Deser jabłkowy

Głównym składnikiem tego deseru owocowego są jabłka. To bardzo popularne owoce w polskiej kuchni. Mają szerokie zastosowanie także w zabiegach kosmetycznych i zdrowotnych. Nazywane są królami owoców – głównie za sprawą swoich właściwości leczniczych oraz wysokiej zawartości witamin oraz składników mineralnych.

Jabłkowy deser
Jabłkowy deser

Jabłka zawierają ponad 20 cennych składników, posiadają wysoką zawartość kwasów owocowych oraz witamin:...

zobacz galerię

Składniki:

Zobacz film: "Nie każde "E" to twój wróg"

  • 1 szklanka nektaru z agawy,
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej,
  • 5 jabłek.

Przygotowanie:

W większym garnku rozgrzej nektar z agawy. Gdy zacznie bulgotać, dodaj śmietanę i sól i dokładnie wymieszaj. Doprowadź mieszaninę do wrzenia. W tym momencie zdejmij z ognia i cały czas mieszaj, aż uzyskasz konsystencję karmelu. Jabłka umyj, obierz ze skóry, usuń rdzeń i pokrój w grubsze plastry. Kawałki owoców maczaj w słodkim karmelu i jedz natychmiast.

Wartość odżywcza 1 porecji (100 g):
Kalorie 148,95 kcal
Białka 0,72 g
Węglowodany 22,71 g
Tłuszcze 6,68 g
Błonnik 1,28 g

Komentarz:

Jabłko jest owocem bogatym w składniki odżywcze – są to przede wszystkim kwasy owocowe i witaminy (B1, B2, C, E i A). Wśród prozdrowotnych właściwości tego lekkostrawnego produktu warto wymienić zdolność do regulacji przemiany materii oraz wzmacniania układu odpornościowego. Dzięki obecności błonnika, który skutecznie zmniejsza uczucie głodu i niskiej zawartości kalorii, jabłka stanowią istotny element diet odchudzających. Powinny znaleźć miejsce przede wszystkim w jadłospisach dzieci oraz osób przewlekle chorych.

Następny artykuł: Deser wiśniowo-waniliowy

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!