Zielony koktajl
Królowa Bona przywiozła ze słonecznych Włoch samo zdrowie. Przedstawicielem naszej zaaklimatyzowanej już włoszczyzny jest kapusta włoska. Jej niestandardowe wykorzystanie w kuchni przedstawione jest w poniższym przepisie na zielony koktajl!
Składniki:
- 1 szklanka pokrojonej kapusty włoskiej,
- 1 pomarańcza,
- 1/4 szklanki wody,
- 1 kopiasta łyżka sproszkowanego białka,
- 1 kubek kostek lodu.
Przygotowanie:
Pomarańcze umyj, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Kapustę przemyj i także pokrój. W blenderze wymieszaj kawałki owocu, kawałki kapusty, wodę i miksuj na wysokich obrotach. Pod koniec dodaj jeszcze lód i sproszkowane białko i miksuj, aż mieszanka nabierze gładkiej konsystencji. Rozlej do szklanek i dodaj jeszcze kostkę lodu.
Komentarz:
Głównym składnikiem tego warzywnego koktajlu jest kapusta włoska. Przywędrowała ona do Polski ze słonecznej Italii w XVI wieku razem z dworem królowej Bony. Jest to jeden z najzdrowszych, najsmaczniejszych i z pewnością najbardziej spektakularnych pod względem wyglądu rodzajów kapusty. Poza tymi walorami jest także bogatym źródłem wielu substancji potrzebnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Zawiera między innymi sód, potas, magnez, wapń, mangan, fosfor, karoten, witaminy E, B1, B2, B6, C oraz kwas nikotynowy. Kapusta pomaga w detoksie organizmu, a także… w leczeniu kaca.
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | |
---|---|
Kalorie | 32,63 kcal |
Białka | 1,93 g |
Węglowodany | 7,01 g |
Tłuszcze | 0,21 g |
Błonnik | 1,64 g |