Chińska sałatka
Jicama jest chrupiącym, słodkim, jadalnym korzeniem wieloletniej rośliny, który przypomina wyglądem rzepę, a smakiem ziemniaka. Jest uprawiany w Ameryce Południowej od wieków i jest bardzo popularny w kuchni meksykańskiej.
Składniki:
- filet z kurczaka,
- 1 główka sałaty,
- 2 szklanki pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków jicama,
- 1/4 szklanki nasion sezamu,
- 1/2 szklanki posiekanej szalotki,
- azjatycki sos do sałatek.
Przygotowanie:
Przygotuj dużą miskę. Wrzuć do niej posiekaną szalotkę, sezam, pokrojoną na drobno zieloną sałatę i wymieszaj. Ziemniaki umyj, pokrój w kostkę i dołącz do mieszanki w misce. Rozgrzej patelnię i wrzuć doprawione solą mięso z kurczaka. Przesmaż na złoty kolor i wrzuć do miski. Wymieszaj wszystko i skrop azjatyckim sosem do sałatek.
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | |
---|---|
Kalorie | 134,49 kcal |
Białka | 11,24 g |
Węglowodany | 13,29 g |
Tłuszcze | 4,53 g |
Błonnik | 2,53 g |
Komentarz:
Jicama wspaniale wzbogaca smak sałatek oraz salsy. Doskonale komponuje się ze składnikami gulaszu oraz może być stosowana jako dodatek do soku. Jicama nie zawiera tłuszczu, za to jest bogatym źródłem witaminy C, przez co stanowi idealną propozycję na smaczną i zdrową przekąskę.