Trwa ładowanie...

Kurczak w musztardzie

Avatar placeholder
25.04.2024 10:46
Kurczak w musztardzie - przepis
Kurczak w musztardzie - przepis (Adobe Stock)

Jeśli masz ochotę na jakieś danie z kurczaka, spróbuj zalewy z musztardy. Ostrość musztardy można nieco osłodzić, dodając miód do tego przepisu na obiad!

Składniki:

  • 1 kg udek lub piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki oleju,
  • 100 ml wytrawnego wina,
  • 1 cebula,
  • sól.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 1"

Musztardę, wino, olej i drobno posiekaną cebulę dokładnie zmiksuj. Przypraw do smaku solą. Udka lub piersi obierz ze skóry, natnij w kilku miejscach i dokładnie posmaruj przygotowaną mieszaniną.

Tak przygotowane kawałki kurczaka ułóż ściśle, jeden obok drugiego, na odpowiednio dużej folii aluminiowej. Brzegi folii bardzo dokładnie zawiń, aby para nie wydostawała się na zewnątrz.

Całość ułóż w żaroodpornym naczyniu i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut. Mięso ma dzięki temu oryginalny smak.

Podawaj z opiekanymi ziemniakami i surówką.

Wartość odżywcze 1 porcji (200 g):
Kalorie227,63 kcal
Białka36,33 g
Węglowodany0,94 g
Tłuszcze7,39 g
Błonnik0,08 g

Komentarz:

Na co dzień rzadko sięga się po musztardę, często dlatego, że krążą wokół niej mity – że jest za ostra, że źle wpływa na trawienie i żołądek. Nic bardziej mylnego. Musztarda to jeden ze zdrowszych dodatków, z całą pewnością lepszy od majonezu czy nawet ketchupu. To wszystko dzięki ziarnkom gorczycy zawartym w składzie musztardy. Pobudza ona nasz organizm do działania, przyspiesza trawienie i reguluje procesy zachodzące nawet w układzie krążenia.

Następny artykuł: Kurczak w sezamie
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze