Deser jabłkowy
Głównym składnikiem tego deseru owocowego są jabłka. To bardzo popularne owoce w polskiej kuchni. Mają szerokie zastosowanie także w zabiegach kosmetycznych i zdrowotnych. Nazywane są królami owoców – głównie za sprawą swoich właściwości leczniczych oraz wysokiej zawartości witamin oraz składników mineralnych.
Składniki:
- 1 szklanka nektaru z agawy,
- 1,5 szklanki śmietany kremówki,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 5 jabłek.
Przygotowanie:
W większym garnku rozgrzej nektar z agawy. Gdy zacznie bulgotać, dodaj śmietanę i sól i dokładnie wymieszaj. Doprowadź mieszaninę do wrzenia. W tym momencie zdejmij z ognia i cały czas mieszaj, aż uzyskasz konsystencję karmelu. Jabłka umyj, obierz ze skóry, usuń rdzeń i pokrój w grubsze plastry. Kawałki owoców maczaj w słodkim karmelu i jedz natychmiast.
Wartość odżywcza 1 porecji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 148,95 kcal |
Białka | 0,72 g |
Węglowodany | 22,71 g |
Tłuszcze | 6,68 g |
Błonnik | 1,28 g |
Komentarz:
Jabłko jest owocem bogatym w składniki odżywcze – są to przede wszystkim kwasy owocowe i witaminy (B1, B2, C, E i A). Wśród prozdrowotnych właściwości tego lekkostrawnego produktu warto wymienić zdolność do regulacji przemiany materii oraz wzmacniania układu odpornościowego. Dzięki obecności błonnika, który skutecznie zmniejsza uczucie głodu i niskiej zawartości kalorii, jabłka stanowią istotny element diet odchudzających. Powinny znaleźć miejsce przede wszystkim w jadłospisach dzieci oraz osób przewlekle chorych.