10 sposobów na szybkie śniadanie
Śniadanie to najważniejszy, ale często pomijany przez nastolatków posiłek. Najczęściej rezygnację ze śniadania tłumaczą one brakiem czasu, jednak ta wymówka wypada nieprzekonująco. Istnieje bowiem wiele prostych i szybkich sposobów na urozmaicony oraz wartościowy pod względem odżywczym posiłek. Warto znaleźć chwilę na przygotowanie śniadania każdego dnia – spożycie zdrowych produktów z samego rana dodaje energii i pobudza przemianę materii.
1. Błyskawiczne śniadanie dla nastolatka
Z naturalnych, zdrowych produktów można przyrządzić nieskończenie wiele propozycji śniadaniowych. Do najciekawszych należą:
- Kanapka z jajkiem – wbij jajko do miseczki i wymieszaj żółtko z białkiem, następnie podgrzej w mikrofali (wystarczy 45-60 sekund). W międzyczasie podgrzej 2 pełnoziarniste tosty, ułóż na jednym z nich gorące jajko i plasterek niskotłuszczowego sera żółtego. Przykryj całość drugim tostem – błyskawiczna kanapka na ciepło gotowa!
- Jogurt z płatkami owsianymi i garścią świeżych owoców – zmieszanie poszczególnych składników zajmuje kilka sekund, a takie śniadanie dostarcza zdrowych węglowodanów oraz odrobinę tłuszczów.
- Błyskawiczne burrito – dania kuchni meksykańskiej zyskują na popularności – zrób domową wersję burrito, zawijając w pełnoziarnistą tortillę 2-3 łyżki stołowe niskotłuszczowego sera i pół szklanki ciemnej fasoli. Podgrzej burrito w mikrofalówce (przez 30 sekund) i dodaj do środka sos salsa lub plasterki awokado.
- Pita z nadzieniem – na chlebie pita ułóż plasterek niskotłuszczowego sera żółtego, plasterek chudej szynki lub kurczaka oraz chrupiącą sałatę lub startą marchew. Zamiast majonezu użyj plasterków awokado lub hummusu.
- Resztki z obiadu – nie brzmi to zbyt zachęcająco, ale jeśli poprzedniego dnia w garnku zostało trochę brązowego ryżu i kurczaka w lekkim sosie lub spaghetti z mięsnym sosem, grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Podgrzanie niewielkiej porcji jedzenia zajmuje zaledwie chwilę, a rozgrzewające danie postawi na nogi nawet najbardziej zaspanego nastolatka. Pamiętaj jednak, by nie jeść z rana potraw ciężkostrawnych i bardzo tłustych.
- Owoc i ser żółty – plasterek niskotłuszczowego sera i owoc (banan, gruszka lub jabłko) wystarczy, by oszukać rano głód i dostarczyć organizmowi cenne składniki odżywcze. Takie śniadanie można uzupełnić garścią orzechów, ale ich porcja powinna być niewielka – są to kaloryczne produkty.
- Płatki owsiane z mlekiem – tradycyjne danie śniadaniowe to samo zdrowie, pod warunkiem, że płatki są pełnoziarniste. Posypane cukrem kulki i czekoladowe gwiazdki to prawdziwa bomba kaloryczna – lepiej trzymać się od nich z daleka.
- Owsianka z owocami – można przygotować ją w niedzielę i podgrzewać niewielkie jej porcje każdego ranka.
- Tost z masłem orzechowym – posmaruj pełnoziarnisty tost 2 łyżkami stołowymi masła orzechowego i ułóż na nim plasterki banana. Jedna taka kanapka doda ci energii na kilka godzin.
- Mieszanka orzechowo-owocowa – do ¼ szklanki orzechów dodaj ¼ szklanki suszonych owoców i jedną porcję płatków owsianych. Wymieszaj i dodaj do mleka lub zjedz, popijając sokiem pomarańczowym.
Przygotowanie szybkiego i smacznego śniadania to kwestia zaledwie 2-3 minut. Nawet w te dni, gdy nie mamy czasu dosłownie na nic, możemy wygospodarować chwilę dla siebie i dodać sobie energii wartościowym posiłkiem.