Trwa ładowanie...

Konfitury z mirabelek

Avatar placeholder
07.04.2023 13:09
Konfitury z mirabelek
Konfitury z mirabelek (Zdjęcie autorstwa Rebecca Siegel / CC BY 2.0)

Konfitury z mirabelek to ciekawe połączenie – dużo cukru i kwaskowaty smak owoców. Jednak razem dają świetny i naprawdę smaczny efekt. Warto wypróbować!

Składniki:

  • 1,5 kg cukru,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 kg mirabelek.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 3"

Owoce umyj i wydryluj. Gdy mirabelki są już przygotowane, zrób syrop z 1,5 kg cukru i 2 szklanek wody. Wrzuć do syropu mirabelki, zagotuj jeden raz i zostaw w rondlu do następnego dnia. Potem gotuj je na małym ogniu, aż staną się szkliste. Następnie włóż mirabelki do wyparzonych wrzątkiem słoików, zakręć gorącymi zakrętkami i postaw do góry dnem do ostygnięcia. Po tym czasie odwróć i wstaw w zimne miejsce.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie179,35 kcal
Białka0,3 g
Węglowodany44,46 g
Tłuszcze0,1 g
Błonnik0,8 g

Komentarz:

Mirabelka to odmiana śliwki domowej. Jest to przede wszystkim owoc drobny, w kolorze złotawo-żółtym. Charakterystyczne dla mirabelek jest miękkie wnętrze o słodkim smaku. Miąższ w tych odmianach można w prosty sposób oddzielić od pestki. Jak każdy owoc, mirabelka zawiera mnóstwo witamin i minerałów, wspomagających pracę naszego organizmu. Owoce mirabelki dzięki temu, że są bardzo smaczne i aromatyczne, doskonale nadają się na domowe przetwory – kompoty, soki, dżemy, powidła czy herbatki.

Następny artykuł: Marmolada pomarańczowa
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze