Kisiel z rabarbaru i buraka

Pyszny deser nie musi być kaloryczny i pełen chemii. Zamiast gotowych produktów, warto przygotować coś samemu, wtedy mamy pewność, że będzie nie tylko smacznie, ale także zdrowo. Dziś proponujemy kisiel z rabarbaru i... buraka! Te dwa warzywa tworzą doskonały duet, który nie tylko smakuje orientalnie, ale także stanowi naturalną ochronę przed nowotworami.

Warzywa dla dzieci - przepisy i właściwości

Z najnowszego raportu Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że Polacy jedzą o połowę mniej warzyw, niż jest to wskazane ze względów zdrowotnych (powinno...

Dlaczego rabarbar?

Chociaż wielu sądzi, że to owoc, rabarbar należy do grupy warzyw. Nazwali go tak Rzymianie, którzy przywieźli go znad Wołgi, z krainy barbarzyńców.

Polecane wideo:

Jest cennym źródłem witamin A, C, E oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, sodu, żelaza, fosforu, a także błonnika. Ponadto rabarbar wykazuje silne działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe. Jest to także warzywo, które pomoże twojemu maluchowi pozbyć się zaparć i wzmocni jego odporność.

Dlaczego burak?

Burak zawdzięcza swoje lecznicze właściwości przede wszystkim antocyjanom. Są to związki, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne sprawiając, że wolniej się starzejemy i zmniejszamy ryzyko zachorowania na raka.

Sok z buraka uchroni od zgagi i obniży ciśnienie. To bogactwo witamin z grupy B i witaminy C, ale także żelaza, wapnia, magnezu, sodu, cynku, manganu, miedzi, fluoru i chloru.

Jest wskazany w diecie dziecka oraz kobiet karmiących i będących w ciąży, ponieważ chroni przed anemią i wzmacnia układ krwionośny.

Rabarbar + burak = duet doskonały

Kisiel przygotowany na bazie rabarbaru i buraka, doskonale wzmacnia organizm, dostarcza niezbędnych witamin i minerałów, a także stanowi profilaktykę przed zachorowaniem na nowotwory. Na jego przygotowanie będziesz potrzebować ok. 25 minut. Kisiel można trzymać w lodówce maksymalnie przez 3 dni.

Składniki potrzebne na 2 porcje:

  • 1 szklanka posiekanego na małe kawałki rabarbaru,
  • 1 szklanka świeżo wyciskanego soku z buraka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 6 łyżek wody do wymieszania,
  • 2 łyżki syropu klonowego.

Do małego rondelka wlej sok z buraka, dodaj rabarbar oraz syrop klonowy, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Kiedy już doprowadzisz kisiel do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj składniki do momentu, gdy rabarbar się rozpadnie (ok. 15 minut). W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z wodą i dodaj do kisielu, cały czas energicznie mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.

Smacznego!

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Desery
Desery

Muffiny pełnoziarniste z otrębami

Muffiny pełnoziarniste z otrębami

Ilość porcji: 10 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej, 3/4 szklanki jasnej mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1 szczypta soli, 1/2 szklanki otrębów pszennych, 1/4 szklanki cukru Muscovado, 3/4 szklanki cukru kryształu, 1...

Desery

Batoniki müsli z otrębami i żurawiną

Ilość porcji: 4 1 szklanka müsli, 1/2 szklanki otrębów pszennych, 50 g suszonej żurawiny, 50 g masła, 2 łyżki miodu. Płatki owsiane podpraż na suchej patelni. Wymieszaj z otrębami i suszoną żurawiną. Masło roztop i połącz z suchymi składnikami....

Desery

Owsianka z otrębami i jabłkami

na talerze lub do miseczek. Na wierzch wyłóż ciepłe jabłka. Posyp cynamonem lub korzenną mieszanką przypraw. Jeśli preferujesz słodsze desery, możesz dodać

Desery

Krakersy na deser

Krakersy na deser

Migdały to jedne z najsmaczniejszych bakalii. Ten rodzaj bakalii zawiera wiele drogocennych, korzystnie oddziałujących na zdrowie składników. Jest to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka, ponadto zawiera także dużo wapnia.

Desery

Deser wiśniowy

Deser wiśniowy

Czereśnie i wiśnie należą do najbardziej wartościowych owoców. Choć wiśnie w 80 procentach składają się z wody, to pozostałe 20 procent wypełniają witaminy i składniki mineralne. W wiśniach znajdziemy witaminy z grupy B, a przede wszystkim witaminę B5.

Desery

Pyszne krakersy

Migdały są jednymi z najsmaczniejszych i najbardziej lubianych bakalii. Jednak oprócz smaku mają one wiele więcej do zaoferowania organizmowi ludzkiemu - niezwykle korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Zapotrzebowanie na migdały jest naprawdę duże. Wykorzystywane...

Desery

Brownie z karobem dla dzieci i dorosłych

Brownie z karobem dla dzieci i dorosłych

To wyjątkowo proste i smaczne brownie zrobisz bez użycia jajek. Kakao również nie będzie potrzebne. Ciasto jest zdrowe i lekkie. Nie zawiera tłuszczu. Kakrob obniża poziom złego cholesterolu w krwi, zapobiega anemii u dzieci, a także pomaga na problemy...

Desery

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Sernik to bardzo smaczne i zdrowe ciasto. Podany przepis jest o tyle ciekawy, że dzięki swoim składnikom posiada także wartość zdrowotną. Składniki: 500 g twarogu sernikowego, 2 jajka, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, ekstrakt waniliowy, koszyczek...

Desery

Deser wiśniowo-waniliowy

Wiśnie są niewątpliwie przepysznym owocem, warto jednak wiedzieć, że oprócz smaku niosą o wiele więcej korzyści. W większości składają się one z wody (ok. 80%), ale aż 20% tego przysmaku budują niezbędne dla zdrowia witaminy i minerały. Składniki: 2...

Desery

Jak pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców?

Jak pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców?

Owoce i warzywa kupowane przez nas w sklepach często pokryte są warstwą pestycydów i środków chemicznych, których nie zmyje woda. Okazuje się nawet, że mycie owoców i warzyw powoduje namnażanie się mikroorganizmów. Jak więc pozbyć się z nich pestycydów,...