Żółtko kontra białko – które jest zdrowsze?

Jajka to jeden z najczęściej kupowanych produktów. Wybieramy je nie tylko ze względu na smak, ale także z powodu cennych wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Co jest zdrowsze: białko czy żółtko?

Żółtko kontra białko – które jest zdrowsze?Żółtko kontra białko – które jest zdrowsze?
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

Zdrowie w skorupce

Niektórzy uważają, że spożywanie jajek przyczynia się do zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi. Znajduje się on w większości w żółtku. Białko natomiast posiada mniejszą ilość tłuszczu oraz cholesterolu, co łączy się niestety z mniejszą ilością witamin i minerałów.

Kaloryczność

Żółtko zawiera 55 kalorii, podczas gdy białko posiada tylko 17 kcal. Amerykańskie Stowarzyszenie Serca (AHA) opublikowało badania, z których wynika, że dzienna dawka kalorii pochodząca z jajek nie powinna przekraczać 300 kcal, co odpowiada mniej więcej 4 sztukom.

Osoby cierpiące na cukrzycę czy choroby układu krążenia muszą jednak uważać na liczbę zjadanych jajek. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca w tym wypadku 2 jajka tygodniowo. Bezpieczniejsze jest jednak jedzenie samego białka.

Zawartość tłuszczu

W żółtku znajdziemy 4,5 g tłuszczu, podczas gdy białko jajka nie zawiera go ani grama. Nie oznacza to jednak, że żółtko jest gorsze – spożywanie go jest niezbędne do produkcji hormonów. Poprawia także przyswajanie witamin i minerałów przez organizmu.

Jajka są źródłem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. W ich składzie znajdziemy kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6.

Zawartość witamin

Białko zawiera witaminę B12 (0.03 mg), tiaminę oraz ryboflawinę, natomiast żółtko jest źródłem witamin D, E oraz K i również witaminę B12 (0.331 mg).

Jajka są bogate także w witaminę A, kwas pantotenowy, beta-karoten oraz luteinę, która chroni przed działaniem promieni UVA i UVB. Przyjmowanie jej w naturalnych produktach wpływa na ostrość widzenia.

W ich skład wchodzi także lecytyna. Substancja ta jest źródłem choliny – składnika niezbędnego do prawidłowego rozwijania się płodu.

Niedobór choliny może skutkować przedwczesnym porodem, niską masą urodzeniową dziecka czy uszkodzeniami cewy nerwowej.

Żółtko czy białko - co jest zdrowsze?
Żółtko czy białko - co jest zdrowsze? © 123rf

Zawartość składników mineralnych

Białko jest skarbnicą wapnia (2.3 mg), magnezu (3.6 mg), żelaza (0.03 mg), fosforu (5 mg), potasu (53.8 mg) oraz cynku (0.01 mg).

Żółtko natomiast zawiera zdecydowanie więcej wapnia (21.9 mg) oraz fosforu (66.3 mg).

W jajach znajdziesz także sód, miedź oraz selen.

Białka i cholesterol

W białku jaja znajdują się ok. 4 g protein, natomiast żółtko zawiera go tylko 2.7 g. Inaczej jest w przypadku cholesterolu: białko nie posiada go wcale, natomiast poziom cholesterolu w żółtku wynosi 210 mg.

Nie sposób powiedzieć, która część jaja jest zdrowsza, gdyż każda zawiera unikalne dla zdrowia witaminy, sole mineralne oraz składniki odżywcze. Żółtko uzupełnia białko i odwrotnie, dlatego warto jeść jaja w umiarkowanych ilościach, ale w całości.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące