Kisiel z rabarbaru i buraka
Pyszny deser nie musi być kaloryczny i pełen chemii. Zamiast gotowych produktów, warto przygotować coś samemu, wtedy mamy pewność, że będzie nie tylko smacznie, ale także zdrowo. Dziś proponujemy kisiel z rabarbaru i... buraka! Te dwa warzywa tworzą doskonały duet, który nie tylko smakuje orientalnie, ale także stanowi naturalną ochronę przed nowotworami.
1. Dlaczego rabarbar?
Chociaż wielu sądzi, że to owoc, rabarbar należy do grupy warzyw. Nazwali go tak Rzymianie, którzy przywieźli go znad Wołgi, z krainy barbarzyńców.
Jest cennym źródłem witamin A, C, E oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, sodu, żelaza, fosforu, a także błonnika. Ponadto rabarbar wykazuje silne działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe. Jest to także warzywo, które pomoże twojemu maluchowi pozbyć się zaparć i wzmocni jego odporność.
2. Dlaczego burak?
Burak zawdzięcza swoje lecznicze właściwości przede wszystkim antocyjanom. Są to związki, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne sprawiając, że wolniej się starzejemy i zmniejszamy ryzyko zachorowania na raka.
Przeczytaj też:
Sok z buraka uchroni od zgagi i obniży ciśnienie. To bogactwo witamin z grupy B i witaminy C, ale także żelaza, wapnia, magnezu, sodu, cynku, manganu, miedzi, fluoru i chloru.
Jest wskazany w diecie dziecka oraz kobiet karmiących i będących w ciąży, ponieważ chroni przed anemią i wzmacnia układ krwionośny.
3. Rabarbar + burak = duet doskonały
Kisiel przygotowany na bazie rabarbaru i buraka, doskonale wzmacnia organizm, dostarcza niezbędnych witamin i minerałów, a także stanowi profilaktykę przed zachorowaniem na nowotwory. Na jego przygotowanie będziesz potrzebować ok. 25 minut. Kisiel można trzymać w lodówce maksymalnie przez 3 dni.
Składniki potrzebne na 2 porcje:
- 1 szklanka posiekanego na małe kawałki rabarbaru,
- 1 szklanka świeżo wyciskanego soku z buraka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 6 łyżek wody do wymieszania,
- 2 łyżki syropu klonowego.
Do małego rondelka wlej sok z buraka, dodaj rabarbar oraz syrop klonowy, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Kiedy już doprowadzisz kisiel do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj składniki do momentu, gdy rabarbar się rozpadnie (ok. 15 minut). W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z wodą i dodaj do kisielu, cały czas energicznie mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.
Smacznego!