Trwa ładowanie...

Naleśniki ricotta

Avatar placeholder
17.03.2017 12:57
Naleśniki ricotta
Naleśniki ricotta

Naleśniki z serkiem ricotta to ciekawy pomysł na trochę włoskiej kuchni w naszych polskich warunkach. Delikatny, kremowy serek nadaje daniu wyjątkowy smak i aromat. Dodatek cytryny natomiast podnosi wartość odżywczą posiłku.

Składniki:

  • 1 paczka serka ricotta,
  • 2 duże jajka, oddzielone żółtka od białek,
  • starta skórka z jednej cytryny,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki wanilii,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/4 kostki roztopionego masła,
  • owoce i syrop klonowy według upodobań.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"
Naleśniki z serem ricotta
Naleśniki z serem ricotta

Naleśniki z serkiem ricotta to ciekawy pomysł na trochę włoskiej kuchni w naszych polskich warunkach.

zobacz galerię

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W przygotowanym naczyniu ubij ser i żółtka jajek. W trakcie ubijania dodawaj skórkę cytrynową, wanilię i cukier. Ubij na półsztywną masę. W innej misce połącz mąkę ze stopionym masłem i wymieszaj tak, aby powstała jednolita masa. Teraz powoli dodawaj do mąki ser z żółtkami. W niewielkiej misce ubij na sztywno białka jajek i dodaj do powstałej wcześniej mieszanki. Wymieszaj, aby masa była gładka i bez grudek. Rozgrzej na patelni trochę masła i wlewaj ciasto naleśnikowe. Smaż po jednej i drugiej stronie przez kilka minut, po czym zdejmuj z patelni. Potem włóż naleśniki do piekarnika na 5 minut. Podawaj z syropem klonowym i owocami.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie325,88 kcal
Białka10,69 g
Węglowodany23,56 g
Tłuszcze20,92 g
Błonnik1,88 g

Komentarz:

Ricotta jest miękkim, niedojrzewającym serem podpuszczkowym. Wyróżnia się białą barwą, delikatnym, słodkawym smakiem (uzyskanym dzięki mleku owczemu) i wilgotnym wnętrzem o twarogowej konsystencji, powstałym z serwatki, czasem z dodatkiem mleka lub śmietany. Najczęściej występuje w formie krążków. Dodatkowym atutem sera ricotta jest niepowtarzalny aromat zielonej trawy, siana i słodkiego mleka. Świetnie smakuje samodzielnie, choć równie często dodawany jest do lazanii, serników i naleśników. Smak sera ricotta wspaniale podkreślają miód, zioła i przyprawy.

Następny artykuł: Naleśniki z jabłkiem
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze