Kabanosy w ciąży. Czy można je jeść?

Kabanosy w ciąży budzą kontrowersje. Wiele pań zastanawia się, czy może bez obaw sięgnąć po tego rodzaju przekąskę. Spróbujmy zatem odpowiedzieć na to pytanie.

Kabanosy w ciąży. Czy można je jeść?Kabanosy w ciąży. Czy można je jeść?
Źródło zdjęć: © https://pixabay.com/
Agnieszka Gotówka

Kabanosy w ciąży. Czy są bezpieczne?

Dieta kobiety ciężarnej nie ma zbyt wielu ograniczeń. Całkowicie wykluczyć z niej trzeba tylko alkohol oraz niepasteryzowane produkty mleczne, które mogłyby doprowadzić do rozwoju listeriozy. Na cenzurowanym są też surowe jajka i surowe mięso. Bezwględnie trzeba też pamiętać o dokładnym myciu warzyw i owoców.

A czy kabanosy stanowią odpowiednią przekąskę dla kobiet ciężarnych? I tak, i nie.

Kabanosy parzone w ciąży nie stanowią zagrożenia ze strony patogenów toksoplazmozy, a to tego właśnie najbardziej obawiają się młode mamy (pasożyty zabija ogrzewanie w 60°C przez ok. 20 minut). Ale czy to oznacza, że po kabanosy wieprzowe w ciąży można bezkarnie sięgać? Okazuje się, że niekoniecznie.

Tego rodzaju wyroby tradycyjnie przygotowuje się z mięsa wieprzowego, które jest dość tłuste. W słabej jakości produkcie, oprócz przypraw, znajdziemy również dodatki do żywności. I to właśnie one sprawiają, że odpowiedź na pytanie czy kobieta w ciąży może jeść kabanosy wcale nie jest taka oczywista.

Do ich produkcji nierzadko dodaje się np. fosforan sodu (E 339), który w przemyśle spożywczym pełni rolę emulgatorów, przeciwutleniaczy, stabilizatorów i regulatorów kwasowości. W nadmiarze niekorzystnie wpływa na zęby i może przyczynić się do utraty wapnia z kości, co prowadzi do ich łamliwości i osteoporozy. Fosforany mogą się też przyczynić do uszkodzenia nerek. Zwiększają ponadto ryzyko wystąpienia chorób serca.

Pamiętajmy też, że wieprzowina to mięso czerwone, należące do grupy 2A, w której znajdują się czynniki prawdopodobnie rakotwórcze dla człowieka (zgodnie z klasyfikacją Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem). Największe zagrożenie stanowią substancje chemiczne powstałe w procesie peklowania czy wędzenia, zwłaszcza związki N-nitrozowe, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) oraz heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA).

Kabanosy wędzone w ciąży. Czy to zdrowa przekąska?

Kabanosy najczęściej traktujemy jako przekąskę, podjadając je między posiłkami. Z wyżej przywołanych powodów to nie wydaje się być jednak odpowiednim pomysłem.

Alternatywą są drobiowe gotowane kabanosy w ciąży albo kabanosy tradycyjne (wieprzowe) z europejskim znakiem jakości „Gwarantowana Tradycyjna Specjalność” (GTS). Taki symbol na opakowaniu gwarantuje, że produkt został wytworzony z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie receptury lub tradycyjnymi metodami.

Zawsze jednak pamiętajmy, że dla zachowania zdrowia zaleca się ograniczenie spożycia mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonego) do 0,5 kg/tydzień.

Jak zrobić kabanosy?

W ostatnich latach do łask wraca domowe przetwórstwo. Wiele osób zaczyna wyrabiać wędliny i kiełbasy domowymi sposobami.

Przygotowanie klasycznych kabanosów jest dość czasochłonne, jednak ich alternatywą są domowe kiełbaski. Stanowią smaczną przekąską, której samodzielne zrobienie da też mnóstwo satysfakcji. Jeśli mamy warunki, czas i chęci, warto spróbować!

Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • 200 g szynki bez tłuszczu
  • 500 g boczku
  • 200 g mięsa z golonki bez tłuszczu i ścięgien
  • 150 g wołowiny gulaszowej lub karkówki bez tłuszczu
  • 2 g pieprzu mielonego
  • 5 g majeranku
  • 3 g czosnku granulowanego
  • 18 g peklosoli/kg mięsa + 4 g cukru wymieszane razem
  • 120 ml lodowatej wody
  • jelita (20-22 mm)
  • drewno do wędzenia (olchowe)

Przygotowanie:

  • Każdy rodzaj mięsa kroimy oddzielnie na kawałki 5 x 5 cm, mieszamy z peklosola i peklujemy na sucho przez 48-72 godziny.
  • Mięso z szynki i karkówki mielimy na sitku 8 mm, z boczku na 6 mm, golonkę i wołowinę na sitku 3 mm. Następnie miksujemy blenderem z dodatkiem lodowatej wody.
  • Całe mięso i przyprawy mieszamy razem aż do uzyskania kleistości. Nadziewamy w jelita i okręcamy, tak by gotowe kiełbaski odpowiadały wysokości słoika.
  • Kiełbaski kładziemy na kijach i osadzamy na 30 min w temperaturze otoczenia.
  • Osuszamy w wędzarni do suchej powierzchni w temperaturze 45°C, następnie wędzimy w temp. 50-60°C do osiągnięcia barwy jasnobrązowej.
  • Kiełbaski układamy w słoikach i zalewamy gorącą solanką (980 ml wody i 20 g soli) lub zalewa pomidorową.

Przepis na domowe kiełbaski pochodzi z książki Krzysztofa Leśniewskiego "Wyrób konserw w słoikach i puszkach".

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące