Lecznicze właściwości sałaty
Sałata składa się głównie z wody, jednak mimo wszystko posiada wiele składników odżywczych. Jest źródłem witamin A, C, E i K, a także witamin z grupy B. Zawiera bogactwo mikroelementów: wapnia, żelaza, potasu, magnezu, cynku oraz sodu. W sałacie tkwi także moc chlorofilu, który wpływa na układ naczyniowy oraz florę bakteryjną jelit. Substancja ta niweluje również przykry zapach potu.
Sałata odchudza i upiększa
Sałata zawiera błonnik oraz celulozę, które poprawiają trawienie. Dzięki tym składnikom można pozbyć się bólów brzucha oraz uciążliwych zaparć. Ponadto błonnik sprzyja utracie nadprogramowych kilogramów. Zielona sałata zawiera także beta-karoten oraz inne mikroelementy, które pozytywnie wpływają na naszą cerę.
Sałata dla przyszłych mam
Sałata zawiera kwas foliowy oraz sole mineralne. Dostarcza również wielu przeciwultniaczy, które chronią organizm przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników.
Sałata, szczególnie rzymska, obfituje także w kwasy omega-3 oraz omega-6. Składniki te powinny znaleźć się w diecie każdego z nas, a zwłaszcza w codziennym menu kobiet ciężarnych.
Niski indeks glikemiczny sałaty
Sałatę, ze względu na niski indeks glikemiczny oraz niewielką ilość kalorii, powinny wybierać osoby cierpiące na cukrzycę. Może być doskonałą propozycją przekąski, która nie wpłynie znacząco na poziom glukozy we krwi. Udowodniono także, że osoby jedzące zielone warzywa rzadziej chorują na cukrzycę.
Sałata dobra na serce i sen
Błonnik, który występuje w sałacie, wpływa na kwasy żółciowe, tym samym obniżając poziom złego cholesterolu. W sałacie znajduje się także witamina C oraz beta-karoten, które wspierają prawidłową pracę serca.
Sałata wykazuje właściwości uspokajające, więc jedzona na kolację sprawi, że nasz sen będzie głęboki, a my rano wstaniemy bardziej wypoczęci.
Sałata oczyszcza z toksyn
Składniki zawarte w sałacie pomagają usuwać toksyczne związki z organizmu. Warzywo wpływa na równowagę kwasowo-zasadową, dzięki czemu mamy więcej energii. Regularne jedzenie sałaty zapobiega problemom z koncentracją, rozjaśnia nasz umysł oraz dodaje energii.
Którą wybrać: rzymską czy lodową?
Obie sałaty różnią się od siebie nie tylko smakiem, ale także składem. Sałata rzymska ma lekko gorzki smak. Sałata lodowa jest delikatniejsza, chrupiąca i łagodna w smaku. Jest jedynym rodzajem sałaty, którą możemy kroić nożem. Inne sałaty przed podaniem rwiemy na mniejsze kawałki.