Lody o smaku dyni

Deser z dyni to bardzo smaczny i zdrowy posiłek. Wartość kaloryczna dyni jest dość niska – 100 g świeżej masy to około 32 kilokalorii. Natomiast jej wartość odżywcza jest dość duża. Na wartość dyni wpływa zawartość cukru.

Składniki:

  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca,
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego,
  • 2 szklanki pokrojonej drobno dyni,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki nektaru z agawy,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Zobacz film: "Wykorzystaj zioła w kuchni"

Przygotowanie:

Lody deserowe
Lody deserowe

Deser z dyni to bardzo smaczny i zdrowy posiłek. Dynia to bogactwo witamin: A, B1, B2, C, PP oraz składników...

zobacz galerię

W blenderze połącz mleko kokosowe, orzechy, dynię, wodę i nektar z agawy. Miksuj do momentu, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę. Dodaj wanilię, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową i dobrze wymieszaj. Wlej masę orzechowych lodów do foremki i wsadź do lodówki na 3-4 godziny. Podawaj zmrożone.

Wartość odżywcza 1 porcji (50 g):
Kalorie 51,56 kcal
Białka 1,73 g
Węglowodany 4,35 g
Tłuszcze 3,51 g
Błonnik 1,09 g

Komentarz:

Owoce dyni są szczególnie korzystne dla osób cierpiących z powodu stwardnienia tętnic, nadciśnienia i miażdżycy, a także z powodu niewydolności nerek, serca czy wątroby. Zawierają wiele witamin – B1, B2, A, C i PP – oraz minerałów – fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo, dlatego stanowią istotny element zbilansowanej diety.

Następny artykuł: Muffiny pełnoziarniste z otrębami

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!