Trwa ładowanie...

Pierożki wieprzowe

Avatar placeholder
27.01.2015 11:29
Pierożki wieprzowe
Pierożki wieprzowe (Zdjęcie autorstwa Alpha / CC BY-SA 2.0)

Jeśli szukasz odmiany od codziennej, nudnej kuchni, spróbuj zrobić pierożki wieprzowe. Przepis na pierożki jest bardzo prosty, a danie smakuje znakomicie.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki ciepłej wody,
  • 3 szklanki posiekanej kapusty,
  • 450 g mielonej wieprzowiny,
  • 3/4 szklanki posiekanej szalotki,
  • 1/2 łyżki sosu sojowego,
  • 1/2 łyżki oleju sezamowego,
  • 3 łyżki startego imbiru,
  • 3 łyżki mielonego czosnku,
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • olej do smażenia,
  • 1/2 szklanki wody do podlewania.
Wieprzowe pierożki
Wieprzowe pierożki

Wieprzowina to mięso bogate w białko i łatwo przyswajalne tłuszcze. Ponadto jest to rodzaj mięsa bardzo

zobacz galerię
Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Przygotowanie:

Najpierw zrób farsz. W dużej misce połącz kapustę, mięso wieprzowe, cebulę, sos sojowy, olej, imbir, czosnek i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj wszystko, najlepiej ręcznie, aby składniki stworzyły jednolitą masę. Przykryj farsz i odstaw. Teraz zrób ciasto na pierogi.

W naczyniu połącz mąkę pszenną z ciepłą wodą i wyrabiaj, dopóki się nie połączą. Ugniataj do momentu, aż otrzymasz gładkie ciasto. Rozłóż deskę i rozwałkuj ciasto na niegruby placek. Podziel go na kilka części i z każdą postępuj tak samo. Weź kawałek odkrojonego ciasta i rozwałkuj go na cienkie plastry. Pokrój je na mniejsze cząstki w kształcie kółek. Nałóż trochę farszu na środek i zawiń tak, jak pierogi, łącząc brzegi ciasta. Rób tak, aż skończy się farsz i ciasto.

Teraz rozgrzej patelnię i dodaj trochę oleju. Gdy będzie już gorący, wrzuć wieprzowe pierożki i obsmaż z każdej strony na złoty kolor. W tym momencie dolej ostrożnie wodę, zmniejsz ogień, przykryj i duś pierogi, aż woda całkiem wyparuje. Następnie zdejmij pokrywę i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Podawaj na gorąco, możesz posypać pietruszką lub polać miodem.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie282,79 kcal
Białka9,55 g
Węglowodany40,85 g
Tłuszcze8,73 g
Błonnik2,28 g

Komentarz:

Podany przepis jest ciekawym sposobem na urozmaicenie codziennej kuchni. Wymaga poświęcenia nieco czasu, jednak efekty są wyśmienite. Pierożki z wieprzowiną, których farsz zawiera także kapustę, imbir i czosnek, to idealne danie dla wszystkich, którzy dbają zarówno o linię, jak i o zdrowie. To doskonałe źródło witamin, składników mineralnych i białka.

Następny artykuł: Polędwiczki wieprzowe
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze