Trwa ładowanie...

Deser z owoców leśnych

Avatar placeholder
17.05.2019 11:52
Deser z owoców leśnych
Deser z owoców leśnych (123rf)

Owoce jagód zawierają w sobie sporą ilość garbników, dlatego świetnie radzą sobie z przemianą materii. Poza tym zawierają one takie cenne składniki, jak procyjanidy, antocyjany, kwasy owocowe, cukry, pektyny, witamina C, witaminy z grupy B, prowitamina A, karotenoidy oraz związki mineralne, jak wapń, żelazo, miedź, fosfor, siarka, selen, cynk, a także błonnik oraz przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Składniki:

  • 4 szklanki świeżych, wydrylowanych wiśni,
  • 400 g świeżych jagód,
  • 1/2 szklanki nektaru z agawy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
  • 2 łyżki sproszkowanej maranty,
  • 2 szklanki mąki migdałowej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 szklanki oleju.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Wiśnie i jagody wrzuć do miski i polej nektarem z agawy, sokiem z cytryny i ekstraktem z wanilii. Wymieszaj z marantą. Następnie dorzuć do owocowej mieszanki mąkę migdałową i sól. Wymieszaj dokładnie na w miarę jednolitą masę, a następnie dodaj olej. Rozgrzej piekarnik do temperatury 270 stopni. Rozłóż masę na blasze i piecz przez co najmniej godzinę, aż owocowy deser nabierze złotego koloru.

Komentarz:

Jagody to owoce sezonowe, po które należy sięgać stosunkowo często w okresie wakacji. Owoce te podawać można w różnych postaciach, np. jako koktajle owocowe lub jagodowe ciasta.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie163,44 kcal
Białka14,39 g
Węglowodany11,28 g
Tłuszcze6,58 g
Błonnik0,82 g
Następny artykuł: Galaretka ze świeżych pomarańczy
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze