Spożywanie białego ryżu w ciąży może zwiększyć ryzyko otyłości u dzieci

Nowe badanie wskazuje, że dzieci urodzone przez kobiety, które spożywają duże ilości rafinowanych ziaren, takich jak biały ryż, mogą mieć większe ryzyko otyłości w dzieciństwie.

Biały ryż spożywany w ciąży może być przyczyną otyłości u dzieciBiały ryż spożywany w ciąży może być przyczyną otyłości u dzieci
Źródło zdjęć: © 123rf

Rafinacja jest procesem oczyszczania żywności, dzięki czemu nabywa ona odpowiednich właściwości i jest łatwiejsza w przygotowaniu. Nierafinowane ziarna składają się w 85 proc. ze skrobi, a w 15 proc. z otoczki i to właśnie ona jest usuwana w czasie procesu rafinacji ziaren. Należy jednak pamiętać, że to w otoczce znajdują się najważniejsze substancje, które pomagają nam w procesach trawienia. Ziarna rafinowane, choć często smaczniejsze, są ich pozbawione.

Badanie objęło kobiety w ciąży, które miały cukrzycą ciążową. Okazało się, że dzieci tych, które spożywały w okresie ciąży najbardziej oczyszczone ziarna (np. biały ryż) w ilościach większych niż 156 g na dobę, były dwukrotnie częściej otyłe w wieku 7 lat, w porównaniu do dzieci matek, które w ciąży spożywały te produkty w mniejszych ilościach (mniej niż 37 gramów dziennie).

Cukrzyca w ciąży lub wysoki poziom cukru we krwi w okresie ciąży dotyczy około 4 proc. wszystkich ciąż w Polsce i może prowadzić do problemów zdrowotnych zarówno u matek, jak i noworodków. Autorzy badania zwracają uwagę na fakt, że w poprzednich badaniach powiązano już diety bogate w rafinowane ziarna - takie jak biały ryż – ze zwiększonym ryzykiem otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób serca.

Cukrzyca ciążowa

Dieta bogata w biały ryż w czasie ciąży może zwiększać ryzyko otyłości u dzieci
Dieta bogata w biały ryż w czasie ciąży może zwiększać ryzyko otyłości u dzieci © 123rf

Cuilin Zhang z Narodowego Instytutu Zdrowia w Stanach Zjednoczonych dodaje również, że związek między spożyciem określonych ziaren przez matki w okresie ciąży a otyłością wśród dzieci w wieku 7 lat nadal się utrzymywał, gdy badacze uwzględnili czynniki, które mogłyby potencjalnie wpłynąć na wagę dziecka, takie jak poziom aktywności fizycznej i konsumpcja warzyw, owoców i słodyczy.

Ponadto, pojawiające się w ostatnim czasie dane dotyczące badań na zwierzętach sugerują, że ekspozycja na rafinowane węglowodany w okresie płodowym może narażać potomstwo na ryzyko otyłości. Może to oznaczać, że największą rolę w rozwoju otyłości u dzieci odgrywa programowanie żywienia już na tak wczesnym etapie rozwoju.

ZOBACZ TAKŻE:

  • Otyłość w dzieciństwie, problem w późniejszym życiu?
  • Otyłość matki zagrożeniem dla życia dziecka
  • Jak odchudzić własne dziecko?

W badaniu, opublikowanym w "American Journal of Clinical Nutrition", zespół porównał dane pochodzące z badania Danish National Birth Cohort, które analizowało przebieg ciąży ponad 91 000 kobiet w Danii.

Źródła

  1. zeenews.india.com
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące