Konfitury z mirabelek
Konfitury z mirabelek to ciekawe połączenie – dużo cukru i kwaskowaty smak owoców. Jednak razem dają świetny i naprawdę smaczny efekt. Warto wypróbować!
Składniki:
- 1,5 kg cukru,
- 2 szklanki wody,
- 2 kg mirabelek.
Przygotowanie:
Owoce umyj i wydryluj. Gdy mirabelki są już przygotowane, zrób syrop z 1,5 kg cukru i 2 szklanek wody. Wrzuć do syropu mirabelki, zagotuj jeden raz i zostaw w rondlu do następnego dnia. Potem gotuj je na małym ogniu, aż staną się szkliste. Następnie włóż mirabelki do wyparzonych wrzątkiem słoików, zakręć gorącymi zakrętkami i postaw do góry dnem do ostygnięcia. Po tym czasie odwróć i wstaw w zimne miejsce.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 179,35 kcal |
Białka | 0,3 g |
Węglowodany | 44,46 g |
Tłuszcze | 0,1 g |
Błonnik | 0,8 g |
Komentarz:
Mirabelka to odmiana śliwki domowej. Jest to przede wszystkim owoc drobny, w kolorze złotawo-żółtym. Charakterystyczne dla mirabelek jest miękkie wnętrze o słodkim smaku. Miąższ w tych odmianach można w prosty sposób oddzielić od pestki. Jak każdy owoc, mirabelka zawiera mnóstwo witamin i minerałów, wspomagających pracę naszego organizmu. Owoce mirabelki dzięki temu, że są bardzo smaczne i aromatyczne, doskonale nadają się na domowe przetwory – kompoty, soki, dżemy, powidła czy herbatki.