Egzotyczne owoce, o które warto wzbogacić dietę dziecka
O tych owocach nie każdy miał okazję jeszcze usłyszeć. W naszym kraju są dostępne, ale wciąż mało popularne. Tymczasem to nieocenione źródło cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Tropikalne propozycje zaskoczą nawet najbardziej wybrednego malucha!
Egzotyczne czy rodzime?
Dlaczego warto urozmaicić dietę dziecka o owoce egzotyczne? To prawda, że do dyspozycji mamy wiele bardzo wartościowych produktów z naszego kraju, jednak czasami warto poeksperymentować z owocami tropikalnymi. Pamiętajmy, że dzieci są ciekawe nowych smaków, dlatego jak najczęściej powinniśmy serwować im nieznane produkty. Poza tym różnorodna dieta to gwarancja, że maluch otrzyma wszystkie niezbędne witaminy i minerały.
Rambutan
Owoc ten uprawiany jest przede wszystkim w Malezji, Indonezji, Tajlandii i w Australii, ale możemy podjąć się domowej uprawy rośliny. Wystarczy, że wyciągniemy z owocu nasiona, dokładnie je umyjemy i zasadzimy spłaszczoną stroną ku dołowi. Niestety pierwszych rambutanów możemy spodziewać się dopiero po pięciu latach. Jakie właściwości posiada ten owoc? Przede wszystkim to bogactwo witamin B12 i C, dzięki czemu w naturalny sposób wzmacnia odporność dziecka. Rambutan dostarcza też potasu, wapnia i magnezu. Ma niewiele cukru i jest idealnym owocem dla dzieci.
Physalis
W Polsce roślina ta występuje częściej pod nazwą miechunka. Niektórzy nazywają ją także śliwką bądź wiśnią peruwiańską. Wyglądem nieco przypomina pomidora, a jej smak niektórzy określają jako połączenie truskawki i agrestu. Jagoda miechunki zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C. Roślina wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Doskonale smakuje jako dodatek do deserów i sałatek owocowych.
Mangostan właściwy
Mangostan właściwy to roślina, której właściwości lecznicze od lat sprawdza jeden z amerykańskich naukowców - dr James Duke. Wykazał, że owoce są pomocne w zwalczaniu aż 138 schorzeń! Wśród nich są choroby reumatyczne, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, infekcje bakteryjne i schorzenia jamy ustnej. Smaczny owoc nadaje się dla małych alergików.
Czerymoja
Czerymoja to ulubiony owoc Marka Twaina, który niegdyś ogłosił go „najlepszym owocem świata”. Choć pewnie taka opinia wywołałaby dyskusję, jedno jest pewne: owoc flaszowca peruwiańskiego ma zaskakujący smak, przez niektórych określany jako połączenie ananasa, mango, papai i banana. Czerymoja to bogactwo błonnika, białka, wapnia, fosforu, witamin z grupy B oraz witaminy C. Poprawia koncentrację i dobrze działa na pamięć - warto, by znalazła się w diecie ucznia.
Jabuticaba
Jabuticaba to jedna z najbardziej nietypowych roślin świata. Brazylijskie drzewo porośnięte jest ciemnymi, okrągłymi owocami, które w smaku przypominają winogrona. Posiadają silne właściwości lecznicze – wywar z rośliny znajduje zastosowanie w leczeniu astmy, przewlekłego zapalenia migdałków oraz biegunki. Roślina dostarcza antyoksydantów i działa antynowotworowo.
Ogórek kiwano
Wnętrze kiwano przypomina środek ogórka i to jedyne podobieństwo pomiędzy tymi roślinami. Kiwano jest o wiele zdrowsze – zawarte w nim związki wspomagają pracę serca, wątroby oraz nerek. Ponieważ to słodki owoc, ale o niewielkiej zawartości tłuszczu i kalorii, może być doskonałą alternatywą dla słodyczy. Roślina ma jeszcze jedną zaletę – oczyszcza organizm z nadmiaru toksyn i wspomaga prewencję wielu chorób, jak chociażby miażdżycy i schorzeń układu krążenia. Dorośli również powinni włączyć ją do swojej diety.