Przyszła mamo, wzbogać dietę w buraki!
Buraki są warzywami, o których bardzo często zapominamy w codziennej diecie. To duży błąd – w swoim składzie zawierają bowiem wiele cennych składników, których potrzebujemy, by cieszyć się dobrym zdrowiem.
Szczególnie polecane są kobietom w ciąży oraz dzieciom. Dlaczego? Są one źródłem kwasu foliowego oraz fosforu, odpowiedzialnego za zdrowe zęby i mocne kości. Ponadto wzmacniają odporność - chronią przed wirusami i groźnymi bakteriami.**
Ich specyficzny smak nie jest jednak lubiany przez wszystkich. W takim wypadku warto połączyć buraki np. z cytryną czy jabłkiem. W formie soku będzie łatwiejszy do podania go dzieciom.
Przeczytaj także: Ludzie naprawdę nazywają tak dzieci. Najrzadsze imiona w Polsce
Składniki mineralne w burakach
W burakach tkwi wielka moc. Naukowcy twierdzą, że to jedne z najzdrowszych warzyw na świecie! Są one skarbnicą witaminy C, magnezu, wapnia, błonnika, kwasu foliowego, kumaryny, fosforu, betacyjaniny, potasu, tryptofanu oraz żelaza.
Zawartość potasu w burakach wpływa na prawidłową pracę serca oraz zmniejsza ryzyko pojawienia się nadciśnienia tętniczego. Hamuje także wydzielanie się homocysteiny – związku chemicznego, który niszczy naczynia krwionośne.
Przeczytaj także: Poród to dla nich trauma. Mają koszmary, zaburzenia seksualne, żony już ich nie podniecają
Buraki lekarstwem na anemię
Buraki w diecie wpływają także na naszą energię. Regularne spożywanie tych warzyw sprawi, że będziemy czuć się bardziej wypoczęci. Zawarte w nich azotany zwiększą również wytrzymałość organizmu. Jest to pomocne, np. podczas wysiłku fizycznego.
Polecane są także wszystkim cierpiącym na anemię spowodowaną niedoborem żelaza. Buraki są doskonałym lekarstwem na to zaburzenie – w 100 gramach tych gotowanych warzyw znajduje się 1,4 mg tego pierwiastka.
Przeczytaj także: Zaburzają hormony, powodują raka. Znajdziesz je w tych kosmetykach
Zakwas buraczany. Jakie są jego właściwości?
Czerwone warzywa powinny znaleźć się także w diecie dorosłych i dzieci mających problemy z trawieniem. Picie soku z buraków zahamuje biegunkę i nudności.
Buraki są również lekarstwem na kłopoty z pęcherzykiem żółciowym oraz z nerkami. Ich spożywanie oczyści z toksyn, które gromadzą się właśnie w tych narządach.
Buraki dobre dla kobiet w ciąży
Buraki naturalnie wspierają układ immunologiczny. Właśnie dlatego powinny je spożywać kobiety w ciąży oraz dzieci.
W ich składzie znajdziemy także antyoksydanty, które hamują namnażanie się szkodliwych wolnych rodników. Samodzielne przygotowywanie soku z buraków i ulubionych owoców dziecka będzie wyśmienitym pomysłem na nudne popołudnie.
Są też idealnym warzywem dla ciężarnych, które mają podwyższony poziom cholesterolu. Można go jednak naturalnie obniżyć jedząc regularnie buraki. Poza tym znajdujące się w nich składniki pozytywnie wpływają na prawidłowy rozwój mózgu dziecku i redukują ryzyko wystąpienia wad rozwojowych.
Przeczytaj także: Smakuje jak połączenie ananasa i mango. Poprawia pamięć i koncentrację
Sok z buraków dla dzieci
Składniki mineralne, takie jak wapń oraz fosfor, są odpowiedzialne za prawidłowy wzrost kości i rozwój zębów mlecznych u małych dzieci.
Te oraz inne pierwiastki znajdziemy właśnie w burakach. W warzywach tych znajdują się również substancje, które stymulują produkcję czerwonych krwinek. Chronią tym samym przed pojawieniem się objawów anemii.
Buraki są również skarbnicą beta-karotenu – związku wspierającego prawidłowy rozwój narządu wzroku.
Wprowadzanie buraków do diety dziecka pozwoli na utrzymanie dobrej jakości widzenia i może uchronić malucha przed wadami wzroku. Beta-karoten stosuje się także w preparatach leczniczych dla dzieci z zaburzeniami wzrostu.
Przeczytaj także: 5 faktów na temat jogurtów dla dzieci, o których nie miałeś pojęcia