Deser z owoców leśnych
Owoce jagód zawierają w sobie sporą ilość garbników, dlatego świetnie radzą sobie z przemianą materii. Poza tym zawierają one takie cenne składniki, jak procyjanidy, antocyjany, kwasy owocowe, cukry, pektyny, witamina C, witaminy z grupy B, prowitamina A, karotenoidy oraz związki mineralne, jak wapń, żelazo, miedź, fosfor, siarka, selen, cynk, a także błonnik oraz przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
Składniki:
- 4 szklanki świeżych, wydrylowanych wiśni,
- 400 g świeżych jagód,
- 1/2 szklanki nektaru z agawy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
- 2 łyżki sproszkowanej maranty,
- 2 szklanki mąki migdałowej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 szklanki oleju.
Przygotowanie:
Wiśnie i jagody wrzuć do miski i polej nektarem z agawy, sokiem z cytryny i ekstraktem z wanilii. Wymieszaj z marantą. Następnie dorzuć do owocowej mieszanki mąkę migdałową i sól. Wymieszaj dokładnie na w miarę jednolitą masę, a następnie dodaj olej. Rozgrzej piekarnik do temperatury 270 stopni. Rozłóż masę na blasze i piecz przez co najmniej godzinę, aż owocowy deser nabierze złotego koloru.
Komentarz:
Jagody to owoce sezonowe, po które należy sięgać stosunkowo często w okresie wakacji. Owoce te podawać można w różnych postaciach, np. jako koktajle owocowe lub jagodowe ciasta.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 163,44 kcal |
Białka | 14,39 g |
Węglowodany | 11,28 g |
Tłuszcze | 6,58 g |
Błonnik | 0,82 g |