Garść to tylko 22 kcal. Pestki arbuza to prawdziwy superfood
Wyciskajmy z lata, ile się da! Trwa sezon na maliny, czereśnie, arbuzy i inne pyszne oraz pełne wielu witamin i składników mineralnych owoce.
Po zbadaniu szypułek truskawek i ogonków u czereśni, czas na pestki arbuza. Czy ty też jesteś w grupie tych osób, które wyrzucają je do kosza? Przyznajemy, my też tak robiliśmy. Po rozmowie z naszym dietetykiem zmieniliśmy jednak zdanie. Już nigdy nie popełnimy tego błędu.
Pestki arbuza można jeść na surowo lub piec. Po wyjęciu z piekarnika są nie tylko niskokaloryczne i pełne właściwości prozdrowotnych, ale i smaczniejsze. Chrupiące pestki skutecznie zastąpią inne niezdrowe przekąski. Ich garść to tylko 22 kcal. Dobrze smakują z oliwą z oliwek, solą, pieprzem cayenne czy sokiem z limonki.
- Można je też dodać do sałatki, owsianki czy zupy. Zmielone i wysuszone pestki, następnie ugotowane w wodzie przez 15 min., wspomagą funkcjonowanie nerek – mówi Kamila Zabłocka, dietetyk.
Okazuje się, że pestki arbuza skrywają w sobie wiele zalet. Jakich? Sprawdźcie sami!
Zobacz również: Utyła po rozstaniu z partnerem. Dzięki jednej zmianie schudła ponad 50 kg
Magnez
Co znajdziemy w pestkach arbuza? Duże ilości magnezu. W 4 g jest aż 21 mg tego cennego składnika mineralnego. Według Instytutu Żywności i Żywienia zalecane dzienne spożycie (RDA) dla kobiet wynosi 320 mg, natomiast dla mężczyzn – 420 mg.
Dlaczego magnez jest ważny? To składnik niezbędny do prawidłowej pracy wielu narządów w organizmie. Wpływa na naszą odporność, serce i kości.
- Zgadzam się, pestki arbuza są doskonałym źródłem magnezu. Wpływa on na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowo-mięśniowego, pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi oraz poprawia kondycję włosów i paznokci. W pestkach znajdziemy także witaminy z grupy B odpowiadające za metabolizm. Poprawiają one też nastrój i sprawność intelektualną – dodaje ekspert.
Zobacz też: Matki z Gdańska znalazły nietypowy sposób na bycie fit. W sieci zawrzało
Żelazo
Pestki arbuza to moc żelaza. Już kilka z nich zawiera ok. 0.29 mg tego cennego składnika. Każdego dnia powinniśmy dostarczać organizmowi 10-15 mg żelaza. To ważny składnik hemoglobiny, która przenosi tlen po całym organizmie. Zamiast sięgać po suplementy diety w tabletkach, upraż sobie więc kilka garści pestek!
Czym grozi jego niedobór? Anemią, zawrotami głowy, problemami z oddychaniem czy chronicznym zmęczeniem.
Kwas foliowy
Dla dorosłych (głównie dla kobiet) ważny jest też kwas foliowy. Zalecane jest, by spożywać go w ilości 400 mg dziennie. To dzięki niemu mózg prawidłowo funkcjonuje.
Składnik ten kontroluje również poziom homocysteiny, czyli związku, który podwyższony przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Niedobór kwasu foliowego wiąże się też z niektórymi wrodzonymi wadami cewy nerwowej.
W ich składzie znajduje się też kukurborycyna – substancja rozszerzająca naczynia krwionośne. Dzięki temu pestki arbuza mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi.
- W pestkach arbuza zawarty jest także likopen, który jest antyoksydantem i zmniejsza ryzyko zawału serca oraz działa przeciwnowotworowo – wymienia Kamila Zabłocka.
Dobre tłuszcze
Pestki arbuza stanowią też bogate źródło kwasów tłuszczowych. To właśnie one są odpowiedzialne za obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi.
Kwasy tłuszczowe działają również profilaktycznie w chorobach serca oraz udarze mózgu.
- Dokładnie tak. Pestki zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) o właściwościach przeciwzapalnych i kardioprotekcyjnych – dodaje dietetyk.
Z badań opublikowanych w dzienniku "International Research Journal of Pharmacy" wynika też, że spożywane regularnie działają leczniczo w infekcjach grzybicznych, bakteryjnych czy chorobach skóry. Naukowcy tym samym obalają mit dotyczący tego, że są one niejadalne.
Sprawdź również: Mały Charlie miał umrzeć. Po papieżu swoje wsparcie oferuje Donald Trump
Źródła
- healthline.com