Konfitury z mirabelek

Konfitury z mirabelki zobacz galerię
Konfitury z mirabelki

Konfitury z mirabelek to ciekawe połączenie – dużo cukru i kwaskowaty smak owoców. Jednak razem dają świetny i naprawdę smaczny efekt. Warto wypróbować!

Składniki:

Zobacz film: "Wykorzystaj zioła w kuchni"

  • 1,5 kg cukru,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 kg mirabelek.

Przygotowanie:

Owoce umyj i wydryluj. Gdy mirabelki są już przygotowane, zrób syrop z 1,5 kg cukru i 2 szklanek wody. Wrzuć do syropu mirabelki, zagotuj jeden raz i zostaw w rondlu do następnego dnia. Potem gotuj je na małym ogniu, aż staną się szkliste. Następnie włóż mirabelki do wyparzonych wrzątkiem słoików, zakręć gorącymi zakrętkami i postaw do góry dnem do ostygnięcia. Po tym czasie odwróć i wstaw w zimne miejsce.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 179,35 kcal
Białka 0,3 g
Węglowodany 44,46 g
Tłuszcze 0,1 g
Błonnik 0,8 g

Komentarz:

Mirabelka to odmiana śliwki domowej. Jest to przede wszystkim owoc drobny, w kolorze złotawo-żółtym. Charakterystyczne dla mirabelek jest miękkie wnętrze o słodkim smaku. Miąższ w tych odmianach można w prosty sposób oddzielić od pestki. Jak każdy owoc, mirabelka zawiera mnóstwo witamin i minerałów, wspomagających pracę naszego organizmu. Owoce mirabelki dzięki temu, że są bardzo smaczne i aromatyczne, doskonale nadają się na domowe przetwory – kompoty, soki, dżemy, powidła czy herbatki.

Dżem żurawinowy
Marmolada pomarańczowa

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.