Sok z jarmużu - źródło zdrowia
Jarmuż święci triumfy wśród miłośników zdrowego stylu życia. I nie ma w tym nic dziwnego. To prawdziwa skarbnica białka, witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Warto więc pokochać wyrazisty, lekko pikantny smak tego warzywa.
Jarmuż zawiera witaminy C i K oraz witaminy z grupy B. W jego liściach znajduje się także mnóstwo przeciwutleniaczy, luteiny, żelaza, wapnia, fosforu i magnezu.
Jest lekkostrawny, działa przeciwzapalnie, zawiera mnóstwo błonnika. Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, wykazuje również właściwości antynowotworowe. Dobrze wpływa także na wzrok i chroni przed wrzodami. Jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko, dlatego sprawdza się w zapobieganiu i leczeniu osteoporozy. Ze względu na bogactwo składników prozdrowotnych, powinien znaleźć się w menu dzieci oraz kobiet w ciąży, które chcą wzmocnić organizm i uzupełnić niedobory ważnych substancji.
Lista zalet jedzenia jarmużu jest długa. Jednak osoby, które mają problemy z tarczycą lub chorują na kamicę szczawianową, powinny unikać tego warzywa, ze względu na zawartość szczawianów.
1. Jarmuż – jak to się je?
Jarmuż wygląda jak skrzyżowanie kapusty z brokułem. I choć sezon na niego trwa od września do początku zimy, to młodymi listkami możemy się cieszyć także latem. Pamiętajmy jednak, by przed spożyciem umyć je i zamrozić. Dzięki tej sztuczce pozbędziemy się charakterystycznej goryczki.
Pomysłów na włączenie jarmużu do naszego codziennego menu jest naprawdę wiele. Młode liście możemy jeść na surowo, dodając je do surówek i sałatek, czy w postaci pesto. Te starsze lepiej podawać na ciepło – w zapiekankach, zupach, sosach. Świetnym pomysłem na wykorzystanie zielonego warzywa jest także jarmużowe smoothie lub sok.
Jarmuż można kupić na niektórych bazarach i hipermarketach. Znajdziemy go także w sklepach ze zdrową żywnością. Po zakupie najlepiej przechowujmy go w woreczku foliowym na dolnej półce lodówki, ale nie dłużej niż trzy dni.
2. Sok z jarmużu - zastrzyk zdrowej energii
Sok z jarmużu to orzeźwiająca bomba witaminowa. Do jego przygotowania wybierzmy młode, zdrowe liście, bez przebarwień.
Składniki na dwie porcje:
- ok. 20 świeżych liści jarmużu,
- 2 duże jabłka,
- świeży ogórek,
- pół limonki lub cytryny,
- kilka kropli dobrego oleju (np. lnianego).
Wszystkie składniki dokładnie myjemy, osuszamy i przepuszczamy przez wyciskarkę. Dodajemy olej. Po co? Aby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E, D, K), mogły zostać przyswojone przez organizm. Gotowy sok można dosłodzić miodem, cukrem trzcinowym albo stewią.
Jeśli nie mamy wyciskarki, wszystkie składniki wystarczy po prostu zblendować i rozcieńczyć całość wodą, sokiem jabłkowym lub pomarańczowym, jogurtem naturalnym, maślanką, kefirem czy mlekiem.