Ciasteczka z orzeszkami
Orzechy pełnią wiele zdrowotnych funkcji w organizmie. Przede wszystkim, należą do najbogatszych źródeł witaminy E, a więc wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego i zwiększają odporność. Co więcej, spośród wszystkich produktów nieprzetworzonych, orzechy i nasiona dostarczają organizmowi największej dawki istotnych w jego prawidłowym funkcjonowaniu kwasów tłuszczowych.
Składniki:
- 1 szklanka mąki migdałowej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 szklanki masła orzechowego,
- 1/4 szklanki nektaru z agawy,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii.
Przygotowanie:
W małej misce połącz mąkę migdałową, sól i proszek do pieczenia. Następnie w mniejszej misce wymieszaj masło orzechowe, nektar z agawy i wanilię. Zmiksuj wszystko w blenderze i dodaj suche składniki. Ucieraj ciasto na gładką masę. Rozgrzej piekarnik do 270 stopni. Na lekko natłuszczoną blachę nakładaj małe porcje orzechowego ciasta. Piecz przez 10-15 minut, aż ciasteczka zbrązowieją.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 579,27 kcal |
Białka | 17,39 g |
Węglowodany | 30,42 g |
Tłuszcze | 44,36 g |
Błonnik | 8,9 g |
Komentarz:
Orzechy łagodzą stany zapalne i ból, mają bardzo wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Nawilżają także płuca i jelita, odżywiają nerki i mózg, dlatego są szczególnie polecane dzieciom i osobom pracującym umysłowo. Są stosowane też przy objawach zimna i bólu w plecach. Oczywiście należy zachować umiar, jak w przypadku spożywania każdego produktu.