 50 proc. ryzyko przedwczesnego porodu. Z kolei niedobór kwasu foliowego w diecie dziecka może być przyczyną anemii.
Sprawdź też: Jego nadmiar może powodować u dzieci autyzm
Ochrona dróg moczowych
Szparagi zawierają wysoki poziom asparaginy - aminokwasu, który ma naturalne właściwości moczopędne. Warzywo pomaga pozbyć się z organizmu nadmiaru soli oraz płynów, które zawierają szkodliwe dla zdrowia bakterie. Dzięki temu jedzenie szparagów zapobiega infekcjom dróg moczowych.
Zobacz też: Tym trujesz swoje dziecko każdego dnia
Dobre źródło witaminy K
Szparagi są cennym źródłem witaminy K, która pomaga w przyswajaniu wapnia. To witamina, która pozytywnie wpływa na zdrowie kości, odgrywa ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia krwawienia. Witamina K wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Wzmacnia układ odpornościowy oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu.
Zobacz także: Jak nie przepłacać za produkty dla dziecka?
Szparagi chronią przed rakiem
To zielone warzywo jest pełne cennych antyoksydantów, które skutecznie zwalczają wolne rodniki i wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Aby jednak szparagi zachowały swoje cenne składniki nie możesz ich ani zbyt długo smażyć ani gotować.
Zobacz też: Ona pogodziła ciążę z rakiem
Szparagi na wzdęcia
Regularne spożywanie delikatnych warzyw pomaga pozbyć się męczących wzdęć. Dzięki zawartości prebiotyków, szparagi pozwalają odzyskać równowagę bakteryjną w przewodzie pokarmowym i zmniejszają ilość nagromadzonych gazów.
Sprawdź też: O czym świadczą wzdęcia u dziecka?
Szparagi dla rozdrażnionych dzieci
Szparagi są pełne kwasu foliowego oraz witaminy B6, które pomagają złagodzić uczucie rozdrażnienia i poprawiają nastrój. Podobnie jak tryptofan - aminokwas, który również znajdziesz w łodygach tego warzywa.
Zobacz też: Te witaminy w ciąży są najważniejsze
Szparagi - warzywo nie dla każdego
Zielone warzywo pozwala również obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, rozszerza naczynia krwionośne, usprawnia pracę serca, a także wpływa korzystnie na zdrowie skóry. Chociaż szparagi wykazują mnóstwo właściwości prozdrowotnych, to z ich spożywaniem nie powinny przesadzać osoby cierpiące na dnę moczanową oraz kamienie nerkowe.
Sprawdź też: Te produkty stosuj na nadciśnienie