Dieta w ciąży

Za kilka miesięcy zostaniesz mamą. Najwyższy czas zastanowić się nad właściwą dietą w czasie ciąży. Musisz pamiętać, że to, co jesz, ma nie tylko wpływ na przebieg ciąży i rozwój dziecka w czasie jej trwania, ale również na wzrost, rozwój i ogólny stan jego zdrowia po urodzeniu. Jedz urozmaicone posiłki, należące do wszystkich grup w piramidzie żywieniowej, a co za tym idzie: mięso, mleko, pieczywo, świeże owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, ryby morskie, produkty zbożowe. Dbaj o dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości wapnia i żelaza. Jedz dla dwojga, a nie za dwoje. Kobieta o właściwej masie ciała powinna zjadać o 300 kalorii więcej niż przed ciążą. Kobieta pod koniec ciąży powinna ważyć od 11-15 kg więcej niż przed ciążą. Jedz często, ale w małych ilościach, a wtedy Twoje dziecko i Ty będziecie mieli stały dopływ substancji odżywczych.


Nie jedz surowego mięsa, surowych jaj, mleka, serów pleśniowych, surowych ryb. Ograniczaj spożywanie białego pieczywa, napojów gazowanych i słodyczy, ponieważ sprzyjają nadwadze. Nie pij alkoholu, gdyż może spowodować u dziecka wady rozwojowe. Pij kawę i herbatę w ograniczonych ilościach. Teina i kofeina obniżają przyswajanie żelaza. Nie rezygnuj z posiłków oraz nie rób dużych przerw między nimi, gdyż po pierwsze grożą Ci nudności, a po drugie pozbawiasz dziecko wartościowych substancji odżywczych. Zdrowa dieta w czasie ciąży powinna zapewnić zdrowie nie tylko przyszłej mamie, ale przede wszystkim rosnącemu w jej łonie dziecku. Warto zaplanować dietę bogatą w witaminy i składniki odżywcze.