Kurczak w musztardzie
Jeśli masz ochotę na jakieś danie z kurczaka, spróbuj zalewy z musztardy. Ostrość musztardy można nieco osłodzić, dodając miód do tego przepisu na obiad!
Składniki:
- 1 kg udek lub piersi z kurczaka,
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki oleju,
- 100 ml wytrawnego wina,
- 1 cebula,
- sól.
Przygotowanie:
Musztardę, wino, olej i drobno posiekaną cebulę dokładnie zmiksuj. Przypraw do smaku solą. Udka lub piersi obierz ze skóry, natnij w kilku miejscach i dokładnie posmaruj przygotowaną mieszaniną.
Tak przygotowane kawałki kurczaka ułóż ściśle, jeden obok drugiego, na odpowiednio dużej folii aluminiowej. Brzegi folii bardzo dokładnie zawiń, aby para nie wydostawała się na zewnątrz.
Całość ułóż w żaroodpornym naczyniu i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut. Mięso ma dzięki temu oryginalny smak.
Podawaj z opiekanymi ziemniakami i surówką.
Wartość odżywcze 1 porcji (200 g): | |
---|---|
Kalorie | 227,63 kcal |
Białka | 36,33 g |
Węglowodany | 0,94 g |
Tłuszcze | 7,39 g |
Błonnik | 0,08 g |
Komentarz:
Na co dzień rzadko sięga się po musztardę, często dlatego, że krążą wokół niej mity – że jest za ostra, że źle wpływa na trawienie i żołądek. Nic bardziej mylnego. Musztarda to jeden ze zdrowszych dodatków, z całą pewnością lepszy od majonezu czy nawet ketchupu. To wszystko dzięki ziarnkom gorczycy zawartym w składzie musztardy. Pobudza ona nasz organizm do działania, przyspiesza trawienie i reguluje procesy zachodzące nawet w układzie krążenia.