Naleśniki ricotta
Naleśniki z serkiem ricotta to ciekawy pomysł na trochę włoskiej kuchni w naszych polskich warunkach. Delikatny, kremowy serek nadaje daniu wyjątkowy smak i aromat. Dodatek cytryny natomiast podnosi wartość odżywczą posiłku.
Składniki:
- 1 paczka serka ricotta,
- 2 duże jajka, oddzielone żółtka od białek,
- starta skórka z jednej cytryny,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki wanilii,
- 1 łyżka cukru,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/4 kostki roztopionego masła,
- owoce i syrop klonowy według upodobań.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W przygotowanym naczyniu ubij ser i żółtka jajek. W trakcie ubijania dodawaj skórkę cytrynową, wanilię i cukier. Ubij na półsztywną masę. W innej misce połącz mąkę ze stopionym masłem i wymieszaj tak, aby powstała jednolita masa. Teraz powoli dodawaj do mąki ser z żółtkami. W niewielkiej misce ubij na sztywno białka jajek i dodaj do powstałej wcześniej mieszanki. Wymieszaj, aby masa była gładka i bez grudek. Rozgrzej na patelni trochę masła i wlewaj ciasto naleśnikowe. Smaż po jednej i drugiej stronie przez kilka minut, po czym zdejmuj z patelni. Potem włóż naleśniki do piekarnika na 5 minut. Podawaj z syropem klonowym i owocami.
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | |
---|---|
Kalorie | 325,88 kcal |
Białka | 10,69 g |
Węglowodany | 23,56 g |
Tłuszcze | 20,92 g |
Błonnik | 1,88 g |
Komentarz:
Ricotta jest miękkim, niedojrzewającym serem podpuszczkowym. Wyróżnia się białą barwą, delikatnym, słodkawym smakiem (uzyskanym dzięki mleku owczemu) i wilgotnym wnętrzem o twarogowej konsystencji, powstałym z serwatki, czasem z dodatkiem mleka lub śmietany. Najczęściej występuje w formie krążków. Dodatkowym atutem sera ricotta jest niepowtarzalny aromat zielonej trawy, siana i słodkiego mleka. Świetnie smakuje samodzielnie, choć równie często dodawany jest do lazanii, serników i naleśników. Smak sera ricotta wspaniale podkreślają miód, zioła i przyprawy.