Sok z jarmużu - źródło zdrowia

Jarmuż święci triumfy wśród miłośników zdrowego stylu życia. I nie ma w tym nic dziwnego. To prawdziwa skarbnica białka, witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Warto więc pokochać wyrazisty, lekko pikantny smak tego warzywa.

Jarmuż zawiera witaminy C i K oraz witaminy z grupy B. W jego liściach znajduje się także mnóstwo przeciwutleniaczy, luteiny, żelaza, wapnia, fosforu i magnezu.

Jest lekkostrawny, działa przeciwzapalnie, zawiera mnóstwo błonnika. Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, wykazuje również właściwości antynowotworowe. Dobrze wpływa także na wzrok i chroni przed wrzodami. Jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko, dlatego sprawdza się w zapobieganiu i leczeniu osteoporozy. Ze względu na bogactwo składników prozdrowotnych, powinien znaleźć się w menu dzieci oraz kobiet w ciąży, które chcą wzmocnić organizm i uzupełnić niedobory ważnych substancji.

Zobacz film: "Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?"

 

Lista zalet jedzenia jarmużu jest długa. Jednak osoby, które mają problemy z tarczycą lub chorują na kamicę szczawianową, powinny unikać tego warzywa, ze względu na zawartość szczawianów.

1. Jarmuż – jak to się je?

Jarmuż wygląda jak skrzyżowanie kapusty z brokułem. I choć sezon na niego trwa od września do początku zimy, to młodymi listkami możemy się cieszyć także latem. Pamiętajmy jednak, by przed spożyciem umyć je i zamrozić. Dzięki tej sztuczce pozbędziemy się charakterystycznej goryczki.

Pomysłów na włączenie jarmużu do naszego codziennego menu jest naprawdę wiele. Młode liście możemy jeść na surowo, dodając je do surówek i sałatek, czy w postaci pesto. Te starsze lepiej podawać na ciepło – w zapiekankach, zupach, sosach. Świetnym pomysłem na wykorzystanie zielonego warzywa jest także jarmużowe smoothie lub sok.

Jarmuż można kupić na niektórych bazarach i hipermarketach. Znajdziemy go także w sklepach ze zdrową żywnością. Po zakupie najlepiej przechowujmy go w woreczku foliowym na dolnej półce lodówki, ale nie dłużej niż trzy dni.

2. Sok z jarmużu - zastrzyk zdrowej energii

Sok z jarmużu to orzeźwiająca bomba witaminowa. Do jego przygotowania wybierzmy młode, zdrowe liście, bez przebarwień.

Składniki na dwie porcje:

  • ok. 20 świeżych liści jarmużu,
  • 2 duże jabłka,
  • świeży ogórek,
  • pół limonki lub cytryny,
  • kilka kropli dobrego oleju (np. lnianego).

Wszystkie składniki dokładnie myjemy, osuszamy i przepuszczamy przez wyciskarkę. Dodajemy olej. Po co? Aby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E, D, K), mogły zostać przyswojone przez organizm. Gotowy sok można dosłodzić miodem, cukrem trzcinowym albo stewią.

Jeśli nie mamy wyciskarki, wszystkie składniki wystarczy po prostu zblendować i rozcieńczyć całość wodą, sokiem jabłkowym lub pomarańczowym, jogurtem naturalnym, maślanką, kefirem czy mlekiem.

Następny artykuł: Zalety mleka koziego dla dzieci

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!